BankTechShow

Magyar fintech startup építi a közép-kelet-európai adat bizniszt

Szerző: | 2018. 05. 28. | Magyar fintech startupok

Tavaly tavasszal indult el a pénzügyi adatokat aggregáló fintech startup, az Aggreg8.io. 2017 végén már megtörtént az első kockázati tőkebefektetés a társaságban, idén tavasszal pedig Ők lettek a FinTechShow 2018 győztese. A két alapító, Gémes Tamás és Mudri György nevéhez kötődnek a Wyze és a FintechBlocks startupok is.

Több hazai bankkal és fintech céggel kapcsolatban állnak,  és hamarosan a régió fintech szupersztárjai lehetnek. Májusban beadták a regisztrációs kérelmüket az MNB-hez, hogy Magyarország első Számlainformációs Szolgáltatójává (AISP) váljanak.

 

FinTechShow 2018 fintech startupok

Képen balról jobbra: Mudri György, Gémes Tamás. Forrás: FinTechShow

A kezdetek

Az Aggreg8.io-hoz vezető út az alapítók első fintech megoldásától – egy költségkövető alkalmazástól – a Wyze-tól indult. Az alapítók olyan, a költéseinket intelligensen feldolgozó és vizualizáló alkalmazást szerettek volna készíteni, amibe az adatokat már nem kézzel kell bepötyögni, hanem automatikusan lehet betölteni.

 

Négy évvel ezelőtt ennek a technikai feltételei még nem voltak adottak Magyarországon – és jellemzően az EU-ban sem -, így első körben saját maguk számára kezdtek el bankiaggregátort fejleszteni. Ebből a fejlesztésből születtek meg később a FintechBlocks és az Aggreg8.io fintech startupok, amelyek a bankoknak, illetve a pénzügyi adatvagyont hasznosító vállalatoknak nyújtanak szolgáltatást.

A FintechBlocks leveszi a PSD2 megfelelés terheit a bankok válláról, az Aggreg8.io pedig a PSD2 által megnyitott banki adatvagyonhoz biztosít hozzáférést a szerződött üzleti partnereknek. Nemzetközi piacra terveznek kilépni mindkét vállalkozással: pár nap múlva a FintechBlocks színeiben Európa legjobb fintech startupjai között mutatkoznak be Amszterdamban, a Money20/20 Europe konferencián.

Az Aggreg8.io szolgáltatásai

Számlainformációs Szolgáltatók (AISP) számára a PSD2 és az MNB előírásait teljesítő technológiai hátteret és megoldást biztosítják. Abban az esetben, ha a banki adatvagyont szeretnénk hasznosítani AISP-vé válás nélkül, akkor külön üzleti megállapodás keretében erre is lehetőséget biztosít az Aggreg8.io információ-megosztási szolgáltatása révén.
A hazai fintech startup jelenleg 10 magyarországi bank és 7 közmű szolgáltató adatait gyűjti össze és teszi elérhetővé negyedik feles szolgáltatók számára. Az Aggreg8.io megoldásán keresztül elérhető adatokat felhasználhatjuk pl. hitelminősítéshez, könyveléshez, az elektronikus számlázó program és a bankszámla szinkronizálásához, pénzügyi termékek értékesítéséhez stb. Emellett vizsgálják azt is, hogy a banki és a közmű adatvagyont miképpen lehetne a hűségprogramok adatvagyonával kiegészíteni.
Aggreg8.io magyar fintech startup
A versenytársak a nemzetközi piacról jönnek: ezen aggregátorok egy csoportja elsősorban a nyugat-európai országokra koncentrál, míg mások a közép-kelet-európai régió bizonyos országaiban (pl. Lengyelország) aktívak. Mindezek mellett, az Aggreg8.io csapata jelentős üzleti potenciált lát még a régió országaiban, sőt a nyugat-európai szereplőkkel is jó eséllyel veszi fel a versenyt magas hozzáadott-értékű adatfeldolgozási tudása révén.

Beadták az AISP regisztrációs kérelmet

Májusban elsőként adta be az Aggreg8.io a regisztrációs kérelmét az MNB-hez. Ha minden jól megy, akkor az Aggreg8.io lesz az első MNB által regisztrált Számlainformációs Szolgáltató Magyarországon – várhatóan a nyár végére. Mivel a szolgáltatásukat már a PSD2 kötelező alkalmazásának időpontját megelőzően vezették be, az átmeneti időszakban is tudnak szolgáltatni.

Az idei évi tervek között szerepel a közép-kelet-európai terjeszkedés, aminek az első célországa Románia lesz. Itthon a szolgáltatást már igénybe lehet venni és a hello@aggreg8.io e-mail címen lehet igényelni a demot.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!