2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.05.02.

Ha jönnek, akkor innen jöhetnek a jövő bankjai

Szerző:

Kategóriák:

Mindenki nagy izgalommal várja, hogy lesz-e új típusú bank, lesz-e jövő bankja és azt is, hogy milyenek lesznek a bankok jövőbeni szolgáltatásai. Az ügyfeleknél jobban talán csak a bankok lesik és félik esetleg a változásokat. Mert aki nem változik, az lemarad. Vannak bankok, akik úgy döntenek, hogy ezért inkább ők maguk lennének a változás. Ebben segíthetnek a banki inkubációs programok és a nagyvállalati fintech befektetések.

 

A Fintechlab régiós sikere

Magyarország első banki innovációs laborja és startup inkubátora az MKB Bank nevéhez fűződik. Az indulás évében, 2017-ben hat startup kapott helyet az MKB Fintechlab inkubációs programjában, plusz pénzt, tudást és paripát, no meg nem utolsó sorban: partnerséget is. A 2018-as évre már nyolc csapat csatlakozott, közöttük már hatan külföldről, a nemzetközi fintech világból érkeztek. Ezzel kezdődött a Fintechlab régiós sikere.

Fintechlab startup bootcamp

„A Fintechlab-bal olyan kaput építettünk fel az MKB Bank és a startup világ közé, amelyen keresztül az ügyfeleknek és a banknak egyaránt értéket teremtő innovációk beépülnek az MKB Pénzügyi Csoport mindennapi életébe”

– vázolta a helyzetet Hetényi Márk, a pénzintézet digitális és retail vezérigazgató-helyettese. Ráadásul a nagyvállalatok és a startupok közti szinergiák kihasználása egy jobb, hatékonyabb és az ügyfelek számára magasabb ügyfélélményt biztosító világot eredményezhet, tette hozzá a szakember.

Csatlakozhatnak a külsősök az MKB Bank API hozzáféréseire

Mindezen tolhat nagyot az Open Banking is, amelyben az az MKB Bank stratégiai célja, hogy a PSD2-n túlmutatóan elsőként alakítsanak ki olyan stratégiai partnerségeket, amelyek a bank egyedi API infrastruktúráján alapulnak.

„Haladunk azzal a munkával, hogy pontosan megértsük, hogy az ügyfélutakon hogyan tudunk egyszerűsíteni, gyorsítani az API-k segítségével” –

mondta Pereczes János, az MKB Fintechlab ügyvezetője. Hozzátette, hogy ahol a külső partnerek bevonása a megoldás, ott velük közösen építenek megoldásokat az API-ra épülve, vagy pedig beépítik az API-k segítségével a cégek kész megoldását.

Az ügyfélélmény növekedése érdekében ez jó út lehet, különösen akkor, ha több partnert is be tudnak vonni a már korábban említett értékteremtésbe. Ugyanakkor nem csak fejlesztőpartnereket vonnak be, hanem tőkepartnert is.

 

Új kockázati tőkealap is segíti az építkezést

Tavaly év végétől egy átgondolt stratégia folytatásaként Bánfi Zoltán, az MKB Bank ügyvezető igazgatójának felügyelete alatt az MKB Pénzügyi Csoportjának része lett a Primus Capital, amely egy közelmúltban megnyert pályázatnak köszönhetően hamarosan 13,35 Mrd forintot tud jövőbeni digitális terveinek megvalósítására fordítani. Ettől az együttműködéstől a pénzintézet azt várja, hogy az innováció finanszírozás területén egy vállalkozás életciklusát teljesen le tudják majd fedni.

„A Fintechlab-bel elkezdett és felépített startup-befektetői tudást továbbvisszük és piacvezetőkké szeretnénk válni a nagyvállalati kockázati tőkebefektetések területén is.”

– mondja erről Zoltán.

Pereczes János szerint nagyon jól jár a hazai fintech világ is, mivel a Primus Capital jól illeszkedik azon cégekhez, akik a kezdő befektetésükből elért sikerek után nagy növekedést és mellé egy erős szakmai partnert keresnek. A Fintechlab Demo Day-e május 16-én lesz. Akkor dől el, ki lehet még boldogabb, ki léphet egy még nagyobbat a pénzvilág felé.

Címkék: