2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.09.27.

Jöhet Európa saját digitális valutája – 3. rész

Szerző:

Kategóriák:

Nemrégiben Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter azt mondta, hogy Európának fontolóra kell vennie saját „nyilvános digitális valutáját” a Facebook Libra-val szemben.

Az EU pénzügyminisztereinek Helsinkiben tartott ülésén Le Maire kiemelte,

a következő hónapban megvitatja a közös európai digitális valuta lehetőségét az uniós kollégáival.

Miért állította a feje tetejére a jegybankokat a Facebook Libra? Hol tartanak a jegybankok a saját digitális valuta kibocsátásában? Mi lesz a pénz jövője? Trendek és várakozások 2019.10.15-én a PayTechShow-n Meirav Hareltől, fintech és blockchain szakértőtől.

Libra: A Facebook kezdeményezése, amelynek keretében egy új, blockchain technológiára épülő pénzügyi infrastruktúra kerülne kialakításra és új digitális pénzeszköz bevezetésre.

Kapcsolódó cikk:

Aggódnak a pénzügyminiszterek

A francia pénzügyminiszter ismételt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy

a Libra kockázatot jelenthet a fogyasztókra, a pénzügyi stabilitásra és még az „európai államok szuverenitására” is.

Le Maire sürgette az EU-t, hogy folytassa munkáját a határokon átnyúló fizetések költségeinek csökkentése érdekében. Ahogyan a Reuters megjegyzi, a valós idejű fizetések az euróövezetben 2017 óta állnak rendelkezésre, ám a rendszerhez csak az EU bankjainak körülbelül fele csatlakozott.

Le Maire azt is elmondta, hogy az EU-nak át kell gondolnia a kriptovaluták uniós szintű szabályozására vonatkozó megközelítést.

Megismételve a Libra Európai Unióban történő bevezetésének engedélyét megtagadó felhívását, Le Maire azzal érvelt, hogy a jelenlegi helyzetet meg kell oldani egy robusztus és közös jogi kerettel (többek között dönteni a kriptovaluták értékpapírként, fizetési szolgáltatásként vagy devizanemként történő szabályozásáról).

Tovább erősítheti a Libra a Facebook digitális adat-monopólium pozícióját

A Facebook a Libra projekten keresztül tovább erősítheti „digitális monopólium” pozícióját, vagy „digitális adat-opolizmust” idézhet elő (az opolizmus szó, itt a monopol, oligopol szóra kíván utalni). Például:

  • A fizetési műveletek adatokat generálnak, amelyek részletesen meghatározzák a küldők és a címzettek közötti kapcsolati háló(zato)t (is). Ezek az adatok felhasználhatók a meglévő (pl. célzott reklám) és egyéb pénzügyi szolgáltatások (pl. hitelminősítés) fejlesztésére, nyújtására is.
  • A Facebookon keresztül végrehajtott e-kereskedelemi tranzakciók során az eladóktól származó adatokat, például az értékesítésre (és a nyereségre) vonatkozó adatokat hasznosíthatja hitelminősítő modellekben, különösen a kkv-s és a fogyasztói hitelek esetében.
  • A (lakossági és az üzleti) felhasználók adatai nemcsak a potenciális hitelfelvevők hitelképességének értékelésére használható, hanem a legmagasabb kamatláb azonosítására is, amelyet a hitelfelvevő még hajlandó fizetni (“rezervációs ár”) a hitelért, vagy akár annak a legmagasabb díjnak az azonosítására is, amelyet az ügyfél a biztosításért fizetne. Ezáltal az ügyfelek rejtett felárat (költséget) fizethetnek majd a hitelért.

Összeségében a Facebook projektje különösen izgalmas kihívásokat jelent az adatvédelem, a pénzügyi adatok védelme, ügyféljogok, és a versenyjogi szabályok tekintetében is. Az európai szabályozók rendkívül megosztottak a Libra kezdeményezéssel kapcsolatban, de abban egyetértenek, hogy fel kell gyorsítaniuk a közös digitális valuta kialakításával kapcsolatos munkákat. További részletek 2019.10.15-én a PayTechShow-n.

A cikk forrása a szerző saját blogján a „Jön már, jön a digitális Euro Coin” és a „Miért kell a Facebook féle Libra-t szabályozni?” cikkek.

Címkék:
blank