“Dolgozzanak keményebben a bankok!”

Szerző: | 2016. 08. 15. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Váltanál bankot, ha ez csupán 2 kattintásodba kerülne és olcsóbb lenne a szolgáltatás az új bankodnál? Az Egyesült Királyság versenyhatósága nem fogalmazott ennyire szofisztikáltan; “Dolgozzanak keményebben a bankok az ügyfelekért.” A minap ezzel a címmel adta ki az Egyesült Királyság versenyhatósága piaci jelentését a brit banki piaci helyzetről.


A főbb megállapítások:

 1. A nagy kereskedelmi bankoknak különösebben nem kell megerőltetniük magukat, hogy uralják a lakossági piacot és megtartsák az ügyfeleket.
 2. A piaci belépési küszöb az új, kisebb szolgáltatók számára még mindig magas.
 3. Bár vannak pozitív fejlemények, az innováció és a verseny  szintje még nem kielégítő.


Feltárt piaci problémák:

 • A folyószámla díjstruktúrák rendkívül bonyolultak. A fogyasztóknak nehéz összehasonlítani, eldönteni, hogy a jelenlegi bankjuknál vagy egy másik banknál kaphatnának kedvezőbb, szokásaikhoz jobban illeszkedő szolgáltatást.
 • A folyószámlahitelek díjstruktúrái a legkuszábbak.
 • A szerződések határozatlan idejűek, nincs olyan “figyelmeztető” pont, amikor az ügyfél eldönthetné, akar-e váltani.
 • Túl hosszú a számlanyitási folyamat.
 • A KKV-k jellemzően számlavezető bankjuktól igénylik a kölcsönt, mert más banknál – az infohiány miatt – nem kapnának ajánlatot. Ennek eredményeként a számlavezető bank nincs rákényszerítve arra, hogy versenyképes ajánlatot adjon a KKV-nak.
 • Összességében túl sok energiába kerül a bankváltás; az egyéni fogyasztók 3 %-a, a KKV-k 4 %-a vált bankot évente. Önmagában ez nem lenne probléma, de a versenyhatósági elemzés kimutatta, az ügyfelek évente jelentős összeget takaríthatnának meg, ha átlátható módon megismerhetnék saját pénzügyi szokásaikat, és ehhez viszonyítva ismerhetnék meg a többi bank ajánlatát.


A versenyhatóság javasolt új szabályai:

 1. Nyílt API szabványok bevezetése.
 2. Banki szolgáltatóváltás elősegítése.
 3. Folyószámlahitelhez kapcsolódó új tájékoztatási kötelezettségek.
 4. A KKV szegmensben a banki ügyintézés gyorsítása.

Megalapozó jellegű kötelezettségek:

CÉL: a fogyasztót fel kell ruházni azzal a lehetőséggel, hogy adatai, számlája, banki szerződése feletti kontroll erősebb legyen. Ez a bankoknak implementációs költségekkel fog járni. Egyik legfontosabb cél, hogy a fogyasztó a technológia adta lehetőségeket minél előbb, hatékonyabban, egyszerűbben, olcsóbban kihasználhassa. Ennek eszközei: nyílt banki API szabványok. (Megjegyz.: az API lehetőséget ad az ügyfélnek arra, hogy kontrollálhassa, mely adatait ki hogyan használja.)

Te kinek adnád ki a banki adataidat? Váltanál bankot, ha ez 2 kattintásodba kerülne? Szerinted melyik bank adja ki először az API-jait Magyarországon?

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.