Mi van a POS-on túl? Mire számíthatunk a közeljövőben?

írta | 2020.11.16. | FinTechShow, Összes hír

Kulcsrakész elektronikus fizetési ökoszisztémát kínál a kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak az OTP Mobil. Több mint 1,3 millió Simple felhasználó és közel 10 ezer SimplePay elfogadó webáruház alkotja az ökoszisztémát, ami idén újabb fizetési megoldásokkal bővült. A továbbfejlődési lehetőségeket, a bankkártyaelfogadó terminálon túli új elektronikus fizetési megoldásokat mutatta be dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese a FinTechShow-n.

Mobiltárca alapú fizetési ökoszisztémák megjelenése

A PSD2 és az erős ügyfél-hitelesítés (SCA) jelentősen átalakítják az eddig ismert online fizetési folyamatokat, ami a szakértők várakozása alapján hozzájárul majd a kosárelhagyások számának növekedéséhez.

A fizetési folyamatba beágyazott új biztonsági lépések, a mobiltelefon megjelenése a fizetési tranzakció jóváhagyásában – az online világban kevésbé rutinosan mozgók számára – a készpénzhez való visszatérést, vagy az elektronikus vásárlásoktól való elmaradást is eredményezhetik. Az elektronikus kereskedőknél a fentiek ügyfélélmény és árbevétel csökkenéshez is vezethetnek.

Egyre több fizetési szolgáltató ismeri fel, hogy a mobil megjelenése a fizetési folyamatban új távlatokat is nyit és megalapozza a mobiltárca alapú fizetési ökoszisztémák létrejöttét. A mobiltárcával történő fizetés leegyszerűsíti az erős ügyfél-hitelesítés folyamatát, másrészt csökkenti a kosárelhagyás kockázatát.

Az OTP Mobil elektronikus fizetési ökoszisztémájában a Simple mobiltárca alkalmazás biztosítja a fizetéshez szükséges adatok biztonságos tárolását, továbbá az erős ügyfél-hitelesítéshez – a fizetési tranzakció jóváhagyásához – szükséges második faktort. A fizetési ökoszisztéma másik eleme, a SimplePay pedig a kereskedő számára biztosítja a mentett kártyás fizetési tranzakciókat a Simple-ön keresztül.

elektronikus fizetes otp mobil simplepay

Fotón: dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Azonnali fizetési megoldások kereskedők számára

Idén márciusban az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) elindulása megnyitotta a teret az alternatív elektronikus fizetési megoldások számára, amelyek gyors terjedéséhez várhatóan hozzájárul a 2021. január 1-től hatályba lépő új törvényi kötelezettség is. Jövő év elejétől az online kasszát üzemeltetők számára kötelező az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani, amit az érintettek teljesíthetnek a kártyaelfogadás bevezetésével, vagy azonnali fizetési megoldással is.

Az OTP Mobil megvizsgálta, miképpen segíthetné az online kasszát üzemeltetőket a törvényi kötelezettség teljesítésében, továbbá miképpen biztosíthatná a kereskedők számára az azonnali fizetési rendszer nyújtotta előnyöket. Az eredmény az Instant Transzfer és a SimpleBusiness fizetési megoldás lett. Az előbbi elsősorban a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma kiépítéséhez, az utóbbi – többek között – a jövő januártól életbe lépő új törvényi kötelezettség teljesítéséhez járul hozzá.

Az Instant Transzfer megoldás elsősorban az online környezetben biztosít lehetőséget a QR-kód, deeplink és netbank alapú fizetésre. Ezzel szemben a SimpleBusiness a fizikai környezetben biztosítja az elektronikus fizetés lehetőségét az online kasszát üzemeltetők, az egyéni, mikro- és kisvállalkozások, továbbá az alacsonyabb forgalmú kereskedők számára.

„A SimpleBusiness egyedisége, hogy egyetlen mobilalkalmazásban nyújtja a kártyaelfogadás és az azonnali fizetés lehetőségét. Nincs szükség külön eszköz, vagy ú.n. POS-terminál beszerzésére, a kereskedők a saját mobiltelefonjukat használhatják a bankkártyás fizetés, vagy az azonnali fizetés kezdeményezéséhez.”

dr. Al-Absi Gáber

OTP Mobil

Ökoszisztéma az ökoszisztémában

Az OTP Mobil idén ősszel tette elérhetővé az Instant Transzfer API hozzáférést a bankok, fizetési szolgáltatók, technikai és sales aggregátárok számára, ami által az előbbi szereplők maguk is egyszerűen és gyorsan bevezethetik az QR-kód alapú fizetést. A bankok ezen túlmenően a deeplink alapú fizetést is biztosíthatják a mobilbanki alkalmazásukban az API-hozzáférésen keresztül, amit díjmentenen használhatnak.

Az Instant Transzfer API az eszköz a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma felépítéséhez, ami szervesen beágyazódik az OTP Mobil jelenlegi elektronikus fizetési ökoszisztémájába. Egyrészt az Instant Transzfer elérhetővé válik a közel 10 ezer SimplePay elfogadó online kereskedőnél, másrészt 3 millió OTP Bank ügyfél képes már most fizetni ezzel a megoldással. Ahogy pedig további bankok csatlakoznak az Instant Transzferhez, még több felhasználó számára válnak elérhetővé az új azonnali fizetési megoldások. Emellett a SimpleBusiness alkalmazásban is az Instant Transzfer QR-kódos fizetés jelenik meg.

Az Instant Transzfer API-hozzáférés megnyitásával webáruház fejlesztők, kasszaszállítók, POS üzemeltetők, online számlázók, automatát üzemeltetők is gyorsan bevezethetik az azonnali fizetéshez szükséges QR-kódos fizetést.

„Az OTP Mobil a fizetési ökoszisztémáját megnyitotta a bankok számára is, hogy méretgazdaságossági előnyök által minél gyorsabban megtérülhessenek a bankok eddigi AFR-fejlesztési költségei.”

dr. Al-Absi Gáber

OTP Mobil

Az Instant Transzfer és a SimpleBusiness megoldásokról, a csatlakozási feltételekről, az API-dokumentációról az érdeklődők további részleteket dr. Al-Absi Gáber előadásában kaphatnak, illetve a SimplePay Azonnali Fizetési kiadványokban.
Dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettesének „SimplePay – Innovatív elektronikus fizetési megoldások” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó forrása: pexels.com

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.