2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.05.28.

Kipróbáltuk a legújabb pénztármentes boltot Budapesten!

Szerző:

Kategóriák:

Mindannyian álmodoztunk már a sorbanállás-mentes vásárlásról, de a II. kerületi Fény utcai piacon nyílt teljesen automatizált alapokon működő bolt új távlatokat nyit a vásárlási élményben. Nincs eladó, nincs kassza, nincs vonalkód leolvasás; csak a vásárló, a csaknem százféle termék, majd a kényelmes távozás (és ezzel párhuzamosan a szinte láthatatlan fizetési élmény).

Ha igazán újszerű, innovatív fizetési megoldást keres valaki, érdemes Budán járni, ugyanis a Máltai Szeretetszolgálat üzemeltetetésével újabbb eladó és pénztárgép nélküli bolt nyílt Magyarországon. Ez a FeteKert Bolt.

Mi az az automata, pénztármentes bolt?

Az elmúlt években jelentek meg a hagyományos bolti vásárlást megreformáló ú.n. “Shop&Go”, “Just Walk Out”, vagy “Grab&Go” kifejezésekkel jelölt “automata” boltok.

Az első ilyen ismertebb kezdeményezés az Amazon Go, amely 2018-ban indult el az Egyesült Államokban. Azóta Európában is nyíltak ilyen jellegű boltok.

Ezek az üzletek abban különböznek a hagyományos boltoktól, hogy nincs bennük pénztárgép, bankkártya-elfogadó terminál, illetve nincs sorban állás és nem kell a polcról levett árut külön beszkennelni sem.

Ezek nem önkiszolgáló boltok, hiszen a vásárlónak semmilyen teendője nincs a polcról leemelt áruval. Miután eltette az árut, elegendő kisétálni azzal. A fizetés folyamata a háttérben automatikusan megvalósul.

Ne csak írjunk róla, próbáljuk ki!

A felzárkózó falvakban készülő kézműves termékek árusítását vállaló kisbolt híre hamar elért hozzánk is és örömmel sétáltunk fel a Fény utcai piac első emeletére, hogy kipróbáljuk a sci-fi élményt.

A boltot könnyen megtaláltuk, de tudtuk is, hogy mit keresünk.

Az üzlet kirakatából már látszódott, hogy igényes, rendezett és szép árukészlettel rendelkezik a bolt, ami egyébként is nemesebb célt szolgál az egyszerű eladásnál, hisz az üzlet árukészlete a Felzárkózó Települések Program küldetésének termékei.

Belépés előtt le kell olvasnunk a kirakat üvegére ragasztott QR-kódot, hogy letöltsük a FeteKert alkalmazást – ami iOS-en és Androidon is elérhető. Gyors regisztrációt követően meg kell adni a számlázási adatokat és a bankkártya adatokat is. Ne lepődj meg, a rendszer tesztelésként 100 forintot levon a számláról.

Ha a regisztrációs folyamat véget ért (amit csak az első alkalommal kell megtenni), már kezdődhet is a vásárlás.

Az üzlethelyiségbe az applikáció által generált QR-kóddal lehet bejutni, ugyanis ezt kell a beengedő kapun található leolvasó fölé tartani.

Az üzletben már nincs szükség a telefonra.

A polcokon mérlegek vannak, a helyiséget pedig számtalan kamera figyeli, rögzítve, mely termékeket emeltük fel. A rendszer rögzíti, ha valamit leemelünk a polcról, és törli, ha visszatesszük, még akkor is, ha véletlenül rossz helyre pakoltuk vissza.

Talán hiányosságnak értékelhető, hogy az applikáció az üzletbe érkezéskor alaphelyzetbe áll, így a folyamatban lévő vásárlást nem lehet nyomon követni. Az üzletben nincsenek kosarak és szatyrok, ezért érdemes táskával készülni – oda viszont azonnal lehet pakolni.

A válogatás befejeztével a vásárlónak semmi teendője nincs: egyszerűen kisétál a boltból és kis idő múlva levonják a bankkártyáról az áruk ellenértékét.

FeteKert és Kende: az első pénztármentes üzletek sikeres rajtja

Országos szinten is nagy érdeklődés övezte a FeteKert és a Kende Retail Operation Kft. teljesen automatizált, pénztár és eladó nélkül működő üzlet elindulását.

Az automata, pénztármentes boltokban általában a legmodernebb technológiák – a nagyfelbontású kamerák, a mesterséges intelligencia, a mentett kártyás tranzakciót megvalósító mobiltárcák – biztosítják a vásárlás és a fizetés új élményét.

Az első ilyen kiskereskedelmi egység Budapesten 2021-ben nyitott meg, amit rövid időn belül az első automata bisztró is követett. Az automata kávézót üzemeltető Kende Gastro Zrt. szerint a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen üzlet kasszamentessé alakítható.

A FeteKert technikai működése mögött álló Kende Gastro elsősorban professzionális konyhatechnológia szállítóként ismerhették a kávézókat, éttermeket üzemeltető vállalkozások.

Az első automata kávézó-szendvicsező, a budapesti “TAKE IT EASY!” megnyitásával azonban már teljesen más profillal (is) felkerült a térképre.

Címlapfotó: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank