2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.10.03.

A jövő digitális pénzügyei a Digiverzumban

Szerző:

Kategóriák:

A Digiverzumban kiléphetsz a dobozból és olyan digitális pénzügyi megoldásokon, a lakásálmok élményszerű megvalósítását támogató ötleten is gondolkodhatsz, amik akár a virtuális világgal, a kiterjesztett valósággal, vagy az okos eszközökkel kapcsolatosak. Ha a piaci bevezetéshez partnerre van szükséged, akkor a Fundamenta Digiverzum Innovációs Versenyen 2017. október 20-ig várják a pályázatodat.

 

A digitális (ügyfél)élmény formálói

Forradalmian újszerű, az élményszerűséget fokozó megoldások, vagy inspiráló ötletek megtalálásában segíthet a játékipar is. Ez az iparág az elsők között hasznosítja a legújabb technológiákat, így jelentősen hozzájárul azok későbbi tömeges elterjedéséhez. Új dimenzióba emeli a digitális tér élményszerűségét, amihez ha hozzászoknak a felhasználók, később elvárják más iparágak digitális szolgáltatóitól is.

 

A minap, a Fundamenta Digiverzum keretében kiléptünk a dobozból és megnéztük, hogyan járulhatnak hozzá a legújabb technológiákmint pl. a virtuális világ, a kiterjesztett valóság, az Internet of Things – az élményszerűség növeléséhez a digitális pénzügyeink, a lakásálmaink megvalósításában. Akár a játékiparból, vagy az előbbi technológiák jelenlegi hasznosításából is jöhet inspiráció új ötletek, megoldások kidolgozásához, és a Digiverzum innovációs versenyen induláshoz.

(Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ezekre a technológiákra alapozott megoldásokat várják a pályázaton. A Fundamenta Digiverzum Innovációs Verseny célja out-of-the-box digitális megoldások, új üzleti konstrukciók megtalálása, amelyek hozzájárulnak az ügyfélélmény növeléséhez az otthonteremtésben, a lakáscélok megvalósításában.)

 

Immerzív élmény, smart gadgets és gamification

A kiterjesztett valósággal (augmented reality) sokan a Pokémon Go megjelenésével ismerkedtek meg, pedig a technológia 25 éve létezik. Itt is – mint az internet esetén – az első kutatásokat a hadseregnél végezték. A vadászpilóták már régóta használják a kiterjesztett valóságot, ám annak tömeges elterjedését a civil életben a játékipar, a Pokémon Go alapozta meg 2016 nyarán.

Az elmúlt években a Google és az Apple is sokat dolgozott olyan keretrendszer kidolgozásán, ami a fejlesztők számára egyszerűbbé teszi kiterjesztett valóság applikációk fejlesztését okostelefonra. Az Apple-nél ennek a törekvésnek az eredménye lett a pár hete megjelent iOS 11 ARKit-je, amire az IKEA azonnal lecsapott és megszületett a lakásberendezést segítő IKEA Place kiterjesztett valóság app. Innen már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy egy ilyen applikáció azt is megmondja, a lakáscélú hitelünk keretében elszámolható-e az adott termék költsége.


Akár a lakáskasszák is adhatnának ilyen jellegű applikációt jelenlegi és jövendő ügyfeleiknek, ami nem csak a lakásfelújítás megtervezésében, de később a számlák elektronikus benyújtásában, azok életútjának nyomon követésében is segíthet.

Az okos eszközökből (pl. az Internet of Things alapú megoldásokból) is egyre több költözik lakásunkba, amelyek nem csak hasznosak, de jellemzően segítenek a költségeink csökkentésében, vagy a károk megelőzésében. A költségcsökkentés pedig megtakarítást jelent, amire akár új megtakarítási termékek, pénzügyi konstrukciók is kidolgozhatók.


Ha pedig az előbbieket – kiterjesztett valóság, okos eszközök stb.gamification-nel összekötjük, új pénzügyi értékajánlatok, magasabb ügyfélélményt nyújtó digitális pénzügyi szolgáltatások születhetnek. Egyre több ilyen megközelítést látni innovatív gondolkodású biztosítóktól, fintech startupoktól és bankoktól is. Gondoljunk csak a lefutott kilométerek után járó biztosítási kedvezményekre, vagy a fitness bankszámlára, ami annál magasabb betéti kamatot ad, minél többet gyalogolunk.

 

Partnerség és Digiverzum

A hagyományos pénzügyi közvetítők számára a legújabb technológiákban rejlő lehetőségek felismerését és kiaknázását az innovatív gondolkodású cégekkel való együttműködés alapozhatja meg.

„Ennek jegyében hozta létre idén a Fundamenta az innováció menedzsment területet és indította el a Fundamenta Digimaraton, valamint a Fundamenta Digiverzum programokat”

– mondta el Tátrai Bernadett, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója az innovációs versenyre felkészítő workshopon.

fundamenta digiverzum innovacios workshop tatrai bernadett

Tátrai Bernadett, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója a Fundamenta Digiverzum workshopon. Forrás: Fundamenta

 

A lakásálmok élményszerű megvalósítását támogató digitális pénzügyi ötletekkel, megoldásokkal 2017. október 20-ig lehet pályázni a Fundamenta Digiverzumon. A pályázók virtuális fogadóórákon is konzultálhatnak a Fundamenta szakértőivel. A virtuális fogadóórákra bejelentkezni a digiverzum.fundamenta.hu oldalon lehet, illetve a pályázat benyújtásával kapcsolatos információk, valamint a Digiverzum inspirációs workshopjának előadása is itt érhetők el.

Címkék:
blank
blank