2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.05.30.

Két éve Budapesten működik a közép-kelet-európai fintech inkubátor – Interjú Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab vezetőjével

Szerző:

Kategóriák:

Meghatározó kulturális változások, gyorsuló innovációs döntési folyamatok – pár eredmény az MKB Fintechlab eddigi eredményeiből. Az MKB Bank fintech inkubátora nemcsak Magyarországon, de a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít.

A minap lezajlott az MKB Fintechlab második Demo Day-e. Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab vezetőjével beszélgettünk az elmúlt 2 év kihívásairól, az eredményekről és a jövőbeli tervekről.

Gyakran mondjuk, hogy a sikerhez vezető út rögös. Az MKB Fintechlab számára mik voltak a legnagyobb kihívások ezen az úton?

Pereczes János: Ha három szóösszetétellel  kellene összefoglalnom a legjelentősebb kihívásokat, akkor azok az elfogadottság elérése, a folyamatok létrehozása és a csapat kialakítása lennének.

2016-ban szerencsés helyzetben voltunk, mert az MKB Bank felsővezetése az első pillanattól kezdve elkötelezte magát az MKB Fintechlab programja mellett. Ettől függetlenül mégis  kihívást jelentett a bankon belüli teljes elfogadottság elérése. Az első évben sokat dolgoztunk a belső kommunikáción, hogy elérjük a középvezetőket és a munkatársakat. Ennek az eredménye a második inkubációs programra beérett, hiszen a mentorok többsége már a középvezetőkből került ki.

Eddig összesen 180 millió forint tőkét fektettünk az inkubációs program startupjaiba. Itt a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az innovációs döntéseinket képesek legyünk a lehető leggyorsabban meghozni. Ha nem tudunk elég gyorsan dönteni, akkor azzal „megfojthatjuk” a startupjainkat. A folyamatainkat ma is folyamatosan áramvonalasítjuk és mára felkészültünk a nagyobb mértékű tőke kihelyezésekre is.

Összességében a legnagyobb kihívás az MKB Fintechlab csapatának összerakása volt. Folyamatosan fejlesztettük, építettük a csapatunkat, ami már 6 profi szakemberből áll.

Az elmúlt 2 évben az volt a legnehezebb, hogy megtaláljuk „harcostársainkat”. Ez sikerült és személy szerint erre vagyok a legbüszkébb.

 

Melyek az MKB Fintechlab legjelentősebb eredményei? Kinek, hol érte meg eddig?

Pereczes János: Az eredményeket két síkon érdemes górcső alá venni. Egyrészt az MKB Bank, másrészt a programban résztvevő startupok oldaláról.

Az MKB Bank a programtól működő fintech partnerségeket, kommunikációs előnyöket és – tulajdonosként – a tőke kamatozó befektetését várja. Az első inkubációs szakasz két fintech partnerséget hozott a banknak, amelynek keretében a Blueopes és a Fintechblocks megoldásai már hasznosításra kerültek. A fintech program kommunikációja, pozitív piaci fogadtatása sokat segített a digitális banki image megerősítésében. A befektetett tőke megtérülése évek kérdése, ám hiszem, hogy jó után járunk.

A startupok a program keretében tőkét kaptak, és a program inkubációs szakaszának végére képesek voltak további fejlődést is felmutatni. És ahogy az imént említettem, két fintech startup a bank partnerévé vált.

A célunk, hogy minden inkubációs szakaszban legyen legalább 2-3 olyan fintech startup, amelyek megoldását az MKB Bank hasznosíthatja akár már rövid- vagy  középtávon.

 

Hogyan tovább? Mikor indul a következő szakasz?

Pereczes János: Egyrészt folytatjuk terjeszkedésünket a közép-kelet-európai régióban, másrészt diverzifikáljuk a tőkebefektetéseinket. A pénzügyi csoportunk része lett a Primus Capital, amelyen keresztül az MKB már nem csak a korai fázisú startupokba, hanem „érettebb” társaságokba is képes lesz befektetni. Külön program keretében foglalkozunk majd az ötletekkel és a prototípusokkal is. Azt is vizsgálni fogjuk a jövőben, hogy  befektessünk olyan startupokba is, amelyek nem vesznek részt az inkubációs programunkban.

Folytatjuk a megkezdett utunkat és már dolgozunk a következő program időzítésén, felépítésén. Annyit elárulhatok, hogy a következő programunkba is ismét a teljes régióból fogunk válogatni.

Minden olyan társaságnak, amelyik banki technológiákkal foglalkozik és korai fázisú tőkebefektetést keres, annak képesek vagyunk és leszünk támogatást nyújtani a közeljövőben is.

Címkék:
blank