FinTechShow-7.0

Két éve Budapesten működik a közép-kelet-európai fintech inkubátor – Interjú Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab vezetőjével

Szerző: | 2018. 05. 30. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Meghatározó kulturális változások, gyorsuló innovációs döntési folyamatok – pár eredmény az MKB Fintechlab eddigi eredményeiből. Az MKB Bank fintech inkubátora nemcsak Magyarországon, de a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít.

A minap lezajlott az MKB Fintechlab második Demo Day-e. Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab vezetőjével beszélgettünk az elmúlt 2 év kihívásairól, az eredményekről és a jövőbeli tervekről.

Gyakran mondjuk, hogy a sikerhez vezető út rögös. Az MKB Fintechlab számára mik voltak a legnagyobb kihívások ezen az úton?

Pereczes János: Ha három szóösszetétellel  kellene összefoglalnom a legjelentősebb kihívásokat, akkor azok az elfogadottság elérése, a folyamatok létrehozása és a csapat kialakítása lennének.

2016-ban szerencsés helyzetben voltunk, mert az MKB Bank felsővezetése az első pillanattól kezdve elkötelezte magát az MKB Fintechlab programja mellett. Ettől függetlenül mégis  kihívást jelentett a bankon belüli teljes elfogadottság elérése. Az első évben sokat dolgoztunk a belső kommunikáción, hogy elérjük a középvezetőket és a munkatársakat. Ennek az eredménye a második inkubációs programra beérett, hiszen a mentorok többsége már a középvezetőkből került ki.

Eddig összesen 180 millió forint tőkét fektettünk az inkubációs program startupjaiba. Itt a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az innovációs döntéseinket képesek legyünk a lehető leggyorsabban meghozni. Ha nem tudunk elég gyorsan dönteni, akkor azzal „megfojthatjuk” a startupjainkat. A folyamatainkat ma is folyamatosan áramvonalasítjuk és mára felkészültünk a nagyobb mértékű tőke kihelyezésekre is.

Összességében a legnagyobb kihívás az MKB Fintechlab csapatának összerakása volt. Folyamatosan fejlesztettük, építettük a csapatunkat, ami már 6 profi szakemberből áll.

Az elmúlt 2 évben az volt a legnehezebb, hogy megtaláljuk „harcostársainkat”. Ez sikerült és személy szerint erre vagyok a legbüszkébb.

 

Melyek az MKB Fintechlab legjelentősebb eredményei? Kinek, hol érte meg eddig?

Pereczes János: Az eredményeket két síkon érdemes górcső alá venni. Egyrészt az MKB Bank, másrészt a programban résztvevő startupok oldaláról.

Az MKB Bank a programtól működő fintech partnerségeket, kommunikációs előnyöket és – tulajdonosként – a tőke kamatozó befektetését várja. Az első inkubációs szakasz két fintech partnerséget hozott a banknak, amelynek keretében a Blueopes és a Fintechblocks megoldásai már hasznosításra kerültek. A fintech program kommunikációja, pozitív piaci fogadtatása sokat segített a digitális banki image megerősítésében. A befektetett tőke megtérülése évek kérdése, ám hiszem, hogy jó után járunk.

A startupok a program keretében tőkét kaptak, és a program inkubációs szakaszának végére képesek voltak további fejlődést is felmutatni. És ahogy az imént említettem, két fintech startup a bank partnerévé vált.

A célunk, hogy minden inkubációs szakaszban legyen legalább 2-3 olyan fintech startup, amelyek megoldását az MKB Bank hasznosíthatja akár már rövid- vagy  középtávon.

 

Hogyan tovább? Mikor indul a következő szakasz?

Pereczes János: Egyrészt folytatjuk terjeszkedésünket a közép-kelet-európai régióban, másrészt diverzifikáljuk a tőkebefektetéseinket. A pénzügyi csoportunk része lett a Primus Capital, amelyen keresztül az MKB már nem csak a korai fázisú startupokba, hanem „érettebb” társaságokba is képes lesz befektetni. Külön program keretében foglalkozunk majd az ötletekkel és a prototípusokkal is. Azt is vizsgálni fogjuk a jövőben, hogy  befektessünk olyan startupokba is, amelyek nem vesznek részt az inkubációs programunkban.

Folytatjuk a megkezdett utunkat és már dolgozunk a következő program időzítésén, felépítésén. Annyit elárulhatok, hogy a következő programunkba is ismét a teljes régióból fogunk válogatni.

Minden olyan társaságnak, amelyik banki technológiákkal foglalkozik és korai fázisú tőkebefektetést keres, annak képesek vagyunk és leszünk támogatást nyújtani a közeljövőben is.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!