FinTechShow-7.0

Citi GPS Riport: A metaverzum 10 billió dolláros piac is lehet

Szerző: | 2022. 04. 01. | Blockchain, Összes hír, web3

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Citi március végén kiadott legfrissebb Citi GPS riportja a metaverzumban rejlő lehetőségeket vette górcső alá, amely szerint a digitális világ gazdasága meghaladhatja majd a 10 billió dollárt is. Emellett a riportban bemutatják a digitális pénz köré épülő új ökoszisztémát, és a legújabb fintech fejlesztéseket is. A riport megállapításait március 31-én mutatták be Londonban, a Citi „Digitális Pénz Szimpóziumán” (Digital Money Symposium).

A Citi GPS: „Metaverse and Money” riport szerint a metaverzum lehet az internet következő generációja, ami magával ragadó módon egyesíti a fizikai és a digitális világot. Ugyanakkor a metaverzum-élmény növeléséhez szükség lesz a jelenlegi késleltetési idők csökkentésére, nagyobb sávszélességre és stabilabb 5G infrastruktúrára.

A metaverzum legjellemzőbb felhasználási estei között említik a játékot, kereskedelmet, szórakozást, kapcsolattartást, tanulást, vagy a reklámozást, amelyekre jelenleg is használjuk az internetet.

Mi a metaverzum?

Olyan virtuális világok, amelyekben a felhasználók rajzfilmszerű karakterekként, avatarokként lépnek kapcsolatba egymással, hasonlóan egy valós idejű többjátékos videójátékhoz.

Manapság a felhasználók egy normál számítógép képernyőjén keresztül érhetik el ezeket a világokat, de a Meta és más cégek hosszú távú elképzelései, hogy ezeket a világokat a 360 fokos megjelenítést biztosító virtuális valóság (VR) szemüvegeken – például a Meta Oculusán – keresztül érik majd el – írja a CNBC.

5 milliárd felhasználója is lehet a metaverzumnak

A jelentés szakértői szerint a metaverzum felhasználóinak száma elérheti az 1 milliárdot, akik a virtuális valósághoz (VR), vagy kiterjesztett valósághoz (AR) közvetlenül kapcsolódnak majd VR/AR eszközön keresztül. Ugyanakkor a riport készítő arra is rámutatnak, hogy a felhasználók többsége a mobilján keresztül fog kapcsolódnia a metaverzumhoz és nem az immerzív élményt nyújtó VR eszközökön keresztül – függetlenül attól, hogy a VR/AR eszközök hatékonysága folyamatosan javulni fog.

A mobilon keresztül csatlakozó felhasználók száma elérheti majd az 5 milliárdot is. A mobiltelefonok mellett a fogyasztói elektronikai eszközök többsége is belépési pontként fog szolgálni a metaverzumba.

Mivel fizetünk majd a metaverzumban?

A jövőben a metaverzumban a digitális valuták, tokenek mellett továbbra is meghatározó szerepe lesz a hagyományos elektronikus fizetési eszközöknek és a fiat valutáknak.

A metaverzumban a pénz különböző formában létezhet majd.

Megtalálhatók lesznek a játékon belüli tokenek, a stabil kriptovaluták (stable coin), a digitális jegybankpénz (CBDC) és a kriptovaluták. Emellett a tulajdonjogokat NFT-kben rögzítik majd és a vagyontárgyak között megjelennek a digitális eszközök (digital assets), amelyekkel kereskedni is lehet.

A „Mivel fizetünk majd a metaverzumban?” kérdésre is keressük a választ a 2022. április 27-én megrendezésre kerülő PayTechShow 3.0: Végletek között. Készpénzzel a metaverzumba?” c. konferencián.

Számos szabályozói és jogi kérdést kell még tisztázni

Többfajta metaverzum lesz és várhatóan élesen el fognak különülni az észak-amerikai és a kínai metaverzumok. Emellett a centralizáltság és a decentralizáltság szintje is változni fog metaverzumonként.

Amennyiben a metaverzum és a web3 lesz az internet következő generációja, akkor számos jogi és szabályozói kérdést is meg kell oldani, amelyek jelenleg kiforratlanok.

A web2 hiányosságai felerősödnek a metaverzumban, mint például a tartalmak moderálása, a szólásszabadság vagy a magánélet (privacy). Emellett a blokklánc-alapú metaverzumokban megjelenő decentralizált pénzügyi (DeFi) megoldásokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban is számos szabályozói, felügyeleti és fogyasztóvédelmi kérdést is tisztázni kell majd.

Mi az a DeFi?

A decentralizált pénzügyek (DeFi – Decentralized Finance) kifejezés eredetileg 2016-2017 között alakult ki olyan decentralizált alkalmazásokra, melyek pénzügyi szolgáltatásokat próbáltak megvalósítani blokklánc platform fölött. A szó jelentése mára átalakult és főleg az okosszerződésekben megvalósított decentralizált pénzügyi (vagy legalábbis pénzügyihez hasonló) szolgáltatásokat értjük alatta. A felhasználó olyan komplex banki szolgáltatásokat is igénybe vehet, mint a közösségi kölcsönzés, biztosítás vagy az azonnali fizetés.

A rendszer erősségét az adja, hogy az egyes decentralizált szolgáltatások nem csupán különálló módon használhatók, hanem egymással majdnem tetszőleges módon kombinálva. Így egy összefüggő és egymást erősítő szerves szolgáltatáshalmaz jön létre.

Az adott DeFi megoldás képes garantálni, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez nem kell megbízni sem köztes szereplőben, sem pedig az ügyletben érintett másik félben. Sőt lényegében ismerni sem kell azt, mégis technológiai szinten garantált a művelet kimenetele – legyen az akár egy biztosítási káresemény kifizetése vagy a kölcsönadott vagyontárgy visszafizetése a kamatokkal együtt.

A decentralizált pénzügyek de facto alapja a tokenizáció és a különféle token szabványok. A tokenek technológiai, valamint üzleti integrációt biztosítanak a DeFi platformok között, ezenkívül a legtöbb esetben az egyes szolgáltatások belső logikáját is biztosítják.

További részletek itt.

Forrás: Citi. Címlapfotó: stock.adobe.com by blacksalmon | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!