Medvetánc a Facebook Libra körül. Tiltsuk vagy engedjük? – 2. rész

írta | 2019. 09. 20. | Blockchain, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

FinTechShow-6.0-Kodban-a-jovonk

Az Európai Központi Bank és az eurózóna pénzügyminiszterei a Facebook Libra projektjének bejelentését követően nyomban vizsgálni kezdték a digitális valuta bevezetésének kockázatait, hatásait. A Libra súlyát mutatja az is, hogy 26 szabályozó, köztük az amerikai FED és a Bank of England találkozott a Libra képviselővel az elmúlt napokban, hogy mérlegeljék a digitális valuta engedélyezésének előnyeit és kockázatait.

Libra: A Facebook kezdeményezése, amelynek keretében egy új, blockchain technológiára épülő pénzügyi infrastruktúra kerülne kialakításra és új digitális pénzeszköz bevezetésre.

Kapcsolódó cikk:

Franciaország és Németország blokkolná a Librát

A két ország közös álláspontját a francia pénzügyminiszter jelentette be:

„Franciaország és Németország úgy ítéli meg, hogy a Facebook bejelentésében vázolt Libra projekt nem meggyőző a felvetődő kockázatok megfelelő kezelése tekintetében.„

A közös nyilatkozat egyben az európai központi bankokat arra ösztönözné, hogy gyorsítsák fel a központi digitális valuta kialakítására megkezdett munkát, illetve, hogy fordítsanak erőfeszítéseket az európai fizetési rendszerek minőségének és teljesítményének fejlesztésére.

Svájc akár zöld lámpát is adna

Svájc engedélyezné a Librát, amennyiben a Libra Association teljeskörű „betéti” felelősséget vállal a felhasználók felé.

A Finma (a svájci pénzügyi felügyelet) a Libra Association hivatalos állásfoglalás kérését elemezve arra jutott, hogy a Libra a pénzügyi infrastruktúrákra vonatkozó svájci jogszabályok szerint pénzforgalmi engedélyköteles.

Az engedély megszerzéséhez a kiberkockázatok kezeléséről és a pénzmosási törvény szabályainak teljesítéséről kell meggyőznie a felügyeletet a Facebooknak.

További követelményként határozta meg a teljeskörű felelősségvállalást a pénzeszközt érintő kockázatok vonatkozásában.

Az EKB a Libra szabályozói kihívásait mérlegeli

Az EKB aggasztó mértékűnek – a kriptovaluták esetében megszokottnál erősebben centralizáltnak – látja a Libra Association kontrollját a valuta kibocsátása, forgalma, működése felett.

Az aggályok között szerepel továbbá a tagok korlátozott felelőssége, a betétek védelmének megoldatlansága.

Alapvető szabályozó kihívás, hogy e-money, pénzforgalmi eszköz vagy virtuális valutaként kezeljék-e a felügyeletek akár az engedélyezés, akár a piacfelügyeleti ellenőrzések során. A döntés a Libra piaci fogadtatását, terjedését és a működtető mechanizmus költségét is jelentősen befolyásolja.

Szabályozói szempontból különösen a Libra „kibocsátását”, a rendszer működtetését és az értékesítő szervezetek pénzmosási szabályozásnak való megfeleltetését tartja kihívásnak az EKB képviselője.

Amit már biztosan elért a Facebook a Libra “belengetésével”

  • Az EKB nemzetközi szabályozói együttműködés szükségességére és egységes szabályozói megítélés kialakítására hívta fel az EU tagállamait. Az egységes jogszabályi keretek pedig a nemzetközi vizeken való működést teszik gyorsabbá, hatékonyabbá. Az EKB a szabályozás kialakításába a piaci szereplőket is bevonja, ez pedig segítheti, hogy piacbarát szabályozás alakulhasson ki.
  • Felgyorsul a központi banki digitális valuta kialakítását célzó nemzetközi együttműködés.
  • Az EKB azonnali fizetési rendszer projektje, a TIPS újra lendületet kap, ezzel – egyelőre csak – az euró zónában az azonnali fizetés a tagállamok közötti pénzforgalomban is széles körben elindulhat. A teljesen digitális infrastruktúrán pedig a PSD2 alapján piacra lépő harmadik feles szolgáltatók új elektronikus fizetési és fizetést kiegészítő szolgáltatásokat fejleszthetnek.
blank
blank

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

METU, MNB, compliance, továbbképzés
Pénzügyi digitalizációs és compliance tanácsadó szakirányú továbbképzés a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!