2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.11.16.

Mi van a POS-on túl? Mire számíthatunk a közeljövőben?

Szerző:

Kategóriák:

Kulcsrakész elektronikus fizetési ökoszisztémát kínál a kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak az OTP Mobil. Több mint 1,3 millió Simple felhasználó és közel 10 ezer SimplePay elfogadó webáruház alkotja az ökoszisztémát, ami idén újabb fizetési megoldásokkal bővült. A továbbfejlődési lehetőségeket, a bankkártyaelfogadó terminálon túli új elektronikus fizetési megoldásokat mutatta be dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese a FinTechShow-n.

Mobiltárca alapú fizetési ökoszisztémák megjelenése

A PSD2 és az erős ügyfél-hitelesítés (SCA) jelentősen átalakítják az eddig ismert online fizetési folyamatokat, ami a szakértők várakozása alapján hozzájárul majd a kosárelhagyások számának növekedéséhez.

A fizetési folyamatba beágyazott új biztonsági lépések, a mobiltelefon megjelenése a fizetési tranzakció jóváhagyásában – az online világban kevésbé rutinosan mozgók számára – a készpénzhez való visszatérést, vagy az elektronikus vásárlásoktól való elmaradást is eredményezhetik. Az elektronikus kereskedőknél a fentiek ügyfélélmény és árbevétel csökkenéshez is vezethetnek.

Egyre több fizetési szolgáltató ismeri fel, hogy a mobil megjelenése a fizetési folyamatban új távlatokat is nyit és megalapozza a mobiltárca alapú fizetési ökoszisztémák létrejöttét. A mobiltárcával történő fizetés leegyszerűsíti az erős ügyfél-hitelesítés folyamatát, másrészt csökkenti a kosárelhagyás kockázatát.

Az OTP Mobil elektronikus fizetési ökoszisztémájában a Simple mobiltárca alkalmazás biztosítja a fizetéshez szükséges adatok biztonságos tárolását, továbbá az erős ügyfél-hitelesítéshez – a fizetési tranzakció jóváhagyásához – szükséges második faktort. A fizetési ökoszisztéma másik eleme, a SimplePay pedig a kereskedő számára biztosítja a mentett kártyás fizetési tranzakciókat a Simple-ön keresztül.

elektronikus fizetes otp mobil simplepay

Fotón: dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Azonnali fizetési megoldások kereskedők számára

Idén márciusban az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) elindulása megnyitotta a teret az alternatív elektronikus fizetési megoldások számára, amelyek gyors terjedéséhez várhatóan hozzájárul a 2021. január 1-től hatályba lépő új törvényi kötelezettség is. Jövő év elejétől az online kasszát üzemeltetők számára kötelező az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani, amit az érintettek teljesíthetnek a kártyaelfogadás bevezetésével, vagy azonnali fizetési megoldással is.

Az OTP Mobil megvizsgálta, miképpen segíthetné az online kasszát üzemeltetőket a törvényi kötelezettség teljesítésében, továbbá miképpen biztosíthatná a kereskedők számára az azonnali fizetési rendszer nyújtotta előnyöket. Az eredmény az Instant Transzfer és a SimpleBusiness fizetési megoldás lett. Az előbbi elsősorban a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma kiépítéséhez, az utóbbi – többek között – a jövő januártól életbe lépő új törvényi kötelezettség teljesítéséhez járul hozzá.

Az Instant Transzfer megoldás elsősorban az online környezetben biztosít lehetőséget a QR-kód, deeplink és netbank alapú fizetésre. Ezzel szemben a SimpleBusiness a fizikai környezetben biztosítja az elektronikus fizetés lehetőségét az online kasszát üzemeltetők, az egyéni, mikro- és kisvállalkozások, továbbá az alacsonyabb forgalmú kereskedők számára.

„A SimpleBusiness egyedisége, hogy egyetlen mobilalkalmazásban nyújtja a kártyaelfogadás és az azonnali fizetés lehetőségét. Nincs szükség külön eszköz, vagy ú.n. POS-terminál beszerzésére, a kereskedők a saját mobiltelefonjukat használhatják a bankkártyás fizetés, vagy az azonnali fizetés kezdeményezéséhez.”

dr. Al-Absi Gáber

OTP Mobil

Ökoszisztéma az ökoszisztémában

Az OTP Mobil idén ősszel tette elérhetővé az Instant Transzfer API hozzáférést a bankok, fizetési szolgáltatók, technikai és sales aggregátárok számára, ami által az előbbi szereplők maguk is egyszerűen és gyorsan bevezethetik az QR-kód alapú fizetést. A bankok ezen túlmenően a deeplink alapú fizetést is biztosíthatják a mobilbanki alkalmazásukban az API-hozzáférésen keresztül, amit díjmentenen használhatnak.

Az Instant Transzfer API az eszköz a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma felépítéséhez, ami szervesen beágyazódik az OTP Mobil jelenlegi elektronikus fizetési ökoszisztémájába. Egyrészt az Instant Transzfer elérhetővé válik a közel 10 ezer SimplePay elfogadó online kereskedőnél, másrészt 3 millió OTP Bank ügyfél képes már most fizetni ezzel a megoldással. Ahogy pedig további bankok csatlakoznak az Instant Transzferhez, még több felhasználó számára válnak elérhetővé az új azonnali fizetési megoldások. Emellett a SimpleBusiness alkalmazásban is az Instant Transzfer QR-kódos fizetés jelenik meg.

Az Instant Transzfer API-hozzáférés megnyitásával webáruház fejlesztők, kasszaszállítók, POS üzemeltetők, online számlázók, automatát üzemeltetők is gyorsan bevezethetik az azonnali fizetéshez szükséges QR-kódos fizetést.

„Az OTP Mobil a fizetési ökoszisztémáját megnyitotta a bankok számára is, hogy méretgazdaságossági előnyök által minél gyorsabban megtérülhessenek a bankok eddigi AFR-fejlesztési költségei.”

dr. Al-Absi Gáber

OTP Mobil

Az Instant Transzfer és a SimpleBusiness megoldásokról, a csatlakozási feltételekről, az API-dokumentációról az érdeklődők további részleteket dr. Al-Absi Gáber előadásában kaphatnak, illetve a SimplePay Azonnali Fizetési kiadványokban.
Dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettesének „SimplePay – Innovatív elektronikus fizetési megoldások” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó forrása: pexels.com

Címkék: