BankTechShow

„Nincs nálad készpénz és haza szeretnél jutni?” – Így indult az érintés nélküli fizetés 10 éve

Szerző: | 2017. 09. 03. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

Két innováció, amelyek örökre átalakították pénzköltési és vásárlási szokásainkat. Két nyári születésnap a Barclaycardnál: júniusban lett 50 éves az ATM, szeptember elsején pedig az érintés nélküli (bankkártyás) fizetés 10. évfordulóját ünnepelték.

 

Az érintés nélküli fizetés hajnala

„Nincs nálad készpénz, elfogyott az Oyster kereted és haza szeretnél jutni?”

szólt a reklám 10 évvel ezelőtt. Így vezették be az Egyesült Királyságban az érintés nélküli bankkártyát.

A Barclays nem bízta a véletlenre az érintés nélküli kártya sikerét; már a bevezető kampányban sikerült megragadniuk, hogy hol lehet az angolok – egészen pontosan a londoniak – leghasznosabb társa az újgenerációs bankkártya. Minden londoni – vagy Londonban tartózkodólegfájdalmasabb pontja a közlekedés. Aki járt már Londonban az a saját bőrén is megtapasztalhatta az Oyster kártya megvásárlásával, feltöltögetésével járó macerát. Erre a neuralgikus pontra koncentrált a Barclays már az első pillanattól kezdve.

(Apropó, emlékszik még valaki arra, itthon milyen kampány keretében vezették be az első érintés nélküli bankkártyát?)

érintés nélküli fizetés bankkartya

 

Mire a kártya piacra került 22.000 Oyster terminál állt készen és 6.000 kiskereskedőt készítettek fel az elfogadásra. A kereskedők hamar rákaptak; a hagyományos kártyás vásárláshoz képest 7, a készpénzes fizetéseknél 15 másodperces időmegtakarítás nagy vonzerőnek bizonyult. Alig egy év alatt 160.000-re, majd a következő évben már 360.000-re nőtt az érintés nélküli tranzakciók száma.

A következő újításra sem kellett sokat várni: 2011-ben a kártya beköltözött a mobiltelefonba  – QuickTap néven –  a Barclaycard és az Orange együttműködése jóvoltából. (Itthon épp ebben az időszakban indult el a hasonló babérokra törő MobilTárca előkészítése is a három mobilszolgáltató, az OTP és a MasterCard együttműködésében.)

érintés nélküli fizetés mobilfizetes

 

Fizethetsz a karkötőddel is!

A Barclaycard Wireless Festival-on mutatkozott be az első, érintés nélküli fizetést biztosító hordható („wearable”) eszköz (karkötő), a PayBand. Ez volt az első zenei fesztivál Angliában, ahol mindenféle érintés nélküli fizetési eszközzel bármelyik üzletben, szórakozóhelyen fizethettek a fesztiválozók.

Ugyanebben az évben, napvilágot látott a mobiltelefon hátlapjára ragasztható PayTag matrica is, amivel a nem NFC-képes készülékek is fizetőeszközzé válhattak.

érintés nélküli fizetés mobilfizetes Barclays

 

Hol tartanak most az angolok?

10 brit lakosból 6 rendszeresen használja az érintés nélküli kártyáját vagy más érintés nélküli fizetésre alkalmas eszközét. Ha a költések összegében nézzük, a kisértékű fizetések (30 font alatti) több mint 50%-a érintés nélküli technológiával történik, ami havi 4 milliárd angol fontnyi költést jelent. És hol tart a Barclays? Mutatjuk!

érintés nélküli fizetés mobilfizetes

 

Ha pedig a gyűrűddel szeretnél fizetni, már az sem lehetetlen (legalábbis az angoloknál). Idén március óta már kapható a világ első olyan okosgyűrűje – a Kerv -, amivel fizetni is tudsz. Ahogy piacra dobták a gyűrűt, „lecsaptunk rá” és megnéztük, mit is tud valójában.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!