2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.02.11.

Pénztármentes, mesterséges intelligencián alapuló, automata bisztró nyílt Budapesten

Szerző:

Kategóriák:

Tavaly év végén megnyílt az első pénztármentes kávézó Budapesten. Az üzemeltetők véleménye szerint a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen üzlet kasszamentessé alakítható – írja az MTI. A legutóbb az Aldi debütált az első kassza nélküli bolttal Londonban miután a Tesco és a Sainsbury is elindították a sajátjukat. Tavaly Magyarországon is megjelent az első ilyen bolt, a QuickPick.

Az első magyarországi automata bisztrót üzemeltető Kende Gastro Zrt. tavaly márciusban írt alá teljesen automata üzletek kiépítésére kizárólagos, Magyarországra szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal. Ahogy azt korábban megírtuk, az AiFi szállította többek között az Aldinak és a lengyel Zappka Store-nak is a Shop&Go rendszert.

A technológiát 2018-ban fejlesztette az Amazon, majd több startup cég is foglalkozni kezdett hasonló rendszerek kiépítésével. A Kende Gastro számos céget megvizsgált, mielőtt az AiFi-t kiválasztotta. A technológia szabadalma az AiFi-é, a magyar családi vállalkozás pedig az egyik európai forgalmazója, magyarországi kizárólagos joggal.

A technológia a kereskedelmi folyamatokat is újraírja, amelynek leglátványosabb példája napjainkban a Shop&Go boltok megjelenése. Ahogy átalakul a kereskedelem és ezzel párhuzamosan a vásárlási szokások, úgy a fizetési folyamatok is.

A fizetést jóváhagyhatjuk egy kacsintással, a tenyerünk lenyomatával, a hangunkkal, biometrikus azonosítóinkkal. A fizetés láthatatlanná válik, minden internetre csatlakozott eszközből fizetőeszköz és kártyaelfogadó terminál lesz, amelyek felerősítik a vásárlási szokások átalakulását. Ezekkel is foglalkozunk részletesen 2022. április 27-én az elektronikus fizetési konferencián, a PayTechShow-n.

Az automata rendszereké a jövő

A technológiával felszerelt automata üzletekben nincs szükség pénztárosra, kamerákkal követik nyomon a vásárlást és azonosítják be a polcról levett termékeket, az üzletek pedig a nap 24 órájában üzemeltethetők. A rendszer a polcról levett termékeket virtuális kosárba teszi, majd az ellenértéket automatikusan leemeli az applikációba elmentett bankkártyáról.

Az első pénztármentes bisztró, amely mintaboltként szolgál a technológia bemutatására az Agora Budapest irodaházban található. Egy 20 négyzetméteres szabványos alapterületű és berendezésű konténerüzlet kulcsrakészen, körülbelül 40 millió forintba kerül.

Ezzel a rendszerrel kiskereskedőknek is tudnak segíteni abban, hogy a már meglévő üzleteiket átalakítsák; “ez a jövő” – hangsúlyozta Kende Gábor, a cég vezérigazgatója. Véleménye szerint az automata rendszereknek a hagyományos boltok, közértek mellett számos felhasználási lehetősége van, például stadionokban, szállodákban.

A cég idei terveiben szerepel egy konténerüzlet megnyitása és annak bemutatása rendezvényeken, fesztiválokon, emellett minél több partner számára az új technológiával felszerelt, átalakított üzletek átadása, valamint a könnyen telepíthető konténerüzletek megvalósítása.

Forrás: MTI

Címlapfotó forrása: Kende Gastro
Címkék: