FinTechShow-7.0

Blockchaint mindenbe és mindenkinek?

Szerző: | 2018. 05. 24. | Blockchain, FinTechShow, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A blockchain vajon az évezred digitális lufija? Megoldás valós problémákra? Vagy még mindig csak egy rejtélyes valami, maga a fintech jeti? A májusi FinTechShow-n igyekeztek közelebb kerülni a blockchain bölcsek kövéhez is.

 

1,1 milliárd emberen segíthetne a blockchain alapú személyazonosítás

Manapság még mindig sokan azonosítják a blockchain technológiát a bitcoinnal. Érdemes azonban ebből a skatulyából kihúzni a témát. Sokkal több lehetőség van benne, mintsem, hogy csak egy virtuális valuta alapanyagaként értelmezzük. Ezt a sztereotípiát akarta ledönteni Némethi Balázs is, a Taqanu alapítója, aki személyazonosításra hasznosítaná a technológiát.

Innen Európából nehéz elképzelnünk, de él 1,1 milliárd ember a Földön, akik nem férnek hozzá a pénzügyi szolgáltatásokhoz, az egészségügyhöz, oktatáshoz, mert nincs személyi azonosságuk. Ezen segíthetne a blockchain alapú személyazonosítás, ami a már meglévő digitális lábnyomuk (social és egyéb webes profiljaik) alapján azonosítaná be az embereket. Némethi Balázs szerint

ez a fajta digitális azonosítás lesz a jövő.

blockchain Nemethi Balazs Taqanu

Képen: Némethi Balázs (Taqanu). Forrás: FinTechShow

 

Rosszul közelítenek még a blockchainhez

A menetrend szerint érkező kerekasztal-beszélgetés meglepően őszinte válaszokat hozott a témában. Kurtisz Krisztián, az UNIQA elnök-vezérigazgatója például azt mondta,

a blockchaint jobban fel lehetne használni, ha bátrabban hozzá mernének nyúlni a döntéshozók a jelenleg megszokott üzleti modellekhez.

A legolcsóbb és legegyszerűbb szolgáltatásokat nyújthatnák, sőt akár új alapokra helyezhetnék a társadalmakat. A  biztosítási szektort illetően úgy véli, a közösségi biztosításban is jól ki lehetne aknázni e technológia eltérő megközelítéséből adódó előnyöket.

FinTechShow blokklanc

Képen balról jobbra: Kurtisz Krisztián (UNIQA), Dankó Zoltán (OTP Bank), Farkas Máté (Smartologic), Némethi Balázs (Taqanu). Forrás: FinTechShow

 

Dankó Zoltán, az OTP Bank csoportvezetője is meglepően nyitott a technológia iránt: az egyik fő kutatási területük nekik is a blockchain. Több szinten fejlesztenek, Ethereummal is próbálkoznak. Szerinte az a gond, hogy

régi szemmel és régi szokásokkal tekintünk a blockchainre, ezért sem tudjuk még kihozni belőle azt, ami igazából benne van.

Erre ráerősített Farkas Máté, a Smartologic blockchain stratégája is, aki elmondta, máshogyan kell megközelíteni az eddigi problémákat. Szerinte még nagyon a blockchain sztori elején járunk.

„A nagyvállalatok lehetnének a technológia első hasznosítói, mert ott nagyobb az igény arra, hogy a tárolt információkat visszamenőleg ne lehessen manipulálni.”

Hozzátette, hatékonyan B2B helyzetekben lehetne alkalmazni a technológiát.

 

A döntéshozókat és a fejlesztőket is edukálni kell

A pénzügyi szektor részéről nem kis bátorság szükséges ahhoz, hogy a szereplők rendesen beleálljanak e technológiába, hiszen valamennyi résztvevő szerepét át kell majd értékelni.

„Az lehet a nyertes, aki a teljes értéklánchoz hozzá mer nyúlni”

– fűzte hozzá Kurtisz Krisztián. De talán a legfontosabb üzenete mégsem ez volt, hanem az, hogy a blockchainnel kapcsolatos edukációt magukon kell kezdeniük.

Farkas Máté ugyanakkor nemcsak a döntéshozókat, de a jövő fejlesztőit is edukálná, mert szerinte kevés még a megfelelő fejlesztő. Dankó Zoltán pedig a mai fiatalokban látja annak a lehetőségét, hogy az élet legkülönbözőbb területein újfajta megközelítéssel, újfajta megoldásokat találjanak.

MentésMentés

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!