2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.11.12.

Hogyan kötnéd össze az ökológiai lábnyomodat a pénzügyi magatartásoddal? A fintech hackathonon most megmutathatod!

Szerző:

Kategóriák:

Az ökológiai lábnyomunkat fintech megoldásokkal csökkentené a lengyel BOS Bank. A 2018. november 30. – december 2. között megrendezésre kerülő Fintechlab Hackathonon a csapatoknak 30 óra áll rendelkezésre, hogy a környezettudatosságot legeredményesebben támogató megoldást kifejlesszék. A kihívás különlegessége, hogy a feladat teljesítéséhez az open banking eszközeit kell használniuk a csapatoknak. Aktuális infok, hasznos tudnivalók a fintech hackathonra készülőknek a “Környezettudatosság és nyílt bankolás” témában.

KIHÍVÁSOK

2018. november 30. – december 2. között kerül megrendezésre a Fintechlab Hackathon, ahol a csapatoknak 30 óra alatt kell lefejleszteniük demonstrálható megoldást a meghirdetett négy kihívás valamelyikére. Az idei évi kihívások:

#1

Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

#2

AI és biztonságos pénzügyek

#3

Azonnali
fizetési megoldások

#4

Környezet-tudatosság és nyílt bankolás

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

#4

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ÉS NYÍLT BANKOLÁS

Fogyasztói magatartásunk, mindennapi tevékenységeink és azok ökológiai következményei összefonódnak pénzügyi döntéseinkkel. Az utóbbiak eredménye jellemzően a banki tranzakciós adatokból olvashatók ki, amelyek – a nyílt bankolásnak (open banking) és a nyílt API hozzáféréseknek köszönhetően – hamarosan az Európai Unió teljes területén hozzáférhetővé válnak.

Ezekre az adatokra – és digitális lábnyomunkra – alapozva olyan alkalmazások is fejleszthetők, amelyek képesek lehetnek növelni környezettudatosságunkat.

Az open banking a banki adatok megnyitására, elérésére és felhasználására vonatkozó technológiai, üzleti és szabályozói megközelítés, melynek célja, hogy a felhasználók pénzügyeiket tudatosan, a banki adataik felett teljes kontrollt gyakorolva intézhessék.

Az open banking a nyílt API hozzáféréseken keresztül biztosítja az innovatív technológiákkal, újszerű modellekben működő szolgáltatók (pl. fintech startupok) számára a banki adatok elérését, melyeket felhasználva új, a felhasználók számára hozzáadott értékű szolgáltatásokat kínálhatnak (pl. személyes pénzügymenedzsment alkalmazások).

Az open banking megközelítés nem csak a pénzügyi tudatosság növelésében, hanem a pénzügyi döntéseink ökológiai következményének feltárásában is szerepet játszhat. Ez a visszacsatolás pedig hozzájárulhat a környezettudatos magatartáshoz.

Az Európai Unióban 2018. január 13-tól kötelezően alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) előírja, hogy a bankoknak hozzáférést kell biztosítaniuk a felhasználóik fizetési számla adataihoz az irányelv szabályai szerint engedélyezett vagy regisztrált szolgáltatók számára.

A szabályozó két szolgáltatás kategóriát alakított ki: a számlainformációkat összesítő (AIS – Account Information Service) és a fizetéskezdeményezési (PIS – Payment Initiation Service) szolgáltatást.

A számlainformációkat összesítő szolgáltatás alapja, hogy a felhasználók egyetlen felületről láthatják bankszámláik adatait, tranzakcióit, illetve ezeket az adatokat egyszerűen megoszthatják más szolgáltatókkal pl. a hitelfelvételhez kapcsolódó ügyintézés során.

A fizetéskezdeményezési szolgáltatókon keresztül a felhasználók a bankjuk közvetlen elérése nélkül tudnak fizetéseket indítani, számláikat kifizetni. A webshopokban például a bankkártyás vásárlás mellett megjelenhet majd a közvetlenül a bankszámla terhére történő fizetési lehetőség is.

Az Európai Unió az adatokhoz a hozzáféréseket nyílt, széles körben ismert és használt szabványokon alapuló API-kon keresztül teszi kötelezővé 2019. szeptember 14-től. Az API-kat dokumentálni kell és a leírásokat térítésmentesen elérhetővé kell tenni az engedélyezett szolgáltatók számára. A Fintechlab Hackathonra való sikeres felkészülés érdekében javasoljuk az API szabványok* és az alábbi oldalak áttekintését:

The Berlin Group

OpenBanking.org

MKB Bank Sandbox

*Két alapvető irány van, az Egyesült Királyságban publikált Open Banking Standards és a Berlin Group által képviselt, NextGenPSD2 szabványkeret. A két irány között különbségek ugyan találhatók, de a két szabványkeretrendszer egymással átjárható működést tesz lehetővé.

MILYEN PROBLÉMÁRA KERESÜNK MEGOLDÁSOKAT?

A különböző környezeti katasztrófák időlegesen növelik a problémák iránti érdeklődést és számos információt juttathatnak el a fogyasztókhoz, ám ezek nem feltétlenül késztetik környezettudatos cselekvésre is.

A környezettudatos szemlélet számos esetben tettekben is megmutatkozik, ezen esetekben az adott szereplő igyekszik egyéni döntései, tettei során a környezeti hatásokat is figyelembe venni.

Bár elviekben a legtöbb ember elkötelezi magát a környezetvédelem ügye mellett, az ismeret és a tettek alapján kevés ember tekinthető környezettudatosnak.

A hackathon célja olyan megoldások felkarolása, amelyek az open banking eszközeit használják fel a felhasználók környezettudatosságának növeléséhez, ökológiai lábnyomuk csökkentéséhez.

Van ötleted, csapatod?

  • Hogyan használnád fel a banki tranzakciós adatokat a felhasználók környezettudatosságának növeléséhez?
  • Hogyan mutatnád meg a banki számlatörténetből kinyerhető pénzügyi tranzakciós adatokból a felhasználó ökológiai lábnyomának nagyságát? 
  • Hogyan lehet megmutatni a felhasználóknak a pénzügyi döntéseik (pl. befektetéseik) ökológiai következményeit?

A helyszínen a 2-4 fős csapatok az MKB Bank API sandboxán keresztül érhetik el a tesztelésre kialakított – számlainformációkat összesítő, valamint a fizetéskezdeményezési – API hozzáféréseket és tesztadatokat. A csapatokat a 30 órás fejlesztői verseny alatt a Fintechblocks fejlesztői, illetve a hackathon szakmai és üzleti mentorai segítik majd.

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

példák és háttéranyagok

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ígéretes kezdeményezést, illetve a felkészülést segítő hasznos alkalmazást, összefoglaló írást a témában. Ha kérdésed van, akkor keress minket bátran a hello@fintechlab.hu e-mail címen.

WWF kalkulátor

Lábnyom kalkulátor

Blueopes

bud.

Yolt

MoneyHub

TOVÁBBI KIHÍVÁSOK

#1

Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

#2

AI és
biztonságos
pénzügyek

#3

Azonnali
fizetési megoldások

Fintechlab Hackathon

MKB Bank, MKB Fintechlab

Címkék: