Jön a második fintech inkubációs program

írta | 2017.10.24. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Hazai digitális banki hírek, Összes hír

Újabb lehetőség nyílik a fintech hullámra felkapaszkodó startupok számára. Legalábbis azok számára biztosan, akik azon gondolkodnak, miképpen lehetne megújítani a digitális bankolás élményét a legmodernebb technológiák hasznosításával. De sok olyan technológia-orientált, vagy „adatvezérelt” startup is van, amelyek nem is sejtik, hogy megoldásuk akár a pénzügyek terén is sikeres lehet. Nekik is együttműködést és befektetést kínál a Fintechlab.

 

Az új fintech inkubációs programról, az eddigi tapasztalatokról, a Fintech Akadémia 2.0-ról és az API X-CHECK tesztelői versenyről beszélgettünk Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab ügyvezetőjével.

fintechlab fintech startupok pereczes janos

Pereczes János, az MKB Fintechlab ügyvezetője

 

Röviden a Fintechlab inkubátorról

Idén év elején nyitotta meg kapuját az MKB Bank által alapított innovációs labor, az MKB Fintechlab. A kapunyitással egyidejűleg 6 fintech startup azonnal igénybe is vette a Nyugati téri inspirációs környezetet. A Fintechlab küldetéseaz MKB Bankkal közösen – a pénzügyi technológiákkal foglalkozó tehetségek és startupok támogatása, valamint partnerségek kialakítása, amik az MKB Bank ügyfelei és dolgozói számára értéket teremtenek.

A hat fintech startup-ból öt az MKB Fintech Verseny keretében került kiválasztásra (közel 60 pályázóból), míg a hatodik egy nemzetközi vezető fintech akcelerátorból érkezett a budapesti fintech „központba”. Menet közben a Fintechshow győztes Kriph.io is beköltözött a Fintechlab-be, így az inkubátor fintech startupjai a közösségi biztosítási platformot építő insurtech startup P2P (Peer-to-Peer) és IoT (Internet of Things) tapasztalataiból is meríthettek új ötleteket megoldásaik továbbfejlesztéséhez.

A Fintechlab startupjai 18 hetes mentorprogram keretében kaptak muníciót a növekedéshez, amit tőkeinjekció is kiegészített. Az első 18 hetes program 2017 júliusában zárult az MKB Bank számára is kézzelfogható eredményekkel és „hasznokkal”.

Pár nappal ezelőtt a Fintechlab megnyitotta a jelentkezést a második inkubációs szakaszra, amire 2017. december 1-ig lehet jelentkezni. A kiválasztásra december 14-16. között kerül sor, a szerződéskötésre a kiválasztottakkal jövő januárban.

fintechlab fintech program

 

Az 5 legfontosabb tapasztalat az első inkubációs szakaszból

Közhelyként hat, amikor azt halljuk, „rengeteget tanultunk az elmúlt időszak tapasztalataiból”. Üres frázisok helyett az alábbiakat osztotta meg velünk Pereczes János, a Fintechlab ügyvezetője.

  1. Az első inkubációs programmal ellentétben a második inkubációs programba bekerülők sztenderd befektetést kapnak első körben: az akár 100 ezer euró tőkéből 25 ezer eurót a program elején folyósítunk 6% részesedésért cserébe. A fix folyamat és kondíció biztosítja a bekerülő startupok számára a gyors finanszírozáshoz jutást, a fejlődéshez szükséges erőforrásokat a program idejére.
  2. A 18 hetes mentorprogram helyett egy fókuszáltabb, rövidebb, 12 hetes program várja a startupokat.
  3. A mentorprogram ideje alatt nem csak az üzleti oldali alapítótól, de az IT vénával rendelkezőtől is elvárjuk, hogy munkaidejének 100 százalékát a cég fejlődésére fordítsa.
  4. A Fintechlab csapata a program tapasztalatai alapján kibővítésre került. Szeptembertől külön szakember felel a bank és a fintech startupok közötti zökkenőmentes együttműködésért. Emellett külön csapat foglalkozik a nemzetközi hálózat építésével és a startupok felkutatásával is.
  5. Igaz, fintech inkubátornak hívjuk magunkat, ám ez nem azt jelenti, hogy csak olyan startupokat keresünk, amik a fintech világ legismertebb területein dolgoznak, mint például a P2P lending vagy a crowdfunding. Ugyanilyen fontosak számunkra azok a startupok is, amelyek technológiájukkal más iparágakban már bizonyítottak, de a pénzügyi iparágban még nem feltétlenül. Ilyenek lehetnek például a mesterséges intelligenciával, a prediktív analitikai megoldásokkal, vagy az end-to-end automatizációval foglalkozó startupok.

 

A Fintechlab „hozott a konyhára”

„Igaz, a Fintechlab csak pár hónapja nyitotta meg kapuit, ám ennyi idő alatt is sikerült kézzelfogható eredményeket felmutatnunk” – emelte ki János.

  1. Már az első inkubációs program végére megszületett a FintechBlocks startupunk és az MKB Bank között a partnerségi megállapodás. Ennek keretében a FintechBlocks támogatja a banki API hozzáférések, az API-alapú digitális banki ökoszisztéma kiépítését a bankban.
  2. Dolgozunk azon, hogy 2018 második negyedévében az MKB Bank két másik fintech startupunk megoldására alapozott szolgáltatásokat vezethessen be.
  3. A Blueopes, Limitless és Family Finances startupjaink rangos nemzetközi díjakat nyertek el az elmúlt hetekben.
  4. Újabb partnerek csatlakoztak a mentorprogramunkhoz tudásukkal és erőforrásaikkal, mint pl. a Transferwise, vagy Magyarország egyik legsikeresebb fintech startuppere, üzleti angyala.
  5. Elindult az MKB API sandbox, amiben a fintech startupjaink elsőnek csatlakoztak az MKB Bank API hozzáféréseihez.

fintechlab mkb sandbox api

 

Terjeszkedés a közép-kelet-európai régióban

Az elmúlt hónapokban elkezdtük a közép-kelet-európai partneri hálózatunk kiépítését. Nemzetközi konferenciákon, kiállításokon veszünk részt, illetve jelenleg is zajlik a régiós roadshownk. Eddig azt tapasztaltuk, nincs lemaradásunk a régió országaihoz képest, sőt van, amiben Magyarország még előrébb is tart. A fintech startupok első éveinek fejlődését segítő ökoszisztéma fejlettsége kiemelkedő itthon, amivel nemzetközi fintech startupokat is meg tudunk szólítani.

A minap az MKB Bank és a Fintechlab közösen elindították a második Fintech Akadémiát, illetve ennek keretében az API X-CHECK tesztelői versenyt. Az akadémiára és a tesztelői versenyre immár a közép-kelet-európai régióból is várjuk a jelentkezőket. Az idei évi Fintech Akadémia középpontjában az adat és annak újszerű hasznosítása áll. Úgy gondoljuk, hogy itthon – és a régióban is – rengeteg olyan technológia-orientált startup van, amelyek a pénzügyi területen is sikeresek lehetnek. A második Fintech Akadémia keretében elsősorban ezeknek a startupoknak kívánjuk bemutatni a piaci lehetőségeket. Emellett azt is felvázoljuk, hogy a jövő év elejétől alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv (PSD2) miért lehet fontos az adatvezérelt startupok számára.

Újdonság lesz még az akadémia ideje alatt zajló API X-CHECK tesztelői verseny is. Az MKB Bank a nyílt innováció alapelvei alapján vonja be rendszerei továbbfejlesztésébe a fejlesztői közösséget. A funkcionális tesztelés eredményei mellett a fejlesztői ügyfélélményt javító visszajelzésekre is számítunk.

Fintech Akademia 2 API X-CHECK teszt verseny fintechlab

 

A Fintech Akadémia 2.0 előadásaira, illetve az API X-CHECK tesztelői versenyre 2017. november 10-ig, a Fintechlab második inkubációs programjára 2017. december 1-ig lehet jelentkezni.

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.