2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.10.24.

Jön a második fintech inkubációs program

Szerző:

Kategóriák:

Újabb lehetőség nyílik a fintech hullámra felkapaszkodó startupok számára. Legalábbis azok számára biztosan, akik azon gondolkodnak, miképpen lehetne megújítani a digitális bankolás élményét a legmodernebb technológiák hasznosításával. De sok olyan technológia-orientált, vagy „adatvezérelt” startup is van, amelyek nem is sejtik, hogy megoldásuk akár a pénzügyek terén is sikeres lehet. Nekik is együttműködést és befektetést kínál a Fintechlab.

 

Az új fintech inkubációs programról, az eddigi tapasztalatokról, a Fintech Akadémia 2.0-ról és az API X-CHECK tesztelői versenyről beszélgettünk Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab ügyvezetőjével.

fintechlab fintech startupok pereczes janos

Pereczes János, az MKB Fintechlab ügyvezetője

 

Röviden a Fintechlab inkubátorról

Idén év elején nyitotta meg kapuját az MKB Bank által alapított innovációs labor, az MKB Fintechlab. A kapunyitással egyidejűleg 6 fintech startup azonnal igénybe is vette a Nyugati téri inspirációs környezetet. A Fintechlab küldetéseaz MKB Bankkal közösen – a pénzügyi technológiákkal foglalkozó tehetségek és startupok támogatása, valamint partnerségek kialakítása, amik az MKB Bank ügyfelei és dolgozói számára értéket teremtenek.

A hat fintech startup-ból öt az MKB Fintech Verseny keretében került kiválasztásra (közel 60 pályázóból), míg a hatodik egy nemzetközi vezető fintech akcelerátorból érkezett a budapesti fintech „központba”. Menet közben a Fintechshow győztes Kriph.io is beköltözött a Fintechlab-be, így az inkubátor fintech startupjai a közösségi biztosítási platformot építő insurtech startup P2P (Peer-to-Peer) és IoT (Internet of Things) tapasztalataiból is meríthettek új ötleteket megoldásaik továbbfejlesztéséhez.

A Fintechlab startupjai 18 hetes mentorprogram keretében kaptak muníciót a növekedéshez, amit tőkeinjekció is kiegészített. Az első 18 hetes program 2017 júliusában zárult az MKB Bank számára is kézzelfogható eredményekkel és „hasznokkal”.

Pár nappal ezelőtt a Fintechlab megnyitotta a jelentkezést a második inkubációs szakaszra, amire 2017. december 1-ig lehet jelentkezni. A kiválasztásra december 14-16. között kerül sor, a szerződéskötésre a kiválasztottakkal jövő januárban.

fintechlab fintech program

 

Az 5 legfontosabb tapasztalat az első inkubációs szakaszból

Közhelyként hat, amikor azt halljuk, „rengeteget tanultunk az elmúlt időszak tapasztalataiból”. Üres frázisok helyett az alábbiakat osztotta meg velünk Pereczes János, a Fintechlab ügyvezetője.

  1. Az első inkubációs programmal ellentétben a második inkubációs programba bekerülők sztenderd befektetést kapnak első körben: az akár 100 ezer euró tőkéből 25 ezer eurót a program elején folyósítunk 6% részesedésért cserébe. A fix folyamat és kondíció biztosítja a bekerülő startupok számára a gyors finanszírozáshoz jutást, a fejlődéshez szükséges erőforrásokat a program idejére.
  2. A 18 hetes mentorprogram helyett egy fókuszáltabb, rövidebb, 12 hetes program várja a startupokat.
  3. A mentorprogram ideje alatt nem csak az üzleti oldali alapítótól, de az IT vénával rendelkezőtől is elvárjuk, hogy munkaidejének 100 százalékát a cég fejlődésére fordítsa.
  4. A Fintechlab csapata a program tapasztalatai alapján kibővítésre került. Szeptembertől külön szakember felel a bank és a fintech startupok közötti zökkenőmentes együttműködésért. Emellett külön csapat foglalkozik a nemzetközi hálózat építésével és a startupok felkutatásával is.
  5. Igaz, fintech inkubátornak hívjuk magunkat, ám ez nem azt jelenti, hogy csak olyan startupokat keresünk, amik a fintech világ legismertebb területein dolgoznak, mint például a P2P lending vagy a crowdfunding. Ugyanilyen fontosak számunkra azok a startupok is, amelyek technológiájukkal más iparágakban már bizonyítottak, de a pénzügyi iparágban még nem feltétlenül. Ilyenek lehetnek például a mesterséges intelligenciával, a prediktív analitikai megoldásokkal, vagy az end-to-end automatizációval foglalkozó startupok.

 

A Fintechlab „hozott a konyhára”

„Igaz, a Fintechlab csak pár hónapja nyitotta meg kapuit, ám ennyi idő alatt is sikerült kézzelfogható eredményeket felmutatnunk” – emelte ki János.

  1. Már az első inkubációs program végére megszületett a FintechBlocks startupunk és az MKB Bank között a partnerségi megállapodás. Ennek keretében a FintechBlocks támogatja a banki API hozzáférések, az API-alapú digitális banki ökoszisztéma kiépítését a bankban.
  2. Dolgozunk azon, hogy 2018 második negyedévében az MKB Bank két másik fintech startupunk megoldására alapozott szolgáltatásokat vezethessen be.
  3. A Blueopes, Limitless és Family Finances startupjaink rangos nemzetközi díjakat nyertek el az elmúlt hetekben.
  4. Újabb partnerek csatlakoztak a mentorprogramunkhoz tudásukkal és erőforrásaikkal, mint pl. a Transferwise, vagy Magyarország egyik legsikeresebb fintech startuppere, üzleti angyala.
  5. Elindult az MKB API sandbox, amiben a fintech startupjaink elsőnek csatlakoztak az MKB Bank API hozzáféréseihez.

fintechlab mkb sandbox api

 

Terjeszkedés a közép-kelet-európai régióban

Az elmúlt hónapokban elkezdtük a közép-kelet-európai partneri hálózatunk kiépítését. Nemzetközi konferenciákon, kiállításokon veszünk részt, illetve jelenleg is zajlik a régiós roadshownk. Eddig azt tapasztaltuk, nincs lemaradásunk a régió országaihoz képest, sőt van, amiben Magyarország még előrébb is tart. A fintech startupok első éveinek fejlődését segítő ökoszisztéma fejlettsége kiemelkedő itthon, amivel nemzetközi fintech startupokat is meg tudunk szólítani.

A minap az MKB Bank és a Fintechlab közösen elindították a második Fintech Akadémiát, illetve ennek keretében az API X-CHECK tesztelői versenyt. Az akadémiára és a tesztelői versenyre immár a közép-kelet-európai régióból is várjuk a jelentkezőket. Az idei évi Fintech Akadémia középpontjában az adat és annak újszerű hasznosítása áll. Úgy gondoljuk, hogy itthon – és a régióban is – rengeteg olyan technológia-orientált startup van, amelyek a pénzügyi területen is sikeresek lehetnek. A második Fintech Akadémia keretében elsősorban ezeknek a startupoknak kívánjuk bemutatni a piaci lehetőségeket. Emellett azt is felvázoljuk, hogy a jövő év elejétől alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv (PSD2) miért lehet fontos az adatvezérelt startupok számára.

Újdonság lesz még az akadémia ideje alatt zajló API X-CHECK tesztelői verseny is. Az MKB Bank a nyílt innováció alapelvei alapján vonja be rendszerei továbbfejlesztésébe a fejlesztői közösséget. A funkcionális tesztelés eredményei mellett a fejlesztői ügyfélélményt javító visszajelzésekre is számítunk.

Fintech Akademia 2 API X-CHECK teszt verseny fintechlab

 

A Fintech Akadémia 2.0 előadásaira, illetve az API X-CHECK tesztelői versenyre 2017. november 10-ig, a Fintechlab második inkubációs programjára 2017. december 1-ig lehet jelentkezni.

Címkék:
blank
blank