BankTechShow

Két éve Budapesten működik a közép-kelet-európai fintech inkubátor – Interjú Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab vezetőjével

Szerző: | 2018. 05. 30. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

Meghatározó kulturális változások, gyorsuló innovációs döntési folyamatok – pár eredmény az MKB Fintechlab eddigi eredményeiből. Az MKB Bank fintech inkubátora nemcsak Magyarországon, de a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít.

A minap lezajlott az MKB Fintechlab második Demo Day-e. Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab vezetőjével beszélgettünk az elmúlt 2 év kihívásairól, az eredményekről és a jövőbeli tervekről.

Gyakran mondjuk, hogy a sikerhez vezető út rögös. Az MKB Fintechlab számára mik voltak a legnagyobb kihívások ezen az úton?

Pereczes János: Ha három szóösszetétellel  kellene összefoglalnom a legjelentősebb kihívásokat, akkor azok az elfogadottság elérése, a folyamatok létrehozása és a csapat kialakítása lennének.

2016-ban szerencsés helyzetben voltunk, mert az MKB Bank felsővezetése az első pillanattól kezdve elkötelezte magát az MKB Fintechlab programja mellett. Ettől függetlenül mégis  kihívást jelentett a bankon belüli teljes elfogadottság elérése. Az első évben sokat dolgoztunk a belső kommunikáción, hogy elérjük a középvezetőket és a munkatársakat. Ennek az eredménye a második inkubációs programra beérett, hiszen a mentorok többsége már a középvezetőkből került ki.

Eddig összesen 180 millió forint tőkét fektettünk az inkubációs program startupjaiba. Itt a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az innovációs döntéseinket képesek legyünk a lehető leggyorsabban meghozni. Ha nem tudunk elég gyorsan dönteni, akkor azzal „megfojthatjuk” a startupjainkat. A folyamatainkat ma is folyamatosan áramvonalasítjuk és mára felkészültünk a nagyobb mértékű tőke kihelyezésekre is.

Összességében a legnagyobb kihívás az MKB Fintechlab csapatának összerakása volt. Folyamatosan fejlesztettük, építettük a csapatunkat, ami már 6 profi szakemberből áll.

Az elmúlt 2 évben az volt a legnehezebb, hogy megtaláljuk „harcostársainkat”. Ez sikerült és személy szerint erre vagyok a legbüszkébb.

 

Melyek az MKB Fintechlab legjelentősebb eredményei? Kinek, hol érte meg eddig?

Pereczes János: Az eredményeket két síkon érdemes górcső alá venni. Egyrészt az MKB Bank, másrészt a programban résztvevő startupok oldaláról.

Az MKB Bank a programtól működő fintech partnerségeket, kommunikációs előnyöket és – tulajdonosként – a tőke kamatozó befektetését várja. Az első inkubációs szakasz két fintech partnerséget hozott a banknak, amelynek keretében a Blueopes és a Fintechblocks megoldásai már hasznosításra kerültek. A fintech program kommunikációja, pozitív piaci fogadtatása sokat segített a digitális banki image megerősítésében. A befektetett tőke megtérülése évek kérdése, ám hiszem, hogy jó után járunk.

A startupok a program keretében tőkét kaptak, és a program inkubációs szakaszának végére képesek voltak további fejlődést is felmutatni. És ahogy az imént említettem, két fintech startup a bank partnerévé vált.

A célunk, hogy minden inkubációs szakaszban legyen legalább 2-3 olyan fintech startup, amelyek megoldását az MKB Bank hasznosíthatja akár már rövid- vagy  középtávon.

 

Hogyan tovább? Mikor indul a következő szakasz?

Pereczes János: Egyrészt folytatjuk terjeszkedésünket a közép-kelet-európai régióban, másrészt diverzifikáljuk a tőkebefektetéseinket. A pénzügyi csoportunk része lett a Primus Capital, amelyen keresztül az MKB már nem csak a korai fázisú startupokba, hanem „érettebb” társaságokba is képes lesz befektetni. Külön program keretében foglalkozunk majd az ötletekkel és a prototípusokkal is. Azt is vizsgálni fogjuk a jövőben, hogy  befektessünk olyan startupokba is, amelyek nem vesznek részt az inkubációs programunkban.

Folytatjuk a megkezdett utunkat és már dolgozunk a következő program időzítésén, felépítésén. Annyit elárulhatok, hogy a következő programunkba is ismét a teljes régióból fogunk válogatni.

Minden olyan társaságnak, amelyik banki technológiákkal foglalkozik és korai fázisú tőkebefektetést keres, annak képesek vagyunk és leszünk támogatást nyújtani a közeljövőben is.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!