2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.05.25.

Felforgatja a PSD2 a biztosítási piacot is

Szerző:

Kategóriák:

Két startup rárepült az év elején megnyílt banki adatvagyonra, hogy felforgassák az életbiztosítási piacot. A banki tranzakciós adataink alapján személyre szabott életbiztosítási ajánlatot kaphatunk pár perc alatt. Erre is jó lehet a PSD2.

Az Egyesült Királyságban 8,5 mililó embernek nincs életbiztosítása. Ennek oka részben a biztosítás bonyolultsága, a rengeteg papír, a hosszadalmas tanácsadói beszélgetések. A procedúra végén mégsem kap a felhasználó az anyagi helyzetét hosszabb távon figyelembe vevő ajánlatot.

Az összehasonlító oldalak sem hozták meg a várt eredményt. Természetüknél fogva nem tudják kezelni az életbiztosítás komplexitását. Néhány szempont megadását követően dobják fel a rövid távon legolcsóbb életbiztosítást, vagy azt, amelyikért a legtöbb jutalékot kapják. Az AXA biztosító inkubátorában fejlődő angol Anorak a pénzügyi adatainkra alapozott ütőképes életbiztosítási ajánlatokat ígér.

PSD2 biztositas Anorak

Megnyílt a banki adatvagyon a biztosítók számára is

Az év elejétől kötelezően alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) megnyitotta a pénzügyi szolgáltatások piacát a pénzügyi szektoron kívülről jövő (pl. a fintech, az insurtech) szolgáltatók számára is. Az új szolgáltatók ún. nyílt banki API-kon keresztül – a felhasználó kifejezett felhatalmazása birtokában – hozzáférhetnek a banki tranzakciós adatokhoz, amikre alapozva az eddigiekhez képest versenyképesebb pénzügyi szolgáltatásokat fejleszthetnek.

A biztosítók, vagy az insurtech startupok – az eddig elzárt – pénzügyi adatok felhasználásával hatékonyabbá tehetik a tarifálást, a kockázatelemzést és az ajánlatadást még az életbiztosítások terén is.

Rácsatlakoztak a banki API-kra

Az életbiztosítás hosszú távú befektetés, melynek során számtalan szempontot kell figyelembe venni. A felhasználók hit vagy pillanatnyi impulzus alapján, a néhány statikus paraméter (személyes adatok, dohányzás, foglalkozás, a várt biztosítási összeg és a biztosítási fedezet időszaka) megadását követően választanak – legtöbbször látszólag a legolcsóbbat.

A független digitális biztosítási ügynök, az Anorak a felhasználók számára a “tökéletes” életbiztosítási ajánlatot készíti el pár perc alatt a bankoknál tárolt pénzügyi adatok felhasználásával. Ahhoz, hogy hozzáférhessen a banki adatokhoz, stratégiai együttműködést kötött– az összes angol bank nyílt API-jára “rácsatlakozott” – TrueLayer startuppal.

PSD2 truelayer API

Az Egyesült Királyságban idén év elején a Truelayer az elsők között kapta meg a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatásra (PISP) és a Számlainformációs Szolgáltatásra (AISP) az engedélyt. Az AISP regisztráció lehetőséget ad a TrueLayernek arra, hogy hozzáférhessen az Egyesült Királyság összes bankjának folyószámlavezető rendszeréhez. A TrueLayer szerződéses keretek között továbbadja a banki adatokat negyedik feles szolgáltatóknak, pl. az Anoraknak, hogy azok újfajta pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak.

Magyarországon is jön az első AISP

Magyarországon a lakosság az életbiztosítás terén rendkívül alulbiztosított és alig 10% rendelkezik valamilyen életbiztosítással. A PSD2 2018. január 13-tól Magyarországon is kötelezően alkalmazandó és az első AISP regisztrációs kérelem is beadásra került az MNB-hez.

Hasonló modellekkel Magyarországon is találkozhatunk majd. Bár Magyarországon online szerződni – a teljes folyamatot online végigcsinálni papírozás nélkül – egyelőre kevés életbiztosítási termék esetén lehet, de azért van rá példa.

Címkék: