BankTechShow

Medvetánc a Facebook Libra körül. Tiltsuk vagy engedjük? – 2. rész

Szerző: | 2019. 09. 20. | Blockchain, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

Az Európai Központi Bank és az eurózóna pénzügyminiszterei a Facebook Libra projektjének bejelentését követően nyomban vizsgálni kezdték a digitális valuta bevezetésének kockázatait, hatásait. A Libra súlyát mutatja az is, hogy 26 szabályozó, köztük az amerikai FED és a Bank of England találkozott a Libra képviselővel az elmúlt napokban, hogy mérlegeljék a digitális valuta engedélyezésének előnyeit és kockázatait.

Libra: A Facebook kezdeményezése, amelynek keretében egy új, blockchain technológiára épülő pénzügyi infrastruktúra kerülne kialakításra és új digitális pénzeszköz bevezetésre.

Kapcsolódó cikk:

Franciaország és Németország blokkolná a Librát

A két ország közös álláspontját a francia pénzügyminiszter jelentette be:

„Franciaország és Németország úgy ítéli meg, hogy a Facebook bejelentésében vázolt Libra projekt nem meggyőző a felvetődő kockázatok megfelelő kezelése tekintetében.„

A közös nyilatkozat egyben az európai központi bankokat arra ösztönözné, hogy gyorsítsák fel a központi digitális valuta kialakítására megkezdett munkát, illetve, hogy fordítsanak erőfeszítéseket az európai fizetési rendszerek minőségének és teljesítményének fejlesztésére.

Svájc akár zöld lámpát is adna

Svájc engedélyezné a Librát, amennyiben a Libra Association teljeskörű „betéti” felelősséget vállal a felhasználók felé.

A Finma (a svájci pénzügyi felügyelet) a Libra Association hivatalos állásfoglalás kérését elemezve arra jutott, hogy a Libra a pénzügyi infrastruktúrákra vonatkozó svájci jogszabályok szerint pénzforgalmi engedélyköteles.

Az engedély megszerzéséhez a kiberkockázatok kezeléséről és a pénzmosási törvény szabályainak teljesítéséről kell meggyőznie a felügyeletet a Facebooknak.

További követelményként határozta meg a teljeskörű felelősségvállalást a pénzeszközt érintő kockázatok vonatkozásában.

Az EKB a Libra szabályozói kihívásait mérlegeli

Az EKB aggasztó mértékűnek – a kriptovaluták esetében megszokottnál erősebben centralizáltnak – látja a Libra Association kontrollját a valuta kibocsátása, forgalma, működése felett.

Az aggályok között szerepel továbbá a tagok korlátozott felelőssége, a betétek védelmének megoldatlansága.

Alapvető szabályozó kihívás, hogy e-money, pénzforgalmi eszköz vagy virtuális valutaként kezeljék-e a felügyeletek akár az engedélyezés, akár a piacfelügyeleti ellenőrzések során. A döntés a Libra piaci fogadtatását, terjedését és a működtető mechanizmus költségét is jelentősen befolyásolja.

Szabályozói szempontból különösen a Libra „kibocsátását”, a rendszer működtetését és az értékesítő szervezetek pénzmosási szabályozásnak való megfeleltetését tartja kihívásnak az EKB képviselője.

Amit már biztosan elért a Facebook a Libra „belengetésével”

  • Az EKB nemzetközi szabályozói együttműködés szükségességére és egységes szabályozói megítélés kialakítására hívta fel az EU tagállamait. Az egységes jogszabályi keretek pedig a nemzetközi vizeken való működést teszik gyorsabbá, hatékonyabbá. Az EKB a szabályozás kialakításába a piaci szereplőket is bevonja, ez pedig segítheti, hogy piacbarát szabályozás alakulhasson ki.
  • Felgyorsul a központi banki digitális valuta kialakítását célzó nemzetközi együttműködés.
  • Az EKB azonnali fizetési rendszer projektje, a TIPS újra lendületet kap, ezzel – egyelőre csak – az euró zónában az azonnali fizetés a tagállamok közötti pénzforgalomban is széles körben elindulhat. A teljesen digitális infrastruktúrán pedig a PSD2 alapján piacra lépő harmadik feles szolgáltatók új elektronikus fizetési és fizetést kiegészítő szolgáltatásokat fejleszthetnek.
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!