BankTechShow

Így készülj a fintech hackathonra! – Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

Szerző: | 2018. 11. 12. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Mi jut eszedbe a nyílt bankolásról, a pénzügyi tudatosságról, az azonnali fizetésről? Hogyan vetnéd be a mesterséges intelligenciát a pénzünk védelme érdekében? Mit érdemes tudni a fintech hackathon kihívásairól? Aktuális infok, hasznos tudnivalók a fintech hackathonra készülőknek a „Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság” témában.

KIHÍVÁSOK

2018. november 30. – december 2. között kerül megrendezésre a Fintechlab Hackathon, ahol a csapatoknak 30 óra alatt kell lefejleszteniük demonstrálható megoldást a meghirdetett négy kihívás valamelyikére. Az idei évi kihívások:

#1

Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

#2

AI és biztonságos pénzügyek

#3

Azonnali
fizetési megoldások

#4

Környezet-tudatosság és nyílt bankolás

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

#1

nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

Az open banking a banki adatok megnyitására, elérésére és felhasználására vonatkozó technológiai, üzleti és szabályozói megközelítés, melynek célja, hogy a felhasználók pénzügyeiket tudatosan, a banki adataik felett teljes kontrollt gyakorolva intézhessék. Az open banking a fintech innováció egyik meghatározó katalizátora.

Az open banking nyílt API hozzáféréseken keresztül biztosítja az innovatív technológiákkal, újszerű modellekben működő szolgáltatók (pl. fintech startupok) számára a banki adatok elérését, melyeket felhasználva új, a felhasználók számára hozzáadott értékű szolgáltatásokat kínálhatnak (pl. személyes pénzügymenedzsment, költségkövető alkalmazások).

Az open banking megközelítés a gyakorlatban a – PSD2 alapján megnyitott – banki adatok mellett a közhiteles adatbázisok, a közösségi média használati adatok és egyéb digitális lábnyomok hasznosítását is jelenti.

Az Európai Unióban 2018. január 13-tól kötelezően alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) előírja, hogy a bankoknak hozzáférést kell biztosítaniuk a felhasználóik fizetési számla adataihoz az irányelv szabályai szerint engedélyezett vagy regisztrált szolgáltatók számára.

A szabályozó két szolgáltatás kategóriát alakított ki: a számlainformációkat összesítő (AIS – Account Information Service) és a fizetéskezdeményezési (PIS – Payment Initiation Service) szolgáltatást.

A számlainformációkat összesítő szolgáltatás alapja, hogy a felhasználók egyetlen felületről láthatják bankszámláik adatait, tranzakcióit, illetve ezeket az adatokat egyszerűen megoszthatják más szolgáltatókkal pl. a hitelfelvételhez kapcsolódó ügyintézés során.

A fizetéskezdeményezési szolgáltatókon keresztül a felhasználók a bankjuk közvetlen elérése nélkül tudnak fizetéseket indítani, számláikat kifizetni. A webshopokban például a bankkártyás vásárlás mellett megjelenhet majd a közvetlenül a bankszámla terhére történő fizetési lehetőség is.

Az Európai Unió az adatokhoz a hozzáféréseket nyílt, széles körben ismert és használt szabványokon alapuló API-kon keresztül teszi kötelezővé 2019. szeptember 14-től. Az API-kat dokumentálni kell és a leírásokat térítésmentesen elérhetővé kell tenni az engedélyezett szolgáltatók számára. A Fintechlab Hackathonra való sikeres felkészülés érdekében javasoljuk az API szabványok* és az alábbi oldalak áttekintését:

The Berlin Group

OpenBanking.org

MKB Bank Sandbox

*Két alapvető irány van, az Egyesült Királyságban publikált Open Banking Standards és a Berlin Group által képviselt, NextGenPSD2 szabványkeret. A két irány között különbségek ugyan találhatók, de a két szabványkeretrendszer egymással átjárható működést tesz lehetővé.

MILYEN PROBLÉMÁRA KERESÜNK MEGOLDÁSOKAT?

A magyar lakosság mindössze 25%-a készít rendszeresen költségvetést, alig 27%-a rendelkezik megtakarításokkal az OECD legutóbbi felmérése szerint. A magyar lakosság pénzügyi ismeretei és a pénzügyekhez való hozzáállása alapján a nemzetközi rangsor legalsó harmadába sorolják Magyarországot.

A pénzügyi ismeretek hiánya miatt a lakosság jelentős része nem tud gazdálkodni pénzével, nem tudja megtervezni a kiadásait, előtakarékosságra nem is gondol. Nem tudja felmérni hitelképességét, így gyakrabban hoz rossz pénzügyi döntést.

A hackathon célja olyan megoldások felkarolása, amelyek a mindennapi pénzügyi döntésekben egyszerű, intuitív eszközt adnak a felhasználók kezébe.

Van ötleted, csapatod?

  • Mire használnád a banki számlaadatokat?
  • Hogyan segítenéd a felhasználókat pénzügyi döntéseikben?
  • Hogyan lehetne növelni a felhasználók pénzügyi tudatosságát?
  • Milyen szolgáltatást alapoznál a fizetéskezdeményezési API-ra?
  • A hitelezést tennéd egyszerűbbé, vagy a vállalati pénzügyeket?

A helyszínen a 2-4 fős csapatok az MKB Bank API sandboxán keresztül érhetik el a tesztelésre kialakított számlainformációkat összesítő, valamint a fizetéskezdeményezési API hozzáféréseket és tesztadatokat. A csapatokat a 30 órás fejlesztői verseny alatt a Fintechblocks fejlesztői, illetve a hackathon szakmai és üzleti mentorai segítik majd.

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

Fintech példák és háttéranyagok

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ígéretes fintech kezdeményezést, illetve a felkészülést segítő összefoglaló írást a témában. Ha kérdésed van, akkor keress minket bátran a hello@fintechlab.hu e-mail címen.

bud.

Yolt

MoneyHub

Castlight

ClearScore

Credit Kudos

TOVÁBBI KIHÍVÁSOK

#2

AI és
biztonságos
pénzügyek

#3

Azonnali fizetés és kiegészítő szolgáltatások

#4

Környezet-tudatosság és nyílt bankolás

Fintechlab Hackathon

MKB Bank, MKB Fintechlab

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!