2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.06.20.

Elindult a giroinstant.hu

Szerző:

Kategóriák:

A honlap célja, hogy a bankok, az azonnali fizetési rendszerre kiegészítő szolgáltatásokat fejlesztők az Azonnali Fizetési Rendszerrel kapcsolatos aktuális információkat, szabálykönyveket egy helyen elérhessék.

2019. július elsejétől indul az azonnali fizetés Magyarországon. A legkülönbözőbb élethelyzetekben kényelmes, gyors megoldást kínáló digitális fizetési szolgáltatások jelennek meg; tudunk majd mobilszámról mobilszámra, adószámra, vagy e-mail címre is átutalni. A hatékony felkészüléshez nélkülözhetetlen a megbízható, friss információ, amik mostantól a giroinstant.hu oldalon érhetők el.

5 másodperc alatt

A szolgáltatással mobiltelefonunkról 5 másodpercen belül küldhetünk barátunknak pénzt közvetlenül a bankszámlánk terhére.

A magánszemélyek közötti tartozásrendezés mellett népszerű lehet a számlák elektronikus fizetését megkönnyítő, a szolgáltató által indított fizetési kérelem is. A fizetési kérelem nagyobb kontrolt biztosít a fizetéseink felett. Eldönthetjük, mikor fizetjük be a számlát, sőt –  a szolgáltatótól függően – lehetőségünk lehet arra, hogy a számla összegét részletekben fizessük be.

Mit hol találunk?

A giroinstant.hu célja, hogy az azonnali fizetési rendszerről könnyen áttekinthető, érthető módon minden pillanatban a szükséges információ a szolgáltatók rendelkezésére álljon. Az azonnali fizetéssel kapcsolatos felügyeleti szabályozások és a jogszabályok az MNB honlapján olvashatók.

giroinstant azonnali fizetes

A giroinstant.hu honlapon elérhető a banki csatlakozáshoz, valamint a fizetési kérelem és másodlagos azonosítóra történő azonnali átutalás folyamatait, szabályait leíró szabálykönyvek második, aktuális változata.

Azonnali fizetés 101

2019. július elsejétől minden, elektronikusan benyújtott belföldi, 10 M Ft alatti egyedi átutalást (lakossági és vállalati) a küldő bankjának 5 másodperc alatt kell eljuttatnia a fogadó bankjához úgy, hogy a címzett az összeget azonnal fel tudja használni. Az 5 másodperces maximális átutalási időtartam betartása az év minden napján, a nap 24 órájában kötelező. Igaz ez akkor is, ha az átutaláshoz a kedvezményezett másodlagos azonosítója került megadásra.

Az ügyfelek maguk dönthetik el, hogy mely másodlagos azonosítóikat – email cím, mobilszám vagy adószám – regisztrálják. A banknak egy óra áll rendelkezésre arra, hogy a másodlagos azonosítót ellenőrizze és regisztrálja a GIRO üzemeltetésében lévő, a bankszámlaszámokat a másodlagos azonosítókkal összerendező központi adatbázisban.

Az azonnali fizetés szabályozása a 2017. december 14-én kihirdetésre került MNB pénzforgalmi rendeletben került rögzítésre.

Címkék: