2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.11.17.

Digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki az MNB a hazai bankoknak

Szerző:

Kategóriák:

A pandémia következtében jelentkező gazdasági visszaesés a pénzügyi szolgáltatókat is jövedelmezőségi nyomás alá helyezte. Az MNB szerint a karcsúbb szervezet, az agilis működés, a mesterséges intelligencia alkalmazása segíthetik hatékonyabbá tenni a hazai bankokat – mutatott rá Szombati Anikó, az MNB Chief Digital Officere a FinTechShow-n. Az MNB hamarosan bemutatja a pénzügyi szektort segítő digitalizációs javaslatcsomagját is.

A hazai fintech szektor dinamikusan növekszik

2015-ben 80 aktív fintech céget azonosított az MNB, majd 2018-ban visszamérve látszott, hogy a cégek nemcsak növelték árbevételüket, de a legtöbb esetben szintet is léptek. Összességében a szektor árbevétele több mint 30 milliárd forint volt 2018-ban és közel 20 százalékos tőkearányos megtérülést (RoE) tudtak elérni.

2020 áprilisában publikált FinTech és Digitalizációs jelentésében a jegybank már 110 magyar fintech céget azonosított. A szektor jellemzően az üzleti, B2B szolgáltatási területen működik, melyen belül a meghatározó területek az adatelemzés és üzleti intelligencia fejlesztés, a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegráció, valamint a fizetési szolgáltatások.

digitalizacios javaslatcsomag MNB fintechshow

Fotón: Szombati Anikó, az MNB Chief Digital Officere a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

A magyar bankszektor digitalizáltsága közepes szintű

A digitális pénzügyi szolgáltatások piaci elterjesztéséhez nem elég a fintech cégek magas digitalizáltsága, fontos a bankok, az inkumbens intézményekben a komplex, átfogó digitális transzformáció megvalósítása. Emellett szükséges az inkumbens és a fintech cégek együttműködésének segítése is.

„A jegybank a szabályozás, felügyelet eszköztára mellett katalizátorként is beavatkozhat.”

Szombati Anikó

MNB

Az MNB a fintech stratégiájában 24 pontban foglalta össze akciótervét, melyből az alábbi 14 a jegybank házi feladata:

1. Azonnali fizetésre épülő szolgáltatások ösztönzése.

  • Az azonnali fizetési rendszer 2020. március 2-án megkezdte működését.

2. A digitális azonosításra vonatkozó szabályozás egységesítése.

  • Lehetővé vált a digitális onboarding: 2020. augusztus 25-én jelent meg és októberben hatályba lépett az MNB 26/202. (VIII.25.) számú rendelete, mely alapján az e-személyik chipjén tárolt személyes adatok digitális (NFC-s) beolvasásával is lehet majd azonosítani a felhasználókat.

3. Fast Track:

  • Folyamatban van az engedélyezési folyamat finomhangolása az adott tevékenység kockázatszintjéhez igazodóan. Cél, hogy az egyszerűbb tevékenység, egyszerűbb engedélyezési eljárást jelentsen.

4. Digitális transzformációs stratégia alkotása:

  • A pénzügyi szektor digitális transzformációjának ösztönzése érdekében elsőként a bankok, majd a biztosítás, tőkepiac és a pénztári szektor felé elvárás, hogy rendelkezzenek kidolgozott digitális transzformációs stratégiával.

5-7.Digitális sztenderdek kialakítása, Technology Sandbox és egyetemi partnerségek:

  • nyílt bankolás üzleti hasznainak felismerését segítené az MNB nemzetközi példák bemutatásával annak érdekében, hogy a bankok oldalán ma még meglévő gátak a nyílt bankolással szemben ledőlhessenek.
  • A különféle technológiai megoldások kipróbálását segítő technológiai sandbox létrehozásán dolgozik a jegybank.

8. A kibervédelem terén cél együttműködések kiépítése hazai és nemzetközi intézményekkel.

9. FinTech Bridges – Nemzetközi szabályozói együttműködések kialakítása.

10. MNB Support program – Az MNB saját inkubációs laborjának létrehozása.

11. FinTech Klub: célja, hogy erősödjön a szektoron belüli együttműködés.

12. Elektronikus fizetést ösztönző oktatások, célzott kampányok szervezése.

13. Hackathonok, dedikált versenyek és

14. Szakértői képzések támogatása.

fintechshow banki digitalizacios csomag MNB

Fotón: Szombati Anikó, az MNB Chief Digital Officere a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Van még teendő a bankszektor digitalizáltsága érdekében

Az MNB hét területen mérte fel, hol tart a hazai bankok digitalizáltsága. A kérdőívek, interjúk feldolgozását követően az MNB a bankok gyors digitális transzformációját támogató ajánláscsomagot állított össze, melyet már az MNB Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testülete is véleményezett. Az anyag piaci konzultációja hamarosan indul, jövő évben pedig az MNB várja majd a bankok digitális transzformáció erősítésére vonatkozó stratégiai terveit.

A javaslatcsomag főbb elemei:

  • A csomag a termékszintű digitalizációs javaslatok mellett a digitalizációt támogató szervezeti kultúra és a belső hatékonyságnövelést szolgáló folyamatfejlesztésekre is tartalmaz ajánlásokat.
  • Az ajánlás fontos része a bankfióki működést segítő javaslatok.
  • A banki informatikai rendszerek digitalizációja mellett fókuszba került a tudatos adatvagyon hasznosítása is az üzleti folyamatokban és a kockázatkezelésben.
Szombati Anikó, az MNB Chief Digital Officerének „A fintech növekedés feltételei jegybanki szemszögből” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotón: Szombati Anikó, az MNB Chief Digital Officere a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Címkék:
blank
blank