Jöhet Európa saját digitális valutája – 3. rész

írta | 2019.09.27. | Blockchain, Összes hír

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Nemrégiben Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter azt mondta, hogy Európának fontolóra kell vennie saját „nyilvános digitális valutáját” a Facebook Libra-val szemben.

Az EU pénzügyminisztereinek Helsinkiben tartott ülésén Le Maire kiemelte,

a következő hónapban megvitatja a közös európai digitális valuta lehetőségét az uniós kollégáival.

Miért állította a feje tetejére a jegybankokat a Facebook Libra? Hol tartanak a jegybankok a saját digitális valuta kibocsátásában? Mi lesz a pénz jövője? Trendek és várakozások 2019.10.15-én a PayTechShow-n Meirav Hareltől, fintech és blockchain szakértőtől.

Libra: A Facebook kezdeményezése, amelynek keretében egy új, blockchain technológiára épülő pénzügyi infrastruktúra kerülne kialakításra és új digitális pénzeszköz bevezetésre.

Kapcsolódó cikk:

Aggódnak a pénzügyminiszterek

A francia pénzügyminiszter ismételt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy

a Libra kockázatot jelenthet a fogyasztókra, a pénzügyi stabilitásra és még az „európai államok szuverenitására” is.

Le Maire sürgette az EU-t, hogy folytassa munkáját a határokon átnyúló fizetések költségeinek csökkentése érdekében. Ahogyan a Reuters megjegyzi, a valós idejű fizetések az euróövezetben 2017 óta állnak rendelkezésre, ám a rendszerhez csak az EU bankjainak körülbelül fele csatlakozott.

Le Maire azt is elmondta, hogy az EU-nak át kell gondolnia a kriptovaluták uniós szintű szabályozására vonatkozó megközelítést.

Megismételve a Libra Európai Unióban történő bevezetésének engedélyét megtagadó felhívását, Le Maire azzal érvelt, hogy a jelenlegi helyzetet meg kell oldani egy robusztus és közös jogi kerettel (többek között dönteni a kriptovaluták értékpapírként, fizetési szolgáltatásként vagy devizanemként történő szabályozásáról).

Tovább erősítheti a Libra a Facebook digitális adat-monopólium pozícióját

A Facebook a Libra projekten keresztül tovább erősítheti „digitális monopólium” pozícióját, vagy „digitális adat-opolizmust” idézhet elő (az opolizmus szó, itt a monopol, oligopol szóra kíván utalni). Például:

  • A fizetési műveletek adatokat generálnak, amelyek részletesen meghatározzák a küldők és a címzettek közötti kapcsolati háló(zato)t (is). Ezek az adatok felhasználhatók a meglévő (pl. célzott reklám) és egyéb pénzügyi szolgáltatások (pl. hitelminősítés) fejlesztésére, nyújtására is.
  • A Facebookon keresztül végrehajtott e-kereskedelemi tranzakciók során az eladóktól származó adatokat, például az értékesítésre (és a nyereségre) vonatkozó adatokat hasznosíthatja hitelminősítő modellekben, különösen a kkv-s és a fogyasztói hitelek esetében.
  • A (lakossági és az üzleti) felhasználók adatai nemcsak a potenciális hitelfelvevők hitelképességének értékelésére használható, hanem a legmagasabb kamatláb azonosítására is, amelyet a hitelfelvevő még hajlandó fizetni (“rezervációs ár”) a hitelért, vagy akár annak a legmagasabb díjnak az azonosítására is, amelyet az ügyfél a biztosításért fizetne. Ezáltal az ügyfelek rejtett felárat (költséget) fizethetnek majd a hitelért.

Összeségében a Facebook projektje különösen izgalmas kihívásokat jelent az adatvédelem, a pénzügyi adatok védelme, ügyféljogok, és a versenyjogi szabályok tekintetében is. Az európai szabályozók rendkívül megosztottak a Libra kezdeményezéssel kapcsolatban, de abban egyetértenek, hogy fel kell gyorsítaniuk a közös digitális valuta kialakításával kapcsolatos munkákat. További részletek 2019.10.15-én a PayTechShow-n.

A cikk forrása a szerző saját blogján a „Jön már, jön a digitális Euro Coin” és a „Miért kell a Facebook féle Libra-t szabályozni?” cikkek.

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.