Mi van a POS-on túl? Mire számíthatunk a közeljövőben?

Szerző: | 2020. 11. 16. | FinTechShow, Összes hír

PayTechShow 4.0

Kulcsrakész elektronikus fizetési ökoszisztémát kínál a kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak az OTP Mobil. Több mint 1,3 millió Simple felhasználó és közel 10 ezer SimplePay elfogadó webáruház alkotja az ökoszisztémát, ami idén újabb fizetési megoldásokkal bővült. A továbbfejlődési lehetőségeket, a bankkártyaelfogadó terminálon túli új elektronikus fizetési megoldásokat mutatta be dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese a FinTechShow-n.

Mobiltárca alapú fizetési ökoszisztémák megjelenése

A PSD2 és az erős ügyfél-hitelesítés (SCA) jelentősen átalakítják az eddig ismert online fizetési folyamatokat, ami a szakértők várakozása alapján hozzájárul majd a kosárelhagyások számának növekedéséhez.

A fizetési folyamatba beágyazott új biztonsági lépések, a mobiltelefon megjelenése a fizetési tranzakció jóváhagyásában – az online világban kevésbé rutinosan mozgók számára – a készpénzhez való visszatérést, vagy az elektronikus vásárlásoktól való elmaradást is eredményezhetik. Az elektronikus kereskedőknél a fentiek ügyfélélmény és árbevétel csökkenéshez is vezethetnek.

Egyre több fizetési szolgáltató ismeri fel, hogy a mobil megjelenése a fizetési folyamatban új távlatokat is nyit és megalapozza a mobiltárca alapú fizetési ökoszisztémák létrejöttét. A mobiltárcával történő fizetés leegyszerűsíti az erős ügyfél-hitelesítés folyamatát, másrészt csökkenti a kosárelhagyás kockázatát.

Az OTP Mobil elektronikus fizetési ökoszisztémájában a Simple mobiltárca alkalmazás biztosítja a fizetéshez szükséges adatok biztonságos tárolását, továbbá az erős ügyfél-hitelesítéshez – a fizetési tranzakció jóváhagyásához – szükséges második faktort. A fizetési ökoszisztéma másik eleme, a SimplePay pedig a kereskedő számára biztosítja a mentett kártyás fizetési tranzakciókat a Simple-ön keresztül.

elektronikus fizetes otp mobil simplepay

Fotón: dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Azonnali fizetési megoldások kereskedők számára

Idén márciusban az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) elindulása megnyitotta a teret az alternatív elektronikus fizetési megoldások számára, amelyek gyors terjedéséhez várhatóan hozzájárul a 2021. január 1-től hatályba lépő új törvényi kötelezettség is. Jövő év elejétől az online kasszát üzemeltetők számára kötelező az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani, amit az érintettek teljesíthetnek a kártyaelfogadás bevezetésével, vagy azonnali fizetési megoldással is.

Az OTP Mobil megvizsgálta, miképpen segíthetné az online kasszát üzemeltetőket a törvényi kötelezettség teljesítésében, továbbá miképpen biztosíthatná a kereskedők számára az azonnali fizetési rendszer nyújtotta előnyöket. Az eredmény az Instant Transzfer és a SimpleBusiness fizetési megoldás lett. Az előbbi elsősorban a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma kiépítéséhez, az utóbbi – többek között – a jövő januártól életbe lépő új törvényi kötelezettség teljesítéséhez járul hozzá.

Az Instant Transzfer megoldás elsősorban az online környezetben biztosít lehetőséget a QR-kód, deeplink és netbank alapú fizetésre. Ezzel szemben a SimpleBusiness a fizikai környezetben biztosítja az elektronikus fizetés lehetőségét az online kasszát üzemeltetők, az egyéni, mikro- és kisvállalkozások, továbbá az alacsonyabb forgalmú kereskedők számára.

„A SimpleBusiness egyedisége, hogy egyetlen mobilalkalmazásban nyújtja a kártyaelfogadás és az azonnali fizetés lehetőségét. Nincs szükség külön eszköz, vagy ú.n. POS-terminál beszerzésére, a kereskedők a saját mobiltelefonjukat használhatják a bankkártyás fizetés, vagy az azonnali fizetés kezdeményezéséhez.”

dr. Al-Absi Gáber

OTP Mobil

Ökoszisztéma az ökoszisztémában

Az OTP Mobil idén ősszel tette elérhetővé az Instant Transzfer API hozzáférést a bankok, fizetési szolgáltatók, technikai és sales aggregátárok számára, ami által az előbbi szereplők maguk is egyszerűen és gyorsan bevezethetik az QR-kód alapú fizetést. A bankok ezen túlmenően a deeplink alapú fizetést is biztosíthatják a mobilbanki alkalmazásukban az API-hozzáférésen keresztül, amit díjmentenen használhatnak.

Az Instant Transzfer API az eszköz a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma felépítéséhez, ami szervesen beágyazódik az OTP Mobil jelenlegi elektronikus fizetési ökoszisztémájába. Egyrészt az Instant Transzfer elérhetővé válik a közel 10 ezer SimplePay elfogadó online kereskedőnél, másrészt 3 millió OTP Bank ügyfél képes már most fizetni ezzel a megoldással. Ahogy pedig további bankok csatlakoznak az Instant Transzferhez, még több felhasználó számára válnak elérhetővé az új azonnali fizetési megoldások. Emellett a SimpleBusiness alkalmazásban is az Instant Transzfer QR-kódos fizetés jelenik meg.

Az Instant Transzfer API-hozzáférés megnyitásával webáruház fejlesztők, kasszaszállítók, POS üzemeltetők, online számlázók, automatát üzemeltetők is gyorsan bevezethetik az azonnali fizetéshez szükséges QR-kódos fizetést.

„Az OTP Mobil a fizetési ökoszisztémáját megnyitotta a bankok számára is, hogy méretgazdaságossági előnyök által minél gyorsabban megtérülhessenek a bankok eddigi AFR-fejlesztési költségei.”

dr. Al-Absi Gáber

OTP Mobil

Az Instant Transzfer és a SimpleBusiness megoldásokról, a csatlakozási feltételekről, az API-dokumentációról az érdeklődők további részleteket dr. Al-Absi Gáber előadásában kaphatnak, illetve a SimplePay Azonnali Fizetési kiadványokban.
Dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettesének „SimplePay – Innovatív elektronikus fizetési megoldások” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó forrása: pexels.com

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!