2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.12.18.

Félnek a bankok a core banki rendszereiket a felhőbe vinni, de vannak ígéretes megközelítések

Szerző:

Kategóriák:

Erős trend az IT rendszerek felhőbe költöztetése, ám a core banki rendszerek esetén már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Nem mindegy, mekkora méretű a bank és nem feltétlenül jó megoldás, ha a core banki rendszert teletömik funkciókkal. A core banki trendekről, az orkesztrációs szint felértékelődéséről és a R34DY organikus fejlődéséről is beszélt Hetényi Márk, a R34DY ügyvezető alapítója a BankTechShow-n.

A magyar fintech startup, a R34DY három éve kezdte meg tevékenységét, amikor az Oracle megbízta őket a régióban, hogy támogassák core banki megoldásuk, a Flexcube implementációját. A core banki rendszerek terén szerzett tapasztalatok és az erős banki üzleti tudás ötvözéséből napjainkra megszületett az Ablements, a R34DY saját Core-Banking-as-a-Service (CBaaS) szolgáltatáscsomagja.

Igaz, a régióban a bankok még félnek a core banki rendszereket teljesen kihelyezni a felhőbe, de hibrid cloud megoldásokat már látni a számlavezető rendszerek tekintetében is. Arra is egyre több a példa, hogy az integrációs problémákat egy ú.n. orkesztrációs rétegben oldják meg – emelte ki a core banki trendek bemutatása során Hetényi Márk a BankTechShow-n.

„Ma a legnagyobb kihívás, de egyben az egyik legígéretesebb trend a „Hollowing out the core”, a Core rendszer funkciók egyszerűsítése. Jellemzően a bankok a core banki rendszerbe pakolták az összes komplex funkcionalitást, aminek az eredménye egy akkora monolitikus darázsfészek, hogy most már senki nem mer hozzányúlni”

– tette hozzá a R34DY ügyvezető alapítója.

Arra, hogy a teljes core banki rendszert kiszervezzék, leginkább a kisebb és közepesebb bankok hajlandóak – hangzott el az előadásban.

Fotón: Hetényi Márk, a R34DY ügyvezető alapítója 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

Kapcsolódó cikk:

A kezdetek

A R34DY az induláskor három fő üzleti területre összpontosított: az innovációra, a transzformációra és az infrastruktúrára.

Az innovációs üzletág a digitális fejlesztésekkel és platformokkal foglalkozott, különös tekintettel a KKV megoldásokra. A transzformációs üzletág a hagyományos rendszerintegrációra összpontosított, ahol több bankkal is dolgoztak a régióban, például Csehországban, Romániában és Máltán. Az infrastruktúra területen pedig az Oracle megoldásainak bevezetése volt az egyik fő cél Európában, on-prem módon és a felhőben egyaránt – mutatta be a kezdeteket Hetényi Márk, a R34DY ügyvezető alapítója.

A három üzletág összegyúrásából, az erős technológiai és banki háttér ötvözéséből az Oracle Cloud infrastruktúrájára építve egy saját integrált, Core-Banking-as-a-Service szolgáltatáscsomagot alakítottak ki Ablements néven.

Mi az a Core-Banking-as-a-Service?

A Core-Banking-as-a-Service (CBaaS) koncepciója egy olyan integrált szolgáltatás, amely lehetővé teszi a bankok számára, hogy a core banki rendszereiket egy külső szolgáltató által kezelt és fenntartott platformon üzemeltessék.

Ez a megközelítés jelentős rugalmasságot és költséghatékonyságot kínál a pénzügyi intézmények számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy a rendszerek bevezetésének és karbantartásának költségeit és bonyolultságát minimalizálják.

A CBaaS megoldások gyakran felhőalapú infrastruktúrára épülnek, ami további skálázhatóságot és biztonságot biztosít. Ezenkívül ezek a rendszerek gyakran magukban foglalják az olyan modern technológiákat, mint az AI és a gépi tanulás (machine learning), amelyek lehetővé teszik a bankok számára, hogy hatékonyabban kezeljék az ügyféladatokat, javítsák a kockázatkezelést és növeljék az ügyfélelégedettséget.

Fókuszálás az orkesztrációs szintre

A R34DY arra törekszik, hogy kevesebb funkcionalitást rakjon a core rendszerbe, és inkább az orkesztrációs és middleware rétegekre összpontosít. Az AI technológia alkalmazásával a harmadik féltől származó szolgáltatásokat képesek egyszerűbben és gyorsabban integrálni, és ezáltal különböző felhasználási eseteket (use case) kiszolgálni.

A R34DY által kínált Core-Banking-as-a-Service megoldás, amely egyre inkább Orchestration-as-a-Service különösen előnyös a kisebb és közepes méretű bankok számára, amelyek nem rendelkeznek a megfelelő erőforrásokkal, vagy szakértelemmel a saját core banki rendszereik fejlesztéséhez és karbantartásához.

A CBaaS megközelítés segítségével ezek a bankok gyorsan bevezethetnek fejlett banki technológiákat anélkül, hogy jelentős beruházást kellene eszközölniük a rendszerbe, miközben a rendszer folyamatos frissítését és karbantartását a szolgáltató végzi.

A R34DY megoldása a Pay As You Go árazási modellel tovább csökkenti a bankok kiadásait, lehetővé téve számukra, hogy csak a ténylegesen igénybe vett szolgáltatásokért fizessenek. Ez a megközelítés nemcsak költséghatékony, hanem lehetővé teszi a bankok számára, hogy gyorsabban alkalmazkodjanak a piaci változásokhoz és az ügyfél igényekhez – hangsúlyozta Hetényi Márk.

„Az Ablements termékünket mi ebbe az irányba visszük. Nemcsak a core banki rendszerek tekintetében segítünk, hanem abban is, hogy a core rendszernek a szolgáltatásait, az orkesztrációs réteg IT vonzataival és az üzleti vonzataival együtt tudjuk úgy felépíteni, hogy az ügyfél gyorsan tudjon piaci termékeket vagy szolgáltatásokat fölépíteni.”

– zárta előadását Hetényi Márk, a R34DY ügyvezető alapítója.

Címlapfotón Hetényi Márk, a R34DY ügyvezető alapítója 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

Címkék:
blank
blank