SimpleTrends
SimpleTrends

Berobbanhat a digitális jüan? Beállt a kínai BigTech a digitális jegybankpénz mögé, de hiába?

Szerző: | 2022. 01. 13. | Blockchain, Összes hír

FinTechShow-7.0

A WeChat és az AliPay mobiltárcák is beálltak a digitális jüan mögé, de vajon kell-e a digitális jegybankpénz a kínaiaknak – tették fel a kérdést a CNBC elemzői a napokban. Az év elején a kínai jegybank bejelentette, saját mobiltárcát dob piacra a digitális jegybankpénz (CBDC) elterjesztése érdekében. A mai napig a kínai jegybank a tesztelés keretében már több tízmillió digitális jüant osztott szét ingyen. Az új digitális pénzzel várhatóan a február elején kezdődő pekingi téli olimpia látogatói is megismerkedhetnek majd.

Kína egyre határozottabb lépéseket tesz a digitális jüan széleskörű elterjesztése érdekében, így Kína lehet az első nagyhatalom, ahol a digitális jegybankpénz beépül a mindennapokba.

A tesztelési szakaszban a kínai lakosok lottójáték keretében juthattak a digitális valutához. A kínai jegybank mostani lépésével, az új virtuális pénztárca alkalmazás segítségével még többen férhetnek hozzá a digitális jüanhoz. A mobiltárcát egyelőre csak a kijelölt 10 közigazgatási területen (többek között Pekingben és Sanghajban) lehet majd regisztrálni és használni.

Mi a digitális jegybankpénz (CBDC)?

A digitális jegybankpénz egy olyan „elektronikus rendeleti pénz és jegybanki passzíva, ami fizetések elszámolására és értékmegőrzésre is alkalmas”*.

Alapvetően két fajtáját különböztetik meg: a lakosság számára is széleskörben hozzáférhető „lakossági” és a pénzügyi intézmények számára hozzáférhető speciális „nagykereskedelmi” megoldás (pl. bankközi elszámolásokra vagy értékpapír-elszámolásokra) – ún. wholesale – digitális jegybankpénzt.

További részletek itt.

*Meaning és társainak 2018-as elemzése szerint

Digitális jüan a WeChat és az AliPay árnyékában

A kínai jegybank pénztárca alkalmazása elérhető a Google Pay és az AppStore alkalmazásboltokban. Az alkalmazás lehetővé teszi digitális jüan tárca nyitását és a digitális valuta elköltését. A digitális jüan (e-CNY) bevezetésén 2014 óta dolgozik a kínai jegybank és az elmúlt években már egyes kiskereskedőknél (JD.com) fizetni is lehet az új digitális pénzzelosztotta meg a CNBC.

Ugyanakkor Kínában már jelenleg is közel 1 milliárdan használják a két legnagyobb mobiltárcát, a WeChat és az AliPay alkalmazásokat, így kérdés, hogy a kínai felhasználók miért használnák majd az újabb mobiltárcát – teszik fel a kérdést a CNBC elemzői.

Digitális jüan előtt álló kihívások

Az egyik legnagyobb kihívás a kínai jegybank számára, hogy rávegye a felhasználókat az alkalmazás letöltésére és azok használatára a WeChat, vagy az AliPay helyett. Az utóbbi alkalmazások már évek óta beépültek a kínaiak mindennapjaiba, így a váltáshoz komoly ösztönzőkre lesz szükség a jegybank részéről.

Ugyanakkor az egy jelentős előrelépés a digitális jüan számára, hogy a kínai felhasználók a WeChat és az AliPay mobiltárcán belül is nyithatnak digitális jüan tárcát, miután a kínai jegybank feloldotta a korlátozásokat – fejtette ki a Bloomberg.

További lökést adhat a kínai digitális jegybankpénz elterjedésének, hogy a JD.com a napokban bejelentette, az e-kereskedelmi platformjához csatlakozó kereskedők számára is elérhetővé teszi a digitális jüan elfogadását.

A CNBC elemzői szerint a digitális jüanhoz való hozzáférés és annak használata nehezebb, mint az AliPay, vagy a WeChat használata. Az utóbbi alkalmazások esetén elegendő a mobiltárcát összekapcsolni a bankszámlával és máris fizethetnek azzal. Ezzel szemben a digitális jüan használatához külön alkalmazást kell letölteni és fel kell tölteni az egyenleget.

A CNBC elemzői azt feltételezik, hogy a kínai jegybank a digitális jüan használatát a központi kormányzathoz kapcsolódó területeken (pl. tömegközlekedés, hatósági ügyintézés) ösztönözi fogja például a digitális jegybankpénz ingyenes osztogatásával.

Kérdés, hogy az „ingyen pénz” szétosztása után a felhasználók elkezdik-e a digitális jüan egyenlegüket feltölteni, vagy visszaállnak a WeChat és az AliPay használatára.

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Panithan | Licence: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!