2022.05.25.

“Bárhol és bármikor hozzá lehessen férni a készpénzhez.” Mostantól törvényben védik a készpénzt a britek

Szerző:

A készpénzhez való “bárhol és bármikor” hozzáférés biztosítása, a készpénz kezelését biztosító fizetési infrastruktúra hosszútávú fenntartása, a megtévesztésen alapuló csalások szigorú büntetése és a kártalanítás szerepel az Egyesült Királyság új pénzügyi szabályozói rendszerének középpontjában.
A brit Parlament alakuló ülésén két új, a pénzügyi piac és szolgáltatások szempontjából kiemelten fontos törvény tervezetet (Financial Services Bill és Economic Crime Bill) jelentettek be.

A tervezetekben előírják, a pénzügyi szolgáltatóknak biztosítani kell, hogy a fogyasztók bármikor kivehessék, illetve elhelyezhessék pénzüket a bankban. A törvény feladata továbbá, hogy biztosítsa a készpénzes infrastruktúra stabil, biztonságos fenntartását.

A készpénzhez való könnyű, folyamatos hozzáférés védelmének célja alapvetően azon milliók – főként a védendő fogyasztók – biztonságának megtartása, akik nem vagy korlátozottan férnek hozzá a digitális banki szolgáltatásokhoz.

A készpénzhez való hozzáférés sokak számára létfontosságú

John Glen, a Pénzügyminisztérium gazdasági titkára kiemelte, “a készpénzhez való hozzáférés sok ember számára továbbra is létfontosságú, különösen a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók számára.”

“Megígértük, hogy megvédjük a készpénzt, és ezzel a törvényjavaslattal teljesítjük is az ígéretet.”

A jogszabály fő elvei:

  • A pénzügyi szolgáltatásokról szóló EU jogszabály rendelkezéseinek érvénytelenítése és az Egyesült Királyság igényeihez, céljaihoz igazodó szabályozás bevezetése.
  • A frissített szabályozás nagyobb fókuszt helyez a gazdasági növekedésre és a nemzetközi versenyképesség erősítésére.
  • A tőkepiaci szabályozás reformja a befektetések előmozdítása érdekében.
  • A készpénzhez való könnyű hozzáférés biztosítása.
  • Újabb védelmi intézkedések bevezetése a pénzügyi termékeket használók számára, a fizetés biztonságosabbá tétele és a csalások áldozatainak támogatása.
A készpénz védelme látszólag konzervatív szabályozói lépés, de ez csak egy, a fogyasztóvédelmet erősítő eleme az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozói rendszerének. Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozói rezsimének általános elvárása a lakosság és az üzleti vállalkozások innovatív, magas színvonalú kiszolgálása és

a cél továbbra is az, hogy az Egyesült Királyság a digitális pénzügyi technológiák és üzleti modellek fejlesztésében, befogadásában élenjáró, globálisan vezető pénzügyi központ legyen.

Szigorodnak a pénzmosás- és a fraud megelőzését, megakadályozását biztosító jogszabályok

A gazdasági bűnözésről és a vállalatok átláthatóságáról szóló törvény (Economic Crime Bill) kihirdetése és implementálása kritikus a fraud és a pénzmosás megállítása érdekében. A törvény tervezet értelmében kötelező lesz az átvilágítás, személyazonosság-ellenőrzés azon személyek esetében, akik az Egyesült Királyságban bejegyzett cégeket irányítanak, birtokolnak.

A jogszabály tervezet hatáskört biztosít továbbá a fizetési infrastruktúrákért, rendszerekért felelős szabályozónak (Payment Systems Regulator), hogy kötelezze a bankokat a megtévesztésen alapuló átutalások / fizetések (Authorized Push Payment – APP) áldozatainak kártalanítására. Az APP fraud évente többszáz millió GBP kárt, veszteséget okoz főként a lakosságnak.

A kártalanítási kötelezettség indoka, hogy a “megtévesztésen alapuló csalások” természetéből adódóan a károsultak valójában nem követtek el hibát az átutalás, fizetés során.

Címlapfotó forrása: Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról

Címkék: