FinTechShow-7.0

„Bárhol és bármikor hozzá lehessen férni a készpénzhez.” Mostantól törvényben védik a készpénzt a britek

Szerző: | 2022. 05. 25. | Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja
A készpénzhez való “bárhol és bármikor” hozzáférés biztosítása, a készpénz kezelését biztosító fizetési infrastruktúra hosszútávú fenntartása, a megtévesztésen alapuló csalások szigorú büntetése és a kártalanítás szerepel az Egyesült Királyság új pénzügyi szabályozói rendszerének középpontjában.
A brit Parlament alakuló ülésén két új, a pénzügyi piac és szolgáltatások szempontjából kiemelten fontos törvény tervezetet (Financial Services Bill és Economic Crime Bill) jelentettek be.

A tervezetekben előírják, a pénzügyi szolgáltatóknak biztosítani kell, hogy a fogyasztók bármikor kivehessék, illetve elhelyezhessék pénzüket a bankban. A törvény feladata továbbá, hogy biztosítsa a készpénzes infrastruktúra stabil, biztonságos fenntartását.

A készpénzhez való könnyű, folyamatos hozzáférés védelmének célja alapvetően azon milliók – főként a védendő fogyasztók – biztonságának megtartása, akik nem vagy korlátozottan férnek hozzá a digitális banki szolgáltatásokhoz.

A készpénzhez való hozzáférés sokak számára létfontosságú

John Glen, a Pénzügyminisztérium gazdasági titkára kiemelte, „a készpénzhez való hozzáférés sok ember számára továbbra is létfontosságú, különösen a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók számára.”

„Megígértük, hogy megvédjük a készpénzt, és ezzel a törvényjavaslattal teljesítjük is az ígéretet.”

A jogszabály fő elvei:

  • A pénzügyi szolgáltatásokról szóló EU jogszabály rendelkezéseinek érvénytelenítése és az Egyesült Királyság igényeihez, céljaihoz igazodó szabályozás bevezetése.
  • A frissített szabályozás nagyobb fókuszt helyez a gazdasági növekedésre és a nemzetközi versenyképesség erősítésére.
  • A tőkepiaci szabályozás reformja a befektetések előmozdítása érdekében.
  • A készpénzhez való könnyű hozzáférés biztosítása.
  • Újabb védelmi intézkedések bevezetése a pénzügyi termékeket használók számára, a fizetés biztonságosabbá tétele és a csalások áldozatainak támogatása.
A készpénz védelme látszólag konzervatív szabályozói lépés, de ez csak egy, a fogyasztóvédelmet erősítő eleme az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozói rendszerének. Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozói rezsimének általános elvárása a lakosság és az üzleti vállalkozások innovatív, magas színvonalú kiszolgálása és

a cél továbbra is az, hogy az Egyesült Királyság a digitális pénzügyi technológiák és üzleti modellek fejlesztésében, befogadásában élenjáró, globálisan vezető pénzügyi központ legyen.

Szigorodnak a pénzmosás- és a fraud megelőzését, megakadályozását biztosító jogszabályok

A gazdasági bűnözésről és a vállalatok átláthatóságáról szóló törvény (Economic Crime Bill) kihirdetése és implementálása kritikus a fraud és a pénzmosás megállítása érdekében. A törvény tervezet értelmében kötelező lesz az átvilágítás, személyazonosság-ellenőrzés azon személyek esetében, akik az Egyesült Királyságban bejegyzett cégeket irányítanak, birtokolnak.

A jogszabály tervezet hatáskört biztosít továbbá a fizetési infrastruktúrákért, rendszerekért felelős szabályozónak (Payment Systems Regulator), hogy kötelezze a bankokat a megtévesztésen alapuló átutalások / fizetések (Authorized Push Payment – APP) áldozatainak kártalanítására. Az APP fraud évente többszáz millió GBP kárt, veszteséget okoz főként a lakosságnak.

A kártalanítási kötelezettség indoka, hogy a „megtévesztésen alapuló csalások” természetéből adódóan a károsultak valójában nem követtek el hibát az átutalás, fizetés során.

Címlapfotó forrása: Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!