2018.12.07.

Az eurózónán belül 10 másodpercre csökken az átutalási idő

Szerző:

Az Európai Központi Bank 2018. november 30-án elindította az eurózóna központi bankjai között működő, határokon átnyúló fizetési szolgáltatásokat bonyolító azonnali fizetési elszámoló rendszerét, a TIPS-t. Az eurózóna 19 államában nyílt meg a lehetőség arra, hogy a lakosság és a vállalkozások határon átnyúló átutalásaikat is valós időben bonyolíthassák mobiltelefonjukról, számítógépeikről. A kifizetett összeg mindössze 10 másodperc alatt kerül jóváírásra a címzett bankszámláján.

Határokon átnyúló valós pénzügyi szolgáltatások

Európában jelenleg 14 országban működik belföldi azonnali fizetési rendszer, melyeket jellemzően bankok, vagy bankok és központi intézmények által létrehozott vállalkozások üzemeltetnek. Az egységes belső pénzügyi piac, a töredezettségmentes azonnali pénzügyi szolgáltatások megteremtéséhez hiányzott még egy láncszem, a határokon átnyúló valós idejű szolgáltatások lehetősége.

Ezt a hiányt pótolja a minap elindított Target Instant Payment System, melyhez indulásakor 8 bank kapcsolódott fel, köztük Franciaország második legnagyobb bankcsoportja, a BPCE.

Hogyan működik a határon átnyúló valós idejű fizetési rendszer?

A TIPS 365/24-ben működik és biztosítja az azonnali fizetések folyamatos, tranzakcióalapú elszámolását. Éppúgy mint a belföldi azonnali fizetési rendszerek, a TIPS elszámolásai is visszavonhatatlanok.

A TIPS rendszer biztonságát védi, hogy csak – a nemzeti szabályozás értelmében – a központi bankhoz csatlakozni jogosult szolgáltatók válhatnak a rendszer tagjává. A TIPS rendszer részesévé váló pénzügyi szolgáltatók a jogosultságuk igazolását követően az országuk központi bankjánál az azonnali fizetések rendezéséhez dedikált számlájukon különíthetik el a határon átnyúló fizetések elszámolásához szükséges likviditási tartalékot.

A fizetések elszámolása folyamatosan, tranzakcióalapon történik, a likviditási tartalék feltöltése ugyanakkor csak a TARGET2-s rendszer nyitvatartási időszakában történhet.

A gyors terjedés támogatása érdekében non-profit, költségalapú árazási struktúrát dolgozott ki az EKB. Nincs belépési vagy számlavezetési díj, csupán tranzakciónként fix 0,20 eurocent terheli a szolgáltatókat 2020 novemberéig. A bevezetési időszak alatt, 2019 végéig tagonként, az első 10 millió fizetési tranzakció ingyenes.

Érzi a nyomást az Európai Központi Bank

A Központi Bank részben az Európára nehezedő GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) nyomás miatt lépett, részben pedig az európai bankok és fintech cégek pénzügyi innovációit kívánja ösztönözni. A szolgáltatás jelenleg az eurózónában érhető el, de a Központi Bank tervezi, hogy más országokra, más valutákra is kiterjeszti a TIPS elérhetőségét.

Azonnali Fizetés Magyarországon

Magyarországon az azonnali fizetés – az összes hazai bank számára kötelező módon – 2019. július 1-jével indul. Az MNB rendelete értelmében a 10 millió forint alatti belföldi egyedi átutalások 5 másodperc alatt jutnak majd el a címzetthez és ott haladéktalanul jóváírásra is kerülnek. Lehetővé válik másodlagos azonosítóra (mobilszámra, e-mailcímre, adószámra) történő átutalás és a fizetési kérelem is.

Hol tart Magyarország az azonnali fizetésre felkészülésben, hol tart Európa a digitális pénzügyi technológiák hasznosításában? Ezekről a témákról, valamint a pénzügyi szektor strukturális átalakulását érintő szabályozási, technológiai és piaci kérdésekről hazai és nemzetközi véleményvezérek osztják meg gondolataikat a Fintechshow-n 2019.04.25-én. Emellett mélyfúrást végzünk például a nyílt bankolás (open banking) területén is.

Címlapfotó: Pixabay.com

A korábban elhelyezett címlapfotó eltávolításra került a szerző kérésére. “This content has been removed due to copyright infringement.”

Címkék: