2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.06.30.

Jobban bízunk azokban a webáruházakban, ahol lehet bankkártyával fizetni

Szerző:

Kategóriák:

Az online vásárlók 40%-a jobban bízik azokban a webáruházakban, ahol van bankkártyás fizetés. Fellendülőben az innovatív fizetési megoldások és a rendszeres online vásárlók 60%-a már használta az ujjlenyomatát fizetés hitelesítésre. A korosztályok közötti digitalizációs különbségek eltűnőben vannak, és az elpusztíthatatlannak tűnő sárga csekket a fiatalok ugyanannyit használják közmű fizetésre, mint az idősek; viszont Budapest határain túl egy másik e-kereskedelmi világ köszönt minket – derül ki a Mastercard megbízásából készített Fizetési Élmény Riport 2021-ből.

A rendszeresen online vásárlók 90%-a legalább ugyanannyit tervez idén vásárolni online, mint tavaly, így a labda az e-kereskedőknél pattog, hogy mennyire élnek ezzel. Az online vásárlás egyik legkritikusabb szakasza továbbra is a fizetés, 10-ből 9 ember hagyott már abba online vásárlást a fizetés során – olvasható az idei riportban.

Töretlenül hasít az e-kereskedelem

100-ból 30 magyar rendel negyedévente, 20 honfitársunk havonta, 6 pedig hetente minimum egyszer a világhálóról. Ráadásul nem fogunk csökkenteni a fordulatszámon: 10-ből 9 rendszeres online vásárló magyar minimum annyira aktív tervez maradni idén, mint a tavalyi rekord évben.

A 18-39 éves korosztály a legaktívabb az online vásárlás területén, több mint felük rendel heti rendszerességgel a netről, de a koronavírus ideje alatt az ötvenes korosztályban nőtt a legnagyobbat a webshopperek aránya (39%). A tipikus hazai online vásárló városban él (77%), legalább érettségivel rendelkezik (84%), és 55 százalékuk háztartásának havi nettó jövedelme 300 ezer forint felett van.

A lakosság több mint fele mentette már el kártyaadatát valamely online szolgáltatónál, és az e-vásárlók több mint fele (54%) a bankkártyás opciót preferálja.

Már pusztán az, hogy van lehetőség kártyás fizetésre, bizalmat sugároz: 40 százalékra nőtt azok száma, akik szerint ez az opció önmagában erősíti egy webshop megbízhatóságát.

Ebben nagy valószínűséggel komoly szerepet játszik a chargeback funkció, hiszen ellentétben az utánvétellel vagy átutalással a Mastercard kártyabirtokosok visszakapják pénzüket, ha visszaélés áldozataivá váltak, vagy nem azt a terméket kapták, amit szerettek volna.

Megjelentek az innovatív fizetési megoldások is a palettán

Csekély mértékben, de növekedett azok aránya, akik leginkább a mentett kártyára épülő mobiltárcával vagy Google Pay-jel, illetve Apple Pay-jel való fizetést preferálják. Ez a csoport idén a válaszadók 18%-át teszik ki a tavalyi 15%-hoz képest.

A Google Pay és az Apple Pay terjedése jól mutatja, hogy a bankok is felismerték a bigtech cégek erős, folyamatosan terjeszkedő pozícióját a pénzügyi piacon.

20-ból 3 ember használt a kutatást megelőző egy hónapban valamilyen innovatív online fizetési módszert. Ezen belül, azonnali átutalást a válaszadók már több mint 8%-a hajtott végre fizetési linkkel és majdnem 5%-a QR kóddal, valamint a rendszeres online vásárlók 2%-a használt valamilyen bankkártyás részletfizetési megoldást.

13 tanulság az e-kereskedelemről 2021-ben

A riport készítői 1000 hazai, legalább negyedévente online vásárló körében végeztek kérdőíves kutatást, és nyolc, kiemelkedő iparági szakértővel beszélgettek az elmúlt hónapok tapasztalatairól. Az eredmény az alábbi 13 pont az e-kereskedelem és az online fizetés 2021-es esszenciájáról.

 1. Az e-kereskedelem már a WC-ben van: vásárolunk, amikor csak szabad kezünk.
 2. A sárga csekk hatalmasat csökkent, de még velünk marad egy darabig.
 3. Felvettük a lépést a PSD2-vel, de a konszolidáció még várat magára.
 4. Az e-kereskedők még nem tudnak minden fizetési igényt kielégíteni.
 5. Elmosódnak az életkori különbségek.
 6. Az e-kereskedelem vízválasztója Budapest határán van.
 7. Az oktatás szerepe a digitalizációban megkerülhetetlen.
 8. A pandémia megváltoztatja, hogy mitől bízunk meg egy webshopban.
 9. Csökken a kosárelhagyók száma.
 10. A kártyatársaságok állnak a bizalmi index csúcsán, a Revolutnak van hova fejlődnie.
 11. Messze még, de nem reménytelen a “cashless society”.
 12. A legtöbb ember ugyanannyit tervez online vásárolni idén, mint tavaly.
 13. Az online élmény tervezhetősége segíthet, hogy ne csábuljanak vissza az emberek a boltokba.

Hogyan tovább fizetési élmény?

Ma már nem az a kérdés, hogy legyen-e online fizetés, hanem hogy hogyan állítsa össze a kereskedő azt az elektronikus fizetési mixet, a saját payment wall-ját, amely a saját üzleti modelljének, vásárlói körének, célpiacainak leginkább megfelel.

Számos fizetési innováció, jó gyakorlat toporog a határainknál, amely kellő szolgáltatói és/vagy kereskedői érdeklődés/támogatás hiányában egyelőre nem, vagy csak nagyon lassan talál utat a hazai piacra (pl. GooglePay, card-to-card fizetések, buy now pay later megoldások).

Ezek elterjedéséhez nem csak szolgáltatói nyitottságra van szükség, de arra is, hogy a kereskedők számára ezek gyorsan, kevés informatikai befektetéssel, gyors és könnyű üzleti, szerződéskötési folyamatok útján álljanak rendelkezésre, hiszen nagyon sok webáruházban az ügyintézéstől, a bújtatott költségektől, a bonyolult jogi és technológiai folyamatoktól való félelem akadályozza az elektronikus fizetési megoldások bevezetését – írja dr. Horváth Attila, a BIG FISH Payment Gateway CEO-ja.

A Fizetési Élmény Riport 2021 innen tölthető le.

A cikk a Mastercard támogatásával készült. Címlapfotó forrása: Mastercard

Címkék:
blank