2021.06.01.

Elérhetővé vált az automatikus kiadáskövetés a Koinban

Szerző:

Mostantól az OTP Banknál, Raiffeisen Banknál, MagNet Banknál és a Revolutnál vezetett számláink forgalmát automatikusan nyomon követhetjük egyetlen felületen, hazánk legnépszerűbb kiadáskövető alkalmazásában, a Koinban. Hamarosan az Unicredit Banknál, majd várhatóan az év végéig az összes hazai nagybanknál vezetett számlánkat is be lehet kötni a személyes pénzügyi menedzsment (PFM) alkalmazásba – osztotta meg a FinTechZone.hu-val Szabó Márton, a Koin társalapítója.

Új korszak nyílt a kiadáskövető alkalmazások számára, amikor az EU kötelezte a bankokat a fizetési számlainformációk megosztására ú.n. harmadik feles, számlainformációs szolgáltatókkal (AISP). Az új EU-s pénzforgalmi irányelvben (PSD2) rejlő lehetőségek kihasználása érdekében a Koin az elsők között vált számlainformációs szolgáltatóvá, hogy biztosíthassa az automatizált kiadáskövetést. Az elmúlt hetekben indította el a szolgáltatását, amit a FinTechZone.hu elsőként tesztelhetett.

Minden, amit a Koinról tudni érdemes

 • A Koin Europe Kft. az egyik legrégebben működő fintech a hazai piacon, amely 2012 óta foglalkozik személyes pénzügyi tanácsadó szoftver (Personal Finance Management – PFM), a Koin fejlesztésével és üzemeltetésével.
 • A Koin egy olyan alkalmazás, amely segít, hogy átláthassuk a kiadásainkat, a rezsiköltségeinket, a számláinkat és a pénzügyi teendőinket.
 • A Koin alkalmazás négy platformon érhető el: iOS, Android, Huawei és a weben.
 • A Koin alkalmazást eddig több mint 200 ezren töltötték le és havonta 15-17 ezren használják aktívan.
 • 2017-ben a MagNet Bankkal együttműködésben kiépítették az első banki API kapcsolatot. Ennek eredményeként a MagNet Bank ügyfelei letölthetik bankszámla adataikat a Koinba, amelyek abban automatikusan kategorizálva jelennek meg.
 • 2020. április végén (a PSD2-nek köszönhetően) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számlainformációs szolgáltatóként (AISP) vette nyilvántartásba a Koint.
 • A számlainformációs szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfél felhatalmazásával a Koin hozzáférhet a bankszámla történethez, automatikusan letöltheti és a tranzakciós adatokat kategorizálhatja a pénzügyi menedzsment alkalmazásban, hogy átfogó képet adjon a bevételeink és kiadásaink alakulásáról.

Újabb szintet ugrott a Koin! Megjött az automatikus kiadáskövetés

A Koin kiadáskövető alkalmazás ismerősen csenghet sokak számára. A korát megelőzve lett az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb pénzügyi alkalmazás Magyarországon. Eddig több mint 200 ezer magyar felhasználó töltötte le az appot, amit szájreklám útján ajánlanak egymásnak. Most újabb szintet ugrott a Koin!

A kiadáskövető (vagy más néven: PFM – Personal Finance Management) alkalmazások egyik nagy problémája a manuális adatrögzítés. A bevételek, kiadások rendszeres, manuális rögzítése komoly elköteleződést vár el a felhasználóktól. Ez sokaknál jelent akadályt abban, hogy hosszú távon is használjanak ilyen alkalmazást. Ebben hozott jelentős változást a 2019 szeptembere óta kötelezően alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv, a PSD2.

A PSD2-nek és a számlainformációs szolgáltatásnak köszönhetően az OTP Bank, Raiffeisen Bank, MagNet Bank és a Revolut ügyfelei a Koin alkalmazással szinkronizálhatják a fizetési számla adataikat, így többé már nincs szükség az adatok manuális rögzítésére. Pár kattintás után már a Koinban láthatjuk a számlatörténetünket intelligensen feldolgozott, kategorizált formában.

Így kapcsolhatjuk össze a Koint a bankszámlánkkal

A Koint használhatjuk a weben, vagy letölthetjük a hazai alkalmazás-áruházból (App Store, Google Play, Huawei AppGallery). A gyors regisztrációt követően a “Beállítások” menüpontban kiválaszthatjuk, melyik banknál (OTP Bank, Raiffeisen Bank, MagNet Bank), vagy fintech szolgáltatónál (Revolut) vezetett számlánkat szeretnénk összekapcsolni a Koinnal.

koin kiadaskovetes szemelyes penzugyi menedzsment

A bank (fintech szolgáltató) kiválasztása után következik egy többlépcsős azonosítás, ami bankonként különbözik. Mi a tesztelés során az OTP Banknál vezetett forint, valamint a Revolut HUF, USD, EUR és GBP számláinkat kapcsoltuk össze a Koinnal. Az OTP Bank esetén a többlépcsős azonosítás kicsit hosszabb és körülményesebb volt a bank eljárása miatt, mint a Revolut esetén, de mindkét esetben kb. 1 perc alatt megtörtént az összekapcsolás.

Az összekapcsolás után megkezdődik a szinkronizálás és kis idő után megjelenik a Koin felületén az egyenleg információ. Fontos azt is tudni, hogy a Koin visszamenőleg nem kéri le a számlatörténetünket, csak az összekapcsolás után végrehajtott tranzakciók jelennek majd meg automatikusan.

koin szemelyes penzugyi menedzsment pfm alkalmazas

Három héten át teszteltük a Koint és néztük, hogyan, milyen eredményességgel dolgozza fel a tranzakcióinkat, mennyire pontosan működik a kategorizálás. Összességében nálunk jól teljesített a Koin és hozta azt az ügyfélélményt, amit elvártunk az alkalmazástól és az alkotóiktól.

Azok, akik több bankszámlával rendelkeznek és/vagy több fintech szolgáltatónál rendelkeznek egyenleggel, számukra különösen hasznos lehet, ha egyetlen felületen követhetik nyomon az előfizetéseiket, vásárlásaikat. Ahogy egyre több bank és fintech lesz elérhető a Koinban, úgy válhat sokak számára az elsődleges kiadáskövető alkalmazássá itthon.

Hasznos háttérinformációk a Koin csapatától:

 1. Az OTP Bank esetén, ha több számlával is rendelkezünk, akkor nem tudjuk az összeset csatolni, de remélhetőleg hamarosan ez is működni fog.
 2. A zárolt tételeket az OTP Bank API-ja nem adja át, így azok nem jelennek meg a Koinban. Amint a zárolt tételek feloldásra kerülnek, akkor az értéknapos könyvelés keretében bekerülnek a Koinba.
 3. A kategorizálás gépi tanuló rendszerrel működik; minél több adat kerül be a Koinba, annál eredményesebb lesz a kategorizálás.

Röviden a nyílt bankolásról és a számlainformációs szolgáltatókról

 • A nyílt bankolás alapjait az EU-ban a Módosított Pénzforgalmi Irányelv, a PSD2 rakta le.
 • Az Irányelv a bankoknak előírta, hogy az Irányelvben meghatározott feltételek mellett harmadik feles szolgáltatóknak biztosítsanak nyílt szabványokon alapuló interfészen keresztül hozzáférést a felhasználók fizetési számlájához.
 • Két szolgáltatási kategóriát vezetett be az Irányelv: számlainformációs szolgáltatás (AIS – Account Information Service) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PIS – Payment Initiation Service).
 • Az AISP szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában a felhasználó fizetési számla egyenlegéhez és tranzakciós adataihoz férhet hozzá. Az adatokat további pénzügyi szolgáltatások nyújtásához felhasználhatja.
 • A PISP szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában a felhasználó aktuális fizetési egyenlege adatához fér hozzá, valamint fizetést indíthat a felhasználó bankszámlájáról, pl. kifizetheti a közműszámlát, a webshopban a vásárolt áru ellenértékét.

Címlapfotó: Koin.hu

Címkék: