Berobbanhat a digitális jüan? Beállt a kínai BigTech a digitális jegybankpénz mögé, de hiába?

Szerző: | 2022. 01. 13. | Blockchain, Összes hír

PayTechShow 4.0

A WeChat és az AliPay mobiltárcák is beálltak a digitális jüan mögé, de vajon kell-e a digitális jegybankpénz a kínaiaknak – tették fel a kérdést a CNBC elemzői a napokban. Az év elején a kínai jegybank bejelentette, saját mobiltárcát dob piacra a digitális jegybankpénz (CBDC) elterjesztése érdekében. A mai napig a kínai jegybank a tesztelés keretében már több tízmillió digitális jüant osztott szét ingyen. Az új digitális pénzzel várhatóan a február elején kezdődő pekingi téli olimpia látogatói is megismerkedhetnek majd.

Kína egyre határozottabb lépéseket tesz a digitális jüan széleskörű elterjesztése érdekében, így Kína lehet az első nagyhatalom, ahol a digitális jegybankpénz beépül a mindennapokba.

A tesztelési szakaszban a kínai lakosok lottójáték keretében juthattak a digitális valutához. A kínai jegybank mostani lépésével, az új virtuális pénztárca alkalmazás segítségével még többen férhetnek hozzá a digitális jüanhoz. A mobiltárcát egyelőre csak a kijelölt 10 közigazgatási területen (többek között Pekingben és Sanghajban) lehet majd regisztrálni és használni.

Mi a digitális jegybankpénz (CBDC)?

A digitális jegybankpénz egy olyan „elektronikus rendeleti pénz és jegybanki passzíva, ami fizetések elszámolására és értékmegőrzésre is alkalmas”*.

Alapvetően két fajtáját különböztetik meg: a lakosság számára is széleskörben hozzáférhető „lakossági” és a pénzügyi intézmények számára hozzáférhető speciális „nagykereskedelmi” megoldás (pl. bankközi elszámolásokra vagy értékpapír-elszámolásokra) – ún. wholesale – digitális jegybankpénzt.

További részletek itt.

*Meaning és társainak 2018-as elemzése szerint

Digitális jüan a WeChat és az AliPay árnyékában

A kínai jegybank pénztárca alkalmazása elérhető a Google Pay és az AppStore alkalmazásboltokban. Az alkalmazás lehetővé teszi digitális jüan tárca nyitását és a digitális valuta elköltését. A digitális jüan (e-CNY) bevezetésén 2014 óta dolgozik a kínai jegybank és az elmúlt években már egyes kiskereskedőknél (JD.com) fizetni is lehet az új digitális pénzzelosztotta meg a CNBC.

Ugyanakkor Kínában már jelenleg is közel 1 milliárdan használják a két legnagyobb mobiltárcát, a WeChat és az AliPay alkalmazásokat, így kérdés, hogy a kínai felhasználók miért használnák majd az újabb mobiltárcát – teszik fel a kérdést a CNBC elemzői.

Digitális jüan előtt álló kihívások

Az egyik legnagyobb kihívás a kínai jegybank számára, hogy rávegye a felhasználókat az alkalmazás letöltésére és azok használatára a WeChat, vagy az AliPay helyett. Az utóbbi alkalmazások már évek óta beépültek a kínaiak mindennapjaiba, így a váltáshoz komoly ösztönzőkre lesz szükség a jegybank részéről.

Ugyanakkor az egy jelentős előrelépés a digitális jüan számára, hogy a kínai felhasználók a WeChat és az AliPay mobiltárcán belül is nyithatnak digitális jüan tárcát, miután a kínai jegybank feloldotta a korlátozásokat – fejtette ki a Bloomberg.

További lökést adhat a kínai digitális jegybankpénz elterjedésének, hogy a JD.com a napokban bejelentette, az e-kereskedelmi platformjához csatlakozó kereskedők számára is elérhetővé teszi a digitális jüan elfogadását.

A CNBC elemzői szerint a digitális jüanhoz való hozzáférés és annak használata nehezebb, mint az AliPay, vagy a WeChat használata. Az utóbbi alkalmazások esetén elegendő a mobiltárcát összekapcsolni a bankszámlával és máris fizethetnek azzal. Ezzel szemben a digitális jüan használatához külön alkalmazást kell letölteni és fel kell tölteni az egyenleget.

A CNBC elemzői azt feltételezik, hogy a kínai jegybank a digitális jüan használatát a központi kormányzathoz kapcsolódó területeken (pl. tömegközlekedés, hatósági ügyintézés) ösztönözi fogja például a digitális jegybankpénz ingyenes osztogatásával.

Kérdés, hogy az „ingyen pénz” szétosztása után a felhasználók elkezdik-e a digitális jüan egyenlegüket feltölteni, vagy visszaállnak a WeChat és az AliPay használatára.

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Panithan | Licence: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!