2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.07.11.

Banki hátterű versenytársat kap a Revolut. Indulhat a Yippay!

Szerző:

Kategóriák:

A Revolut és az N26 agilis terjeszkedésére válaszul összefogott az AIB, a Bank of Ireland, a Permanent TSB és a KBC, hogy közös mobilfizetési alkalmazást hoznak létre Yippay néven. A négy bank az azonnali fizetési infrastruktúrára épülő mobilfizetési ökoszisztémával kíván versenyezni a Revoluttal, az N26-tal és a neobankokkal. Az együttműködést a minap jóváhagyta az ír fogyasztóvédelmi és versenyhatóság, így indulhat az alkalmazás fejlesztése.
A Revolut Írországban közel 2 millió ügyfelet szerzett és az N26 is egyre nagyobb szeletet hasít ki a piacból.

A neobankok visszaszorítása, az ügyfelek megtartása és az elvándorolt ügyfelek visszaszerzése érdekében négy bank – az AIB, a Bank of Ireland, a Permanent TSB és a KBC – összefogott.

Az együttműködés nem csupán a saját banki szolgáltatások közös platformról történő elérésében és a szinergiák kihasználásában merül ki. A fő cél az ügyfelek igényeire rugalmasan reagáló, folyamatosan fejlődő azonnali fizetésen alapuló mobilfizetési ökoszisztéma felépítése.

A négy bank Synch Payments néven közös vállalatot hozott létre, melynek feladata az app fejlesztése, a mobilfizetési platform üzemeltetése, a szolgáltatások nyújtása és az ökoszisztéma építése.

Hogyan lesznek a bankokból tech cégek? Valóban ez az út a bankok számára? Hogyan látják az érintettek, a bankok, a fintech cégek és jegybank? Ezekkel a kérdésekkel is részletesen foglalkozunk 2022. október 12-én a hatodik FinTechShow-n. Részletek itt.

Nem torzíthatja a versenyt a Yippay

A versenyhivatali vizsgálat több mint egy évig tartott, melynek fókuszában az interoperabilitás és az együttműködés piaci versenyre gyakorolt hatása állt. Az engedély megszerzéséhez a közös vállalatnak többek között vállalnia kell az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében, hogy objektív jogosultsági kritériumokat határoz meg a csatlakozó partnerek számára.

Ezen túlmenően vállalja, hogy ésszerű határidőn belül kidolgozza és hozzáférhetővé teszi a fejlesztői csomagot (SDK-t), mely lehetővé teszi a platform egyes funkcióinak beágyazását a partnerek alkalmazásaiba. Fontos szempont volt olyan irányítási struktúra kialakítása is, mely biztosítja az alapítóktól független működést, ezért az alapítóktól független board tagok is bekerültek az irányító testületbe. A versenyhivatali engedély megérkezésével megnyílt az út a fejlesztő céggel történő megállapodáshoz.

Az alkalmazás fejlesztője az olasz Jiffy mobilfizetési platform fejlesztője és üzemeltetője, a Nexi lesz – jelentette be Inez Cooper, a Synch Payments vezérigazgatója.

Azonnali fizetési megoldásokra épül a Yippay

A Yippay névre keresztelt mobilalkalmazásból a tervek szerint nem csak az együttműködő bankok fizetési szolgáltatásai lesznek elérhetők, várják további írországi bankok és pénzügyi szolgáltatók, hitelintézetek, postai szolgáltatók, valamint  elfogadók, szolgáltatók, kereskedők csatlakozását is. 

Cél, hogy minden tipusú, fizikai és online környezetben megvalósul számlaalapú fizetés, mobilfizetési szolgáltatás elérhető legyen egyetlen alkalmazásból.

A Yippay kezdetben a lakosság számára lesz elérhető, későbbiekben pedig a vállalkozások igényei mentén bővül tovább az ökoszisztémaA kezdeményezést sokan várták-várják Írországban, máris több társasággal folynak az előkészületek, a tárgyalások.

Igaz, számos nyitott kérdést kell még a Synch csapatának megoldania míg az alkalmazás piacra kerül, de a legfontosabb akadály elhárult, a versenyhivatali engedély megérkezett és indulhat a fejlesztés is.

[Newstalk, BusinessPlus, Finextra, Independent.ie] | Címlapfotó: FinTech Group szerkesztése
Címkék:
blank