2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.05.13.

Kódban a pénzügyek jövője. Mutatjuk az alapokat.

Szerző:

Kategóriák:

Napjaink egyik újra használt szlogenje a decentralizált pénzügyek, ami alatt jellemzően az Ethereum rendszer fölött okos szerződésekben megvalósított pénzügyihez hasonló szolgáltatásokat értjük. Ha ezeket összekombináljuk, megszülethet a jövő bankrendszere. Így lesz a kódban a jövő.

A decentralizált pénzügyek (DeFi – Decentralized Finance) kifejezés eredetileg 2016- 2017 között alakult ki olyan decentralizált alkalmazásokra, melyek pénzügyi szolgáltatásokat próbáltak megvalósítani blokklánc platform fölött. A szó jelentése mára némiképpen átalakult és főleg a smart contractban megvalósított decentralizált pénzügyi (vagy legalábbis pénzügyihez hasonló) szolgáltatásokat értjük alatta.

A rendszer erősségét az adja, hogy

az egyes decentralizált szolgáltatások nem csupán különálló módon használhatóak, hanem egymással majdnem tetszőleges módon kombinálva.

Így egy összefüggő és egymást erősítő szerves szolgáltatáshalmaz jön létre.

Az új decentralizált pénzügyi ökoszisztéma alapjai

Tokenizáció: A decentralizált pénzügyek de facto alapja a tokenizáció és a különféle token szabványok. A tokenek technológiai, valamint üzleti integrációt biztosítanak a DeFi platformok között, ezenkívül a legtöbb esetben az egyes szolgáltatások belső logikáját is biztosítják.

A két alapvető tokentípus az úgynevezett helyettesíthető (fungible) és nem-helyettesítő (non-fungible) token.

  • A helyettesíthető tokenre a klasszikus példa egy pénzérme, ahol például az egyik 10 forintos pénzérme teljes mértékben egyenértékű és helyettesíthető egy másik 10 forintos pénzérmével.
  • A nem-helyettesíthető tokenre legjobb példa egy színházi jegy, ahol az egyik színházi jegy általában nem egyenértékű, nem helyettesíthető egy másik darabra és helyre szóló másik színházi jeggyel.

A különféle tokenekre szabványok is születtek, például ERC20, vagy ERC223 a helyettesíthető és ERC 721 a nem-helyettesíthető tokenekre.

DAO: A legtöbb decentralizált alkalmazás alapvető működtetési logikája egyféle DAO (Decentralized Autonomous Organization) decentralizált autonóm alkalmazás.

A megoldás lényege, hogy nincsenek központosított szerepkörök, vagy adminisztrátorok, hanem minden aminek dinamikusan kell változnia egy közösség szavazatai, vagy többségi döntése alapján történik.

Tipikus megoldás az úgynevezett “fenntartó” (maintainer) tokenek előállítása, ahol a token tulajdonosok maximálisan és anyagilag érdekeltek a rendszer jó működésében, de a szavazataikkal változtatni tudják a rendszer egyes paramétereit. Ez nem jelenti azt tehát, hogy minden teljesen automatizáltan és változtathatatlan módon működik, csupán azt, hogy akik a rendszer egyes paramétereit változtatni tudják, abban érdekeltek, hogy a platform jól működjön.

Decentralizált orákulumok: Elosztott főkönyvi technológiával megvalósított alkalmazások egyik kritikus pontja a külső adatok integrálása a rendszerbe. Mivel a külső adatok a blokkláncon kívülálló komponens segítségével kerülnek be, a rendszer biztonsága vagy „nem-meghackelhetősége” különösképpen kritikus.

Klasszikus példa, amikor egy sportfogadási okos szerződésnek a kifizetése egy sportesemény kimenetelétől függ, amit egy külső adatforrásból kell importálni. Ha a külső adatforrás rossz értéket ad meg, elképzelhető, hogy nem a megfelelő személynek lesz kifizetve a nyeremény.

Ezt a problémát szokták megoldani oly módon, hogy több különböző egymástól független külső forrásból olvassák be az adatot úgy, hogy az egyes adatszolgáltatók valamilyen tokennel motiválva vannak arra, hogy hiteles értéket adjanak.

Az ilyen prolotokolat hívják decentralizált orákulumoknak.

Az előzőekben említett építőkockák segítségével több komplexebb szolgáltatás építhető fel, melyek önállóan vagy egymással kombinálva felhasználhatóak:

Stabil kriptovaluták: A kriptovaluták legnagyobb problémája a dinamikusan változó árfolyam. Ezt próbálják meg kiküszöbölni a stabil kriptovaluták, melyek árfolyama egy külső (fiat) valutához, például USD kötött. Három fő megoldás létezik a kriptovaluták árfolyamának stabilan tartására:

  • Az árfolyam centralizált módon egy külső cég, vagy bank által garantált. Ekkor természetesen a rendszer megbízhatósága erősen függ attól a cégtől, amelyik a stabil árfolyamot garantálja. Ilyen módon működik például a Tether.
  • Fedezettel biztosított stabil kriptovaluta. Itt tipikusan az történik, hogy az ember egy bizonyos mennyiségű kriptovalutát leköt egy smart contractban és erre bocsátanak ki egy új kriptovalutát. Például a Maker DAO-ban 100 dollárnyi stabil kripto valutához 200 dollárnyi ether-t kell lekötni. Ezzel biztosítja a rendszer a stabilitást szélsőséges árfolyam mozgásokkal szemben.
  • A harmadik megoldás a pénzkínálat és kereslet teljesen dinamikus változtatása: csökkenő árfolyam esetén a kriptovaluta mennyiség növelése, míg növekvő árfolyam esetén a mennyiség csökkentése. Fontos megjegyezni, hogy ilyen típusú megoldásból eddig még nem született hosszú távon is működő stabil kriptovaluta.

Decentralizált exchangek: A decentralizált kriptovaluta váltók logikai működése hasonló a centralizált társaikhoz, az egyetlen különbség, hogy teljes mértékben a blokkláncon futnak bármiféle központosított mechanizmus, vagy kontrol nélkül.

A működési mechanizmusuk két részre osztható:

  • az első fázisban az order-book matching-ben az eladási és vételi opciók párosítása történik meg. A legtöbb decentralizált exchangeben az order-book matching csak részlegesen fut a blokkláncon, ennek fő oka az ethereum limitált hatékonysága.
  • A második fázisban az eladásra és vételre kerülő crypto asset-ek kerülnek kicserélésre teljes mértéken decentralizált módon (settlement). Példák decentralzált exchangre a Compound, Kyber, 0x.

Predikciós piacok: A decentralizált piacok egyik továbbfejlesztésének tekinthetők a predikciós piacok: itt egy esemény kimenetére (például holnapi átlagos hőmérsékletre) lehet kriptovalutában fogadásokat kötni és a megfelelően eltalált kimenet esetén nyereséget realizálni.

A predikciós piacok legfőbb felhasználása nem a szerencsejáték, hanem bizonyos események pontos előrejelzése.

A mechanizmus alapja, az úgynevezett wisdom of the crowd: ha sok egymástól független szereplő jósolja meg egy esemény kimenetelét, ráadásul úgy, hogy anyagilag is érdekeltek a helyes kimenetel megjósolásában, akkor sokkal pontosabb jóslatok készíthetőek mint amit egyes szakértők el tudnak érni.

Ilyen platformok például az Augur vagy a Gnosis. A predikciós piacok sokszor építőkövei egyéb decentralizált online biztosítási szolgáltatásoknak.

P2P lending: A P2P lending platformok személyek közötti crypto, vagy token alapú hitelnyújtási lehetőséget biztosítanak valamilyen kamatszerű konstrukcióban.

Az hitelnyújtókat és a hitelkérőket általában egy decentralizált smart contract alapú rendszeren párosítják össze és a konkrét üzletkötés is ezen keresztül történik.

Ilyen platformok például az EthLend vagy a CoinLoan.

Decentralizált portfólió menedzsment: A decentralizált portfólió megoldások általában valamilyen nem megkülönböztethető (non-fungible) tokenből álló portfóliót kezelnek.

A portfóliókat különböző szabályokkal lehet létrehozni és futtatni, például nyílt vagy zárt végű, automatikusan vagy traderek által managelt, stb. A technológia lehetőséget nyújt úgynevezett címkézett portfóliók létrehozására is, például zöld portfólió csak fenntartható tokenekből.

Konklúzió

Természetesen a decentralizált pénzügyi platformok korántsem teljesen problémamentesek. Legnagyobb hátrányuk a skálázhatóságuk és teljesítményük, mely főleg az Ethereum platform limitált skálázhatóságából ered: 15 tranzakció másodpercenként és a 2 perc körüli biztonságos feldolgozáshoz szükséges átfutási idő. A másik nagy problémát a területen uralkodó jogi bizonytalanság okozza.

Hosszú távon azonban úgy gondoljuk, hogy mindkét problémára lesz megoldás. Például a skálázhatóságra valószínűleg megfelelő választ fog nyújtani a készülő Ethereum 2.0.

A jogi szabályozás jövője kérdéses, milyen irányba fejlődik tovább a pénzügyi terület túlszabályozottsága miatt. Hosszútávú gazdasági tendenciaként úgy gondoljuk azonban, hogy

ha egy üzleti funkció megvalósítható kétszáz sor kóddal többszörös intézményi háttér nélkül is, akkor az kétszáz sor kóddal lesz megvalósítva. 

Címkék:
blank