FinTechShow-7.0

Felforgatja a PSD2 a biztosítási piacot is

Szerző: | 2018. 05. 25. | Insurtech, Összes hír, PSD2

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Két startup rárepült az év elején megnyílt banki adatvagyonra, hogy felforgassák az életbiztosítási piacot. A banki tranzakciós adataink alapján személyre szabott életbiztosítási ajánlatot kaphatunk pár perc alatt. Erre is jó lehet a PSD2.

Az Egyesült Királyságban 8,5 mililó embernek nincs életbiztosítása. Ennek oka részben a biztosítás bonyolultsága, a rengeteg papír, a hosszadalmas tanácsadói beszélgetések. A procedúra végén mégsem kap a felhasználó az anyagi helyzetét hosszabb távon figyelembe vevő ajánlatot.

Az összehasonlító oldalak sem hozták meg a várt eredményt. Természetüknél fogva nem tudják kezelni az életbiztosítás komplexitását. Néhány szempont megadását követően dobják fel a rövid távon legolcsóbb életbiztosítást, vagy azt, amelyikért a legtöbb jutalékot kapják. Az AXA biztosító inkubátorában fejlődő angol Anorak a pénzügyi adatainkra alapozott ütőképes életbiztosítási ajánlatokat ígér.

PSD2 biztositas Anorak

Megnyílt a banki adatvagyon a biztosítók számára is

Az év elejétől kötelezően alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) megnyitotta a pénzügyi szolgáltatások piacát a pénzügyi szektoron kívülről jövő (pl. a fintech, az insurtech) szolgáltatók számára is. Az új szolgáltatók ún. nyílt banki API-kon keresztül – a felhasználó kifejezett felhatalmazása birtokában – hozzáférhetnek a banki tranzakciós adatokhoz, amikre alapozva az eddigiekhez képest versenyképesebb pénzügyi szolgáltatásokat fejleszthetnek.

A biztosítók, vagy az insurtech startupok – az eddig elzárt – pénzügyi adatok felhasználásával hatékonyabbá tehetik a tarifálást, a kockázatelemzést és az ajánlatadást még az életbiztosítások terén is.

Rácsatlakoztak a banki API-kra

Az életbiztosítás hosszú távú befektetés, melynek során számtalan szempontot kell figyelembe venni. A felhasználók hit vagy pillanatnyi impulzus alapján, a néhány statikus paraméter (személyes adatok, dohányzás, foglalkozás, a várt biztosítási összeg és a biztosítási fedezet időszaka) megadását követően választanak – legtöbbször látszólag a legolcsóbbat.

A független digitális biztosítási ügynök, az Anorak a felhasználók számára a „tökéletes” életbiztosítási ajánlatot készíti el pár perc alatt a bankoknál tárolt pénzügyi adatok felhasználásával. Ahhoz, hogy hozzáférhessen a banki adatokhoz, stratégiai együttműködést kötött– az összes angol bank nyílt API-jára „rácsatlakozott” – TrueLayer startuppal.

PSD2 truelayer API

Az Egyesült Királyságban idén év elején a Truelayer az elsők között kapta meg a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatásra (PISP) és a Számlainformációs Szolgáltatásra (AISP) az engedélyt. Az AISP regisztráció lehetőséget ad a TrueLayernek arra, hogy hozzáférhessen az Egyesült Királyság összes bankjának folyószámlavezető rendszeréhez. A TrueLayer szerződéses keretek között továbbadja a banki adatokat negyedik feles szolgáltatóknak, pl. az Anoraknak, hogy azok újfajta pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak.

Magyarországon is jön az első AISP

Magyarországon a lakosság az életbiztosítás terén rendkívül alulbiztosított és alig 10% rendelkezik valamilyen életbiztosítással. A PSD2 2018. január 13-tól Magyarországon is kötelezően alkalmazandó és az első AISP regisztrációs kérelem is beadásra került az MNB-hez.

Hasonló modellekkel Magyarországon is találkozhatunk majd. Bár Magyarországon online szerződni – a teljes folyamatot online végigcsinálni papírozás nélkül – egyelőre kevés életbiztosítási termék esetén lehet, de azért van rá példa.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!