BankTechShow

„Bárhol és bármikor hozzá lehessen férni a készpénzhez.” Mostantól törvényben védik a készpénzt a britek

Szerző: | 2022. 05. 25. | Összes hír

A készpénzhez való “bárhol és bármikor” hozzáférés biztosítása, a készpénz kezelését biztosító fizetési infrastruktúra hosszútávú fenntartása, a megtévesztésen alapuló csalások szigorú büntetése és a kártalanítás szerepel az Egyesült Királyság új pénzügyi szabályozói rendszerének középpontjában.
A brit Parlament alakuló ülésén két új, a pénzügyi piac és szolgáltatások szempontjából kiemelten fontos törvény tervezetet (Financial Services Bill és Economic Crime Bill) jelentettek be.

A tervezetekben előírják, a pénzügyi szolgáltatóknak biztosítani kell, hogy a fogyasztók bármikor kivehessék, illetve elhelyezhessék pénzüket a bankban. A törvény feladata továbbá, hogy biztosítsa a készpénzes infrastruktúra stabil, biztonságos fenntartását.

A készpénzhez való könnyű, folyamatos hozzáférés védelmének célja alapvetően azon milliók – főként a védendő fogyasztók – biztonságának megtartása, akik nem vagy korlátozottan férnek hozzá a digitális banki szolgáltatásokhoz.

A készpénzhez való hozzáférés sokak számára létfontosságú

John Glen, a Pénzügyminisztérium gazdasági titkára kiemelte, „a készpénzhez való hozzáférés sok ember számára továbbra is létfontosságú, különösen a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók számára.”

„Megígértük, hogy megvédjük a készpénzt, és ezzel a törvényjavaslattal teljesítjük is az ígéretet.”

A jogszabály fő elvei:

  • A pénzügyi szolgáltatásokról szóló EU jogszabály rendelkezéseinek érvénytelenítése és az Egyesült Királyság igényeihez, céljaihoz igazodó szabályozás bevezetése.
  • A frissített szabályozás nagyobb fókuszt helyez a gazdasági növekedésre és a nemzetközi versenyképesség erősítésére.
  • A tőkepiaci szabályozás reformja a befektetések előmozdítása érdekében.
  • A készpénzhez való könnyű hozzáférés biztosítása.
  • Újabb védelmi intézkedések bevezetése a pénzügyi termékeket használók számára, a fizetés biztonságosabbá tétele és a csalások áldozatainak támogatása.
A készpénz védelme látszólag konzervatív szabályozói lépés, de ez csak egy, a fogyasztóvédelmet erősítő eleme az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozói rendszerének. Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozói rezsimének általános elvárása a lakosság és az üzleti vállalkozások innovatív, magas színvonalú kiszolgálása és

a cél továbbra is az, hogy az Egyesült Királyság a digitális pénzügyi technológiák és üzleti modellek fejlesztésében, befogadásában élenjáró, globálisan vezető pénzügyi központ legyen.

Szigorodnak a pénzmosás- és a fraud megelőzését, megakadályozását biztosító jogszabályok

A gazdasági bűnözésről és a vállalatok átláthatóságáról szóló törvény (Economic Crime Bill) kihirdetése és implementálása kritikus a fraud és a pénzmosás megállítása érdekében. A törvény tervezet értelmében kötelező lesz az átvilágítás, személyazonosság-ellenőrzés azon személyek esetében, akik az Egyesült Királyságban bejegyzett cégeket irányítanak, birtokolnak.

A jogszabály tervezet hatáskört biztosít továbbá a fizetési infrastruktúrákért, rendszerekért felelős szabályozónak (Payment Systems Regulator), hogy kötelezze a bankokat a megtévesztésen alapuló átutalások / fizetések (Authorized Push Payment – APP) áldozatainak kártalanítására. Az APP fraud évente többszáz millió GBP kárt, veszteséget okoz főként a lakosságnak.

A kártalanítási kötelezettség indoka, hogy a „megtévesztésen alapuló csalások” természetéből adódóan a károsultak valójában nem követtek el hibát az átutalás, fizetés során.

Címlapfotó forrása: Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!