2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.11.03.

Háromszorosára nőtt a mobilfizetések száma Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

Az MNB friss adatai szerint az elmúlt 12 hónapban kiugró növekedést ért el a mobiltárcás fizetések aránya Magyarországon, aminek a járványhelyzet is komoly lökést adott. Saját mobiltárcás megoldás 6 banknál érhető el, e mellett 7 szolgáltató kínál Apple Pay-es fizetést, amelyekbe több mint félmillió bankkártyát regisztráltak be.

Az MNB friss adatai szerint 2020-ra a magyar felhasználók több mint 500 ezer bankkártyát digitalizáltak mobiltelefonjukba, a Mastercard szerint a mobiltárcás tranzakciók száma pedig közel háromszorosára nőtt 2019 és 2020 szeptembere között.

A FinTechZone épp tavaly ősszel elemezte és a PayTechShow-n górcső alá vette, hogyan alakulhat 2020-ban a mobilfizetés Magyarországon. Akkor azt jósoltuk, hogy 2020-ban jöhet az áttörés a mobilfizetésben hazánkban. A mobiltárcás tranzakciók számának bővülése alapján a várakozásunk részben beigazolódott.

Egyre több a mobiltárcák száma

Az Apple Pay már 7 hazai szolgáltatónál is elérhető, az Android rendszerű okostelefonokra pedig 6 magyar bank kínál saját mobiltárcás megoldást.

Az itthon elérhető mobiltárcák mögött a Mastercard MDES technológiája biztosítja a fizetések zavartalanságát. Az úgynevezett tokenizáció során a fizikai bankkártya adatait tokenekre cserélik és ezek vesznek részt a tranzakciós folyamatokban.

Ezt a technológiát nem csak mobilfizetések során használják, de az Amazon is egyre több ügyfele számára teszi elérhetővé ezt a lehetőséget, így online vásárlás során egy gombnyomással megtörténhet a fizetés, nincs szükség a kártyaadatok újbóli megadására. Magyarországon a mentett kártyás fizetést, vagy más néven az egykattintásos fizetést a Simple biztosítja a felhasználói számára.

“A Mastercardnál úgy látjuk, hogy tovább folytatódik az a trend, hogy a mindennapi életünk egyre nagyobb része költözik a digitális térbe. Az a digitális forradalom, ami pár éve az érintésmentes technológiával elindult, tovább terjed, újabb és újabb evolúciós lépcsőket tehetünk meg az iparági szereplőkkel és a fogyasztókkal közösen.”
Eölyüs Endre

magyarországi igazgató, Mastercard

Egyre több helyen fizethetünk mobiltárcával

A Mastercard a jövőben is elkötelezetten keresi azokat a digitális fizetési megoldásokat, melyekkel a gyors, kényelmes és biztonságos fizetések elterjedését segítheti. A Doppio névre keresztelt fejlesztési programjával

néhány hónap alatt az elfogadóhelyek száma is több ezerrel bővült, így a mobiltárcák használata még tovább terjedhet.

Címlapfotó: pexels.com

Címkék:
blank