“EIT

“Elektronikus fizetés minden online kassza mellett.” Részletek a pénzügyekért felelős államtitkártól

írta | 2020.06.18. | Azonnali fizetés, Összes hír

“simplepay, instant transfer”
“simplepay, instant transfer”

Pár nap múlva jön a FinTechZone első webináriuma, amelyen az elektronikus fizetési piac legforróbb témái kerülnek terítékre. Az egyik témánk a 2021. január 1-től bevezetendő új készpénzmentesítő program lesz, amellyel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárával, Gion Gáborral beszélgetünk. Mutatjuk, milyen témákat érintünk majd és milyen kérdéseket teszünk fel a webinárium során.

Első téma:

“2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező lesz elektronikus fizetést is nyújtani”

Előzmények

 • 2020. április 16-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 2021. január 1-től minden online kassza mellett biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét.
 • 2020. június elején Varga Mihály pénzügyminiszter a Kereskedelmi törvény módosításaként benyújtotta a Parlamentbe a megvalósítást elrendelő törvényjavaslatot.
 • A parlament weboldalán található információk alapján a törvényjavaslat a részletesvita-szakaszban van.
 • A kormány.hu weboldalon olvasható tájékoztatást szerint a törvényjavaslat várhatóan 60 ezer vállalkozást érint majd.

Ezeket a kérdéseket tesszük fel a pénzügyekért felelős államtitkárnak:

 1. Mikorra várható a törvény elfogadása és a törvény elfogadását követően a kormány az érintett közel 60 ezer vállalkozás felkészülését az új kötelezettségre milyen eszközökkel, kikkel együtt, milyen ütemezésben tervezi?
 2. Lesz-e valamilyen dotáció, állami támogatás, amelynek keretében az érintett vállalkozói kör segítséget kaphat az elektronikus fizetési megoldás bevezetésében?
 3. A Pénzügyminisztérium várakozása szerint milyen elektronikus fizetési megoldások bevezetésére kerül majd sor? Számítanak-e az azonnali fizetési megoldások megjelenésére?
 4. Kellően felkészültek-e a kereskedők ahhoz, hogy el tudják dönteni, milyen elektronikus fizetési megoldás lehet számukra kedvező?
 5. Ha a kereskedő a kassza mellé elhelyezi a másodlagos számlaazonosítóját, pl. a mobilszámát és megkéri a vásárlót, hogy azonnali átutalással fizesse ki a kosár ellenértékét, akkor ezzel a kereskedő teljesíteni fogja a kötelezettségét?
 6. Várhatóan hogyan fogják majd ellenőrizni, hogy a kötelezettek teljesítették-e az új előírásokat? Lehet-e szankciókra számítani mulasztás esetén?

Második téma:

“Harc a készpénz ellen”

Előzmények

 • A Magyar Nemzeti Bank korábbi elemzése alapján Magyarországon a fizetési tranzakciók 75%-a készpénzben történt.
 • Svédországban, Dél-Koreában ez az arány 10% alatti és a svéd kormány korábban úgy nyilatkozott, hogy 2022-re készpénzmentessé válhat a társadalom.
 • Tavaly novemberben a Magyar Bankszövetség összeállította 10 pontos javaslatcsomagját a készpénz visszaszorítására, aminek egyik pontja volt az elektronikus fizetés feltételeinek megteremtése az online kasszák mellett. Ugyanakkor a javaslatcsomagból az is kiderül, átfogó programra lesz szükség az eredményes beavatkozáshoz.

Ezeket a kérdéseket tesszük fel a pénzügyekért felelős államtitkárnak:

 1. Milyen további intézkedéseket tervez a Pénzügyminisztérium a készpénzforgalom csökkentése érdekében?
 2. Mi a Pénzügyminisztérium terve a tranzakciós illetékkel kapcsolatban?
 3. Mi a magyar kormány várakozása a készpénzforgalom középtávú arányának alakulásával kapcsolatban?

A 2020.06.24-én tartandó azonnali fizetési webináriumon velünk lesz még Dániából a Nets Group alelnöke, Paul Walvik-Joynt akivel az azonnali fizetési sikerekről és kudarcokról, valamint Magyarország azonnali fizetési piacának lehetséges fejlődési pályájáról tart majd előadást.

Végül, de nem utolsó sorban górcső alá vesszük a világ egyik legsikeresebb azonnali fizetési megoldását. Svédországból Joseph Hajj, a SWISH stratégiai felsővezetője osztja meg a tapasztalatait a webinárium résztvevőivel.

További részletek és regisztráció itt.

Címlapfotó forrása: pixabay.com

“EIT

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

PRÓBÁLD KI! PEASYPAY

“EIT
Biometrikus fizetés az EIT Digital által útjára indított magyar startup-tól. Próbáld ki!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak

NATRIX LIGHTPAPER

“Natrix blockchain lightpaper
A blockchain, mint technológia térnyerése szabályozott környezetben. További részletek a Natrix Lightpaper dokumentumban.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

AZONNALI FIZETÉS

“azonnali fizetes
2020. március 2-án indult az azonnali fizetési rendszer Magyarországon. Így készülhetünk az új lehetőségekre.