2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.05.28.

Magyar fintech startup építi a közép-kelet-európai adat bizniszt

Szerző:

Kategóriák:

Tavaly tavasszal indult el a pénzügyi adatokat aggregáló fintech startup, az Aggreg8.io. 2017 végén már megtörtént az első kockázati tőkebefektetés a társaságban, idén tavasszal pedig Ők lettek a FinTechShow 2018 győztese. A két alapító, Gémes Tamás és Mudri György nevéhez kötődnek a Wyze és a FintechBlocks startupok is.

Több hazai bankkal és fintech céggel kapcsolatban állnak,  és hamarosan a régió fintech szupersztárjai lehetnek. Májusban beadták a regisztrációs kérelmüket az MNB-hez, hogy Magyarország első Számlainformációs Szolgáltatójává (AISP) váljanak.

 

FinTechShow 2018 fintech startupok

Képen balról jobbra: Mudri György, Gémes Tamás. Forrás: FinTechShow

A kezdetek

Az Aggreg8.io-hoz vezető út az alapítók első fintech megoldásától – egy költségkövető alkalmazástól – a Wyze-tól indult. Az alapítók olyan, a költéseinket intelligensen feldolgozó és vizualizáló alkalmazást szerettek volna készíteni, amibe az adatokat már nem kézzel kell bepötyögni, hanem automatikusan lehet betölteni.

 

Négy évvel ezelőtt ennek a technikai feltételei még nem voltak adottak Magyarországon – és jellemzően az EU-ban sem -, így első körben saját maguk számára kezdtek el bankiaggregátort fejleszteni. Ebből a fejlesztésből születtek meg később a FintechBlocks és az Aggreg8.io fintech startupok, amelyek a bankoknak, illetve a pénzügyi adatvagyont hasznosító vállalatoknak nyújtanak szolgáltatást.

A FintechBlocks leveszi a PSD2 megfelelés terheit a bankok válláról, az Aggreg8.io pedig a PSD2 által megnyitott banki adatvagyonhoz biztosít hozzáférést a szerződött üzleti partnereknek. Nemzetközi piacra terveznek kilépni mindkét vállalkozással: pár nap múlva a FintechBlocks színeiben Európa legjobb fintech startupjai között mutatkoznak be Amszterdamban, a Money20/20 Europe konferencián.

Az Aggreg8.io szolgáltatásai

Számlainformációs Szolgáltatók (AISP) számára a PSD2 és az MNB előírásait teljesítő technológiai hátteret és megoldást biztosítják. Abban az esetben, ha a banki adatvagyont szeretnénk hasznosítani AISP-vé válás nélkül, akkor külön üzleti megállapodás keretében erre is lehetőséget biztosít az Aggreg8.io információ-megosztási szolgáltatása révén.
A hazai fintech startup jelenleg 10 magyarországi bank és 7 közmű szolgáltató adatait gyűjti össze és teszi elérhetővé negyedik feles szolgáltatók számára. Az Aggreg8.io megoldásán keresztül elérhető adatokat felhasználhatjuk pl. hitelminősítéshez, könyveléshez, az elektronikus számlázó program és a bankszámla szinkronizálásához, pénzügyi termékek értékesítéséhez stb. Emellett vizsgálják azt is, hogy a banki és a közmű adatvagyont miképpen lehetne a hűségprogramok adatvagyonával kiegészíteni.
Aggreg8.io magyar fintech startup
A versenytársak a nemzetközi piacról jönnek: ezen aggregátorok egy csoportja elsősorban a nyugat-európai országokra koncentrál, míg mások a közép-kelet-európai régió bizonyos országaiban (pl. Lengyelország) aktívak. Mindezek mellett, az Aggreg8.io csapata jelentős üzleti potenciált lát még a régió országaiban, sőt a nyugat-európai szereplőkkel is jó eséllyel veszi fel a versenyt magas hozzáadott-értékű adatfeldolgozási tudása révén.

Beadták az AISP regisztrációs kérelmet

Májusban elsőként adta be az Aggreg8.io a regisztrációs kérelmét az MNB-hez. Ha minden jól megy, akkor az Aggreg8.io lesz az első MNB által regisztrált Számlainformációs Szolgáltató Magyarországon – várhatóan a nyár végére. Mivel a szolgáltatásukat már a PSD2 kötelező alkalmazásának időpontját megelőzően vezették be, az átmeneti időszakban is tudnak szolgáltatni.

Az idei évi tervek között szerepel a közép-kelet-európai terjeszkedés, aminek az első célországa Románia lesz. Itthon a szolgáltatást már igénybe lehet venni és a hello@aggreg8.io e-mail címen lehet igényelni a demot.

Címkék:
blank
blank