2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2018.11.12.

Készülsz az azonnali fizetésre? Most bemutathatod prototípusodat!

Szerző:

Kategóriák:

Mi jut eszedbe az azonnali fizetésről, a mobiltárcáról, vagy a QR-kódról? Hogyan szorítanád vissza a készpénzhasználatot Magyarországon? Mit érdemes tudni a fintech hackathon kihívásairól? Aktuális infok, hasznos tudnivalók a fintech hackathonra készülőknek az “Azonnali fizetési megoldások” témában.

KIHÍVÁSOK

2018. november 30. – december 2. között kerül megrendezésre a Fintechlab Hackathon, ahol a csapatoknak 30 óra alatt kell lefejleszteniük demonstrálható megoldást a meghirdetett négy kihívás valamelyikére. Az idei évi kihívások:

#1

Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

#2

AI és biztonságos pénzügyek

#3

Azonnali
fizetési megoldások

#4

Környezet-tudatosság és nyílt bankolás

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

#3

azonnali fizetési megoldások

2019. július 1-jével indul az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) Magyarországon, mely új fizetési módok megjelenését teszi lehetővé, pl. a mobiltelefonszámra küldhető fizetési kérelmet, vagy a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést (utalást).

A fizetési kérelem nagyobb kontrollt biztosít a fizetéseink felett és eldönthetjük, mikor fizetjük be a számlát. Sőt várhatóan –  a szolgáltatótól függően – lehetőségünk nyílik arra is, hogy a számla összegét részletekben fizessük be.

A közműszámlák vagy a vásárlás összege a számlán, a weben vagy a mobilalkalmazásban megjelenő QR-kód lefotózásával is kifizethetők. A QR-kód szkennelését követően a mobiltelefon képernyőjén megjelennek a fizetéshez szükséges – pl. a szolgáltató neve, címe, a vásárlás vagy fizetés – adatok, amelyek ellenőrzése után a felhasználó az alkalmazásban hagyhatja jóvá a fizetést.

A sárga csekket a mobilunkra küldött fizetési kérelem válthatja fel, a webshopban a bankkártya helyett pedig az azonnali fizetést is választhatjuk majd.

Az MNB rendelkezése értelmében az összes hazai banknak a belföldi, egyedi 10 millió forint alatti átutalásokat az év minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt kell eljuttatniuk a feladótól a címzett bankszámlájára úgy, hogy az azonnal felhasználható legyen. Emellett szabályozói elvárás a jogszabály szerint opcionális másodlagos azonosító (mobiltelefonszám, e-mail cím, adószám) használati lehetőségének megteremtése, valamint a fizetési kérelem szolgáltatás nyújtása is.

Ha a kereskedő a webshop oldalán a fizetéshez szükséges információkat pl. egy szabványos QR-kódba csomagolja, akkor a mobil(banki) alkalmazásunkból a telefonunk kamerájával lefényképezve azt, nem kell kitöltenünk a címzett bankszámlaszámát és az adatokat. A jóváhagyást követően az átutalásunk 5 másodpercen belül megjelenik a kereskedő bankszámláján. A kereskedő alkalmazhat olyan megoldást is, amellyel a QR-kód a fizetési azonosítón kívül az aktuális kosáradatokat is tartalmazza.

Az azonnali fizetési rendszeren keresztül a kereskedő a későbbiekben számlát, de a garancialevelet is egyetlen üzenetben, a fizetési kérelemben is elküldheti a mobilszámunkra. Innentől a számlákat, a garancialeveleket digitálisan is tárolhatjuk.

A nemzetközi gyakorlatban az egyik legnépszerűbb eset a baráti közös vacsora számlaösszegének szétosztása. A pincér összeállítja a számlát és a társaság valamely tagja kifizeti azt egy összegben azonnali átutalással. Ezt követően a részösszegekről a fizető fél a vacsora résztvevői számára mobiltelefonon fizetési kérelmet küld, ami a címzettek mobilbanki alkalmazásába push üzenetként azonnal megérkezik.

Az azonnali fizetési megoldásokkal mobiltelefonunkról 5 másodpercen belül küldhetünk barátunknak pénzt közvetlenül a bankszámlánk terhére.

A vállalkozások számára egyszerűbbé válik majd a számlák teljesítésének nyomon követése, a könyvelők pedig automatizálhatják a kontírozást.

Az azonnali fizetési rendszer működési modelljének, a piaci szereplők együttműködésének szabályait az MNB rendeletek és a GIRO Zrt. szabálykönyvei együttesen tartalmazzák. A Fintechlab Hackathonra való sikeres felkészülés érdekében javasoljuk a szabálykönyvek és a giroinstant.hu weboldal áttekintését:

MILYEN PROBLÉMÁRA KERESÜNK MEGOLDÁSOKAT?

Igaz, a felnőtt magyar lakosság 79,4%-a rendelkezik bankszámlával és 75%-a bankkártyával, mégis a fizetési tranzakciók közel 3/4-e készpénzzel valósul meg

A lakosság nincs tisztában az egyes fizetési megoldások társadalmi költségeivel, árazásával, aminek köszönhetően a legtöbben a legdrágábbnak számító megoldásokat használják.

A hackathon célja olyan megoldások felkarolása, amelyek az azonnali fizetési rendszer előnyeit kihasználva képesek lehetnek a készpénzhasználat visszaszorítására és/vagy a lakosság, a vállalatok számára plusz értéket teremtenek.

Van ötleted, csapatod?

  • Milyen új fizetési megoldásokat építenél az azonnali fizetési rendszerre?
  • Hogyan lehetne a készpénzes tranzakciók arányát csökkenteni az azonnali fizetési megoldásokon, a fizetéskezdeményezési szolgáltatáson keresztül?
  • Milyen kiegészítő szolgáltatásokat eredményezhet az azonnali fizetési rendszer “extra” funkciói (pl. dokumentum küldési lehetőség a fizetési tranzakcióval párhuzamosan, vagy a fizetési kérelem részletfizetési lehetősége stb.)?

A helyszínen a 2-4 fős csapatok az MKB Bank API sandboxán keresztül érhetik el a tesztelésre kialakított fizetéskezdeményezési API hozzáféréseket és tesztadatokat. A csapatokat a 30 órás fejlesztői verseny alatt a GIRO Zrt. szakértői, illetve a hackathon szakmai és üzleti mentorai segítik majd.

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

Példák és háttéranyagok

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ígéretes kezdeményezést, illetve a felkészülést segítő összefoglaló írást a témában. Ha kérdésed van, akkor keress minket bátran a hello@fintechlab.hu e-mail címen.

Tez – Google

FPS – Hong Kong

NPP – Ausztrália

WieBetaaltWat

Nets

FIS – riport

TOVÁBBI KIHÍVÁSOK

#1

Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

#2

AI és
biztonságos
pénzügyek

#4

Környezet-tudatosság és nyílt bankolás

Fintechlab Hackathon

MKB Bank, MKB Fintechlab

Címkék: