BankTechShow

Felforgatja a PSD2 a biztosítási piacot is

Szerző: | 2018. 05. 25. | Insurtech, Összes hír, PSD2

Két startup rárepült az év elején megnyílt banki adatvagyonra, hogy felforgassák az életbiztosítási piacot. A banki tranzakciós adataink alapján személyre szabott életbiztosítási ajánlatot kaphatunk pár perc alatt. Erre is jó lehet a PSD2.

Az Egyesült Királyságban 8,5 mililó embernek nincs életbiztosítása. Ennek oka részben a biztosítás bonyolultsága, a rengeteg papír, a hosszadalmas tanácsadói beszélgetések. A procedúra végén mégsem kap a felhasználó az anyagi helyzetét hosszabb távon figyelembe vevő ajánlatot.

Az összehasonlító oldalak sem hozták meg a várt eredményt. Természetüknél fogva nem tudják kezelni az életbiztosítás komplexitását. Néhány szempont megadását követően dobják fel a rövid távon legolcsóbb életbiztosítást, vagy azt, amelyikért a legtöbb jutalékot kapják. Az AXA biztosító inkubátorában fejlődő angol Anorak a pénzügyi adatainkra alapozott ütőképes életbiztosítási ajánlatokat ígér.

PSD2 biztositas Anorak

Megnyílt a banki adatvagyon a biztosítók számára is

Az év elejétől kötelezően alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) megnyitotta a pénzügyi szolgáltatások piacát a pénzügyi szektoron kívülről jövő (pl. a fintech, az insurtech) szolgáltatók számára is. Az új szolgáltatók ún. nyílt banki API-kon keresztül – a felhasználó kifejezett felhatalmazása birtokában – hozzáférhetnek a banki tranzakciós adatokhoz, amikre alapozva az eddigiekhez képest versenyképesebb pénzügyi szolgáltatásokat fejleszthetnek.

A biztosítók, vagy az insurtech startupok – az eddig elzárt – pénzügyi adatok felhasználásával hatékonyabbá tehetik a tarifálást, a kockázatelemzést és az ajánlatadást még az életbiztosítások terén is.

Rácsatlakoztak a banki API-kra

Az életbiztosítás hosszú távú befektetés, melynek során számtalan szempontot kell figyelembe venni. A felhasználók hit vagy pillanatnyi impulzus alapján, a néhány statikus paraméter (személyes adatok, dohányzás, foglalkozás, a várt biztosítási összeg és a biztosítási fedezet időszaka) megadását követően választanak – legtöbbször látszólag a legolcsóbbat.

A független digitális biztosítási ügynök, az Anorak a felhasználók számára a „tökéletes” életbiztosítási ajánlatot készíti el pár perc alatt a bankoknál tárolt pénzügyi adatok felhasználásával. Ahhoz, hogy hozzáférhessen a banki adatokhoz, stratégiai együttműködést kötött– az összes angol bank nyílt API-jára „rácsatlakozott” – TrueLayer startuppal.

PSD2 truelayer API

Az Egyesült Királyságban idén év elején a Truelayer az elsők között kapta meg a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatásra (PISP) és a Számlainformációs Szolgáltatásra (AISP) az engedélyt. Az AISP regisztráció lehetőséget ad a TrueLayernek arra, hogy hozzáférhessen az Egyesült Királyság összes bankjának folyószámlavezető rendszeréhez. A TrueLayer szerződéses keretek között továbbadja a banki adatokat negyedik feles szolgáltatóknak, pl. az Anoraknak, hogy azok újfajta pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak.

Magyarországon is jön az első AISP

Magyarországon a lakosság az életbiztosítás terén rendkívül alulbiztosított és alig 10% rendelkezik valamilyen életbiztosítással. A PSD2 2018. január 13-tól Magyarországon is kötelezően alkalmazandó és az első AISP regisztrációs kérelem is beadásra került az MNB-hez.

Hasonló modellekkel Magyarországon is találkozhatunk majd. Bár Magyarországon online szerződni – a teljes folyamatot online végigcsinálni papírozás nélkül – egyelőre kevés életbiztosítási termék esetén lehet, de azért van rá példa.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!