BankTechShow

Több a kérdés a magyar szabályozó fejében, mint a válasz

Szerző: | 2017. 05. 18. | Összes hír, Szabályozás

Bréking nincs, így továbbra sem lehet tudni, hogyan akarja a magyar kormány szabályozni a fintech szektort.

Először jelentek meg a nyilvánosság előtt a magyar kormányzat szereplői, hogy a fintechekről és a szabályozásról beszéljenek. A HG Média konferenciáján azonban nem derült ki, hogy a magyar kormányzat mégis miben gondolkodik.

 

NGM: Több a kérdés, mint a válasz

Ahogy Balogh László, NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára mondta: “Több kérdésről tudok beszélni, mint a válaszról”.

Mint mondta, ha a magyar kormány gazdaságpolitikáját tekintjük, akkor a fintech az a szektor, amit kellő izgalommal, figyelemmel, óvatossággal néz. A szabályozónak szerinte most arra kell választ adnia, hogy ne építsenek túl nagy gátat a fejlődés elé, ugyanakkor a másik oldalon ne ássák alá az eddig kialakított fogyasztóvédelmi szabályozást.

Ahogy szavaiból kivehető volt, inkább kihívásként tekintenek erre és nem lehetőségként. Hiszen bár kényelmesebb lehet a pénzügy, de a pénzügyi szektor önmagában is veszélyes üzem, digitalizált formában pedig még veszélyesebb.

 

NFM: az első sorban szeretnénk lenni

Kara Ákos, az NFM infokommunikációs államtitkára ugyan konkrétumok nélkül, de optimistábban beszélt a digitalizáció víziójáról: nem követői akarunk lenni, hanem elöl szeretnénk menni, az első sorban.

És néhány kérdés, amin gondolkodnak:

  • Milyen új lehetőségek és kockázatok lehetnek?
  • Igényel-e a fintech külön szabályozást, vagy a meglévőkbe kell-e beleépíteni?
  • Hol tud reklamálni az ügyfél? Kell-e például call center? Hol tudja a panaszt benyújtani az ügyfél, ha rájön, mégsem azt a gombot akarta megnyomni, és nem akar olyan nagy hitelt felvenni?
  • Mi lesz az ügyfélminősítéssel? Újra kell-e értelmezni, hogy ésszerűtlen kockázatvállalás ne történjen?
  • Hogyan lehet pénzügyileg tudatosabb lakosságot “nevelni”? Erre egyébként a kormányzat válasza egy nemzeti stratégia kialakítása a pénzügyi kultúra fejlesztésére, aminek a fintech termékekre is ki kell terjednie.
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!