Bevezetés a tokenek sokszínű világába. Mire használhatók a digitális világ új építőkövei?

Szerző: | 2022. 02. 17. | Blockchain, Összes hír

PayTechShow 4.0

Az új digitális világ megismerésének fontos állomása a tokenek, amelyek közül a legismertebbek a bitcoin, az ether, a stablecoin, vagy az NFT. Mire használhatjuk ezeket? Hogyan különböztetjük meg a tokeneket? Folytatjuk barangolásunkat a decentralizált pénzügyek (deFi) és a tokenek világában.

Az előző cikkünkben röviden bemutattuk a tokenizáció alapjait alkotó három fő token kategóriát. Folytatásként tovább elemezzük a lehetséges token típusokat és felhasználási területeket. A cikkben elsősorban a nyilvános blockchaineken megvalósított tokeneket tekintjük át, azonban fontos megjegyezni, hogy a legtöbb példára konzorciumi megvalósítás is található.

Mik azok a tokenek?

A decentralizált protokollok és alkalmazások egyik legfontosabb és legizgalmasabb építőköve a tokenizáció és a különféle token szabványok. A tokent lényegében úgy lehet elképzelni, mint egy póker zsetont, amit ide-oda tudunk tologatni, vagy adni-venni különböző szereplők között. A legtöbb decentralizált alkalmazásban több különböző típusú “póker zsetont” használunk, ebben az esetben tipikus, hogy az egyiket kicseréljük a másikért.

Gyakorlatban a tokenek blockchain protokollok felett megvalósított programok.

A tokenek transzferálását, vagy cseréjét pedig kriptográfia és okosszerződések valósítják meg. A tokenizáció lényegében a DEFI rétegek közül az első absztrakciós réteg a “tranzakciós” motor felett. Részletek a DeFiről és a DeFi rétegekről itt.

Mire használhatjuk a tokeneket? Hogyan csoportosíthatjuk azokat?

A tokeneket nemcsak aszerint csoportosíthatjuk, hogy felcserélhetők vagy nem felcserélhetők-e, hanem a felhasználási terület szerint is. A felhasználási terület szerint általában a következő nagy kategóriákat szokás figyelembe venni:

(1.) Kriptovaluták: A tokenek legklasszikusabb felhasználása a kriptovaluták. A kriptovaluták általában nem megkülönböztethető tokenek, melyeknek célja, hogy fizetési szolgáltatásokat nyújtsanak és kvázi “pénz”-ként funkcionáljanak.

A gyakorlatban a kriptovalutákat főleg értékmegőrzésre és spekulációs eszközként szokták használni, egyéb klasszikus “pénz” funkcionalitásban, mint például stabil értékmérő, egyelőre még gyengén teljesítenek.

Tipikus – klasszikus kriptovaluták például a következők:

 • Bitcoin: a világon a legelső blockchain protokoll és kriptovaluta egyben.
 • Bitcoin cash, Bitcoin Classic, Bitcoin Unlimited: különböző Bitcoin verziók (forkok).
 • Litecoin: a világon a második blockchain protokoll és kriptovaluta, lényegében a Bitcoinnak használja a főbb tulajdonságait.
 • Monero: kísérleti kriptovaluta fejlett információ titkosítási algoritmusokkal.
 • Zcash: egy másik úgynevezett “privacy coin” fejlett titkosítási algoritmusokkal.

(2.) Platform tokenek: A platform tokenek általában egy nyílt blockchain platform belső kripto-közgazdaságtanáért, így kvázi gazdasági működéséért felelősek.

A legtipikusabb modell esetén a rendszer felhasználói okosszerződések végrehajtásáért fizetnek egy bizonyos mennyiségű tranzakciós díjat, mely aztán a platform fenntartói (bányászok, validátorok) között lesz szétosztva.

Tipikus – klasszikus platform tokenek például a következők:

 • Ethereum, ether: A világon legelső nyílt okosszerződés platform. Belső kripto valutája az ether a rendszer belső közgazdaságtani működéséért felelős.
 • Binance Smart Chain, BSC: Az Ethereum kevésbé “nyílt” verziója, ami a módosított konzorciumi algoritmus miatt alacsonyabb tranzakciós díjakat tesz lehetővé.
 • Tezos, XTZ: A világon második nyílt okosszerződés platform, saját belső XTZ tokenjével.
 • Cardano, ADA: Harmadik generációs okosszerződés platform, ADA nevű saját platform tokennel.
 • Polkadot, DOT: Blockchain platformok összekötésére fejlesztett kvázi “metablockchain”.

(3.) Utility tokenek: Valamilyen decentralizált alkalmazás belső működését, vagy több decentralizált alkalmazás közötti kapcsolatot szabályzó token.

Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb decentralizált alkalmazásnak az elemi építőkövei a különféle tokenek. Hasonlóan két decentralizált alkalmazás közötti interfész általában szintén egy token segítségével valósul meg. 

Klasszikus utility token példák a következők:

 • Basic Attention Token (BAT): digitális hirdetési platform tokenje.
 • Golem Network Token (GNT): decentralizált számítási erőforrás elosztás. A végfelhasználók a platform rendelkezésére tudják bocsátani a nem használt számítási kapacitásukat, pl szabad processzor idejüket.
 • FileCoin: decentralizált file tárolást megvalósító platform. A végfelhasználók a platform rendelkezésére bocsáthatják a kihasználatlan tárolási kapacitásukat.
 • SingularityNet (AGI token): decentralizált mesterséges intelligencia és gépi tanulást megvalósító platform. Az egyes szereplők a platform részére bocsáthatnak különféle MI szolgáltatásokat.

(4.) Kormányzó (governance) tokenek: A utility tokenek egy speciális részét képezik az úgynevezett kormányzó (governance) tokenek.

A decentralizált platformok főbb paramétereinek változtatása, vagy továbbfejlesztése általában nem egy központi adminisztrátor, vagy cég által történik, hanem azt egy decentralizált közösség határozza meg. A közösség tagjai, vagyis a kormányzó tokenek birtokosai szavazhatnak a platform főbb paramétereinek megváltozásáról.

Klasszikus kormányzó token példák a következők:

 • UNI: A Uniswap decentralizált kripto token váltó kormányzó tokene.
 • COMP: A Compound decentralizált hitel szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatás kormányzó tokene.
 • MKR: A Maker stabil kriptovaluta kormányzó tokene.

(5.) Értékpapír (security) tokenek: Az értékpapír tokenek értékpapírt, vagy értékpapír szerűséget reprezentálnak tokenizált formában. A kategória inkább jogi értelemben tekint valamit értékpapírnak, vagy nem értékpapírnak. 

Példák értékpapír tokenekre a következők:

 • INX: Kripto-kereskedő platform token.
 • 22x Fund: Token, amelynek segítségével klasszikus start-up platformokba lehet befektetni.
 • Protos: Menedzselt portfoliókat reprezentáló token.

(6.) Természeti erőforrást reprezentáló tokenek: A tokenek egy további felhasználási területe és típusa, ahol a tokenek egy adott természeti erőforrást reprezentálnak.

Az ilyen jellegű tokenek nehézsége, hogy az erőforrás egy blockchainen kívüli úgynevezett külső erőforrás. Az ilyen erőforrásoknál a legnagyobb kihívás a blockchainen lévő tokent megbízhatóan összekötni a külső erőforrással.

Természeti erőforrásokat reprezentáló tokenekre a következő példákat találjuk:

 • Earth Token: A Föld különböző természeti erőforrásait reprezentáló token.
 • Power Ledger: P2P energia kereskedés zöld energiára.
 • SunContract: Napenergiából előállított tokenizált villamosenergia.

(7.) Gyűjthető tokenek (NFT): Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb őrülete az NFT, a nem helyettesíthető tokenek. Felhasználási területükre több kísérleti kezdeményezés is látható, mint például a különféle művészeti alkotások digitalizációja.

Klasszikus példák a gyűjthető tokenekre a következők:

 • Decentraland: Virtuális valóság, ahol az egyes virtuális objektumokat, házakat, földet, reprezentálunk NFT tokenekkel.
 • OpenSea: NFT platform, ahol a felhasználók digitális művészeti alkotásokat tudnak létrehozni és NFT tokeneket készíteni hozzá.
 • Gods Unchained: stratégiai kártyajáték, ahol az egyes kártyákat reprezentáljuk NFT tokenekkel.

(8.) Stabil- kriptovaluták / stabil tokenek: További token kategóriát jelentenek az úgynevezett stabil kriptovaluták, vagy stabil kripto eszközök (stablecoin).

Ezen tokenek ára általában valamely más nem kripto eszközhöz van kötve, jellemzően a dollárhoz. Az árfolyamrögzítés mechanizmusára több különféle algoritmus is létezik, melyek több-kevesebb sikerrel működnek.

Klasszikus példák stabil kriptovalutákra a következők.

 • Tether (USDT): centralizált stabil kriptovaluta. Az árfolyamrögzítést egyetlen cég garantálja.
 • Maker DAO (DAI): az árfolyamrögzítés mechanizmusa az eredeti értéknél nagyobb összegű kripto kollaterál segítségével történik.
 • Seigniorage Shares: teljes mértékben decentralizált és algoritmikus stabil kriptovaluta kezdeményezés.

Fontos megjegyezni, hogy a fent említett kategóriák a világ és a tokenizáció pillanatnyi állapotát reprezentálják. A terület folyamatosan és nagyon aktív módon fejlődik, mellyel napi szinten lépést tartani is kihívás. Ennek eredményeként elképzelhető, hogy a fenti típusok akár fél év múlva újabb kategóriákkal bővülnek.

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Vector Archive | Editorial | Licenc: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!