2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.02.04.

CNBC: “Pénzügyi szabadságot hozhat az NFT.” Fizetésről fizetésre élt, majd NFT-k eladásával 109 ezer dollárt keresett

Szerző:

Kategóriák:

A CNBC a héten bemutatta egy 36 éves, nehéz helyzetben lévő nő példáját, hogyan tudott NFT-k eladásával 109 ezer dollárt, több mint 30 millió forintot keresni 2021-ben. Az NFT-k (non-fungible tokens), a nem helyettesíthető tokenek az újabb őrület a crypto világban, ami új szintre emel(het)i a digitális eszközök kereskedelmét. Új dollármilliomosok születtek és sokak számára az NFT a bitcoin utáni újabb spekulációs lehetőség.

Brittany Pierre 2021-ben több mint 109 ezer dollárt keresett a fotóiból készített NFT-k eladásával. Ezt megelőzően a Chicagoban élő 36 éves nő hónapról hónapra élt megtakarítás nélkül. A művésztársa, Elise Swopes példája inspirálta, aki a műalkotásából készített NFT-ért 17 600 dollárt kapott.

Pierre tavasszal a YouTube-on és a Google-ön talált leírások alapján kitanulta az NFT készítés módját és egy hónap múlva már a saját fotóiból készített NFT-ket értékesítette. Az első darabokért pár száz dollárt kapott, ami így is több volt, mint a korábbi munkájából származó jövedelme (óránként 15 dollár). Év végére már több mint 100 ezer dollárt keresett az NFT-k eladásával.

Mi az NFT?

Az NFT (non-fungible token), a nem-helyettesíthető token rövidítése, ami a blokkláncon tárolt, egy eredetileg digitális eszköz tulajdonjogának igazolására szolgáló virtuális okmány.

Az NFT röviden azt jelenti, hogy egyedi és nem cserélhető. Például a dollár helyettesíthető, cserélj el egy dollárt egy másikra és pont ugyanott leszel. Ugyanakkor, a Mona Lisa nem-helyettesíthető, csak egy Mona Lisa van, és az nem cserélhető. Az NFT szinte bármi lehet, ami digitális (festmények, zene, akár egy CT felvétel emberi agyról, stb.), de jelenleg a legtöbb izgalom a technológia digitális művészeti alkotások kereskedelmében való felhasználása körül tapasztalható.

Az NFT megjelenését az tette lehetővé, hogy az Ethereum nevű, nyílt forráskódon alapuló hálózaton bevezették az örökölhető ún. „okos szerződéseket”, melyek révén követhetővé és átruházhatóvá vált a digitális és később már bizonyos fizikai tárgyak, eszközök tulajdonjoga is.

A blokkláncon tárolják ezeket a tulajdonjogi igazolásokat. Emiatt az érintett személyek és vállalatok a föld bármely pontján megbízható igazolást szerezhetnek az adott eszköz tulajdonjogáról. Ez elemi feltétele annak, hogy az NFT-kkel történő kereskedés elindulhasson.

Forrás: NFT: a legjobb új befektetés vagy buborék?, BDO Magyarország, 2022.01.10.

Hogyan kezdte?

Pierre amikor belecsöppent az NFT-k világába, rögtön akadályokba ütközött. Egyrészt a legjobb platformokra bejutni – ahol listázni lehet a műalkotásokból készített NFT-ket – meghívásos alapon lehet. Miután ez megtörténik ú.n. gas fee-t („üzemanyagdíjat”) kell fizetni. Ez azt jelenti, ahhoz, hogy a műalkotás felkerülhessen a blokkláncra, Ethereumot kell „elégetni”, vásárolni (aminek a szükséges feltétele Ethereum tárolására alkalmas kriptotárca nyitása).

Pierre számára már az is jelentős kihívást jelentett, hogy kifizethesse az üzemanyagdíjat, mivel alig 10 dollár volt a számláján és kb. 250 dollárra volt szüksége az induláshoz. Pierret végül egy fotós ismerőse hívta meg a Foundation platformra és pár barátja dobta össze neki az üzemanyagdíjat. Ha pedig kérdése volt, vagy elakadt, akkor a Web3 közösségben mindig akadt valaki, aki segített továbblépni – mondta Pierre a CNBC-nek.

Ahogy az NFT világa beszippantotta Pierret és több pénzt kapott az NFT-k eladásából, mint a hagyományos munkájából, otthagyta a régi munkáját és most már csak az NFT-vel foglalkozik. Most már Pierre képes időben kifizetni a lakbért, végre először megtölthette a hűtőjét és képes önmagáról gondoskodni. Jelenleg egy Tesla autóra gyűjt és saját lakást szeretne vásárolni.

Mivel tudja, milyen nehéz az indulás, ezért most ő segít másoknak; Foundation meghívókat küld művészeknek és fizeti az üzemanyagdíjukat.

„Az NFT és a kripto a pénzügyi szabadságot jelentik számomra” – Pierre

Pierre szerint a kriptovaluták és az NFT lehetővé tette számára, hogy pénzt keressen és befektessen anélkül, hogy a hagyományos pénzügyi rendszerrel kellene foglalkoznia.

„Úgy gondolom, hogy az NFT-k és a crypto segíthetnek a kiszorult embereknek, különösen a fekete közösségnek”

– tette hozzá Pierre.

Ugyanakkor azt fontos kiemelni, hogy Pierre példája nem tipikus és a kriptovalutákba, vagy az NFT-be való befektetés továbbra is rendkívül kockázatos. A szakértők azt javasolják, mielőtt belevágnánk, legyünk körültekintőek, ismerjük meg a kockázatokat és szánjunk időt az új világ megismerésére.

Forrás: CNBC

Címlapfotó forrása: “A non-fungible token(NFT) is a special type of cryptographic token which represents something unique. NFT blockchain marketplace” – Rokas – stock.adobe.com | Licence: FinTech Group

Címkék:
blank