Ők készítik a digitális euró prototípusait

írta | 2022. 09. 26. | Blockchain, Összes hír, web3

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly nyáron jelentette be, elindítja a digitális euró projekt vizsgálati szakaszát, amely a tervek szerint 24 hónapig tart és a végén döntés születhet a digitális jegybankpénz megvalósításáról. A vizsgálati szakasz részeként idén áprilisban az EKB felhívást tett közzé a prototípus elkészítésére, mellyel célja a különböző felhasználási esetek feltárása és a felhasználási esetekhez kapcsolódó fizetési tranzakciók végponttól végpontig történő tesztelése. Az EKB végül 54 szolgáltató közül választotta ki azt az ötöt, akik lehetőséget kapnak a prototípus elkészítésére. A kiválasztottak az Amazon, a Nexi, a Worldline, a CaixaBank és az Európai Fizetési Kezdeményezés, az EPI.

A digitális euró projekt előzményei

Az EKB közel két évvel ezelőtt tette közzé a digitális euróról szóló jelentését, amelyben többek között kifejtette azokat a főbb indokokat, amelyek a digitális euró kibocsátását motiválhatják, valamint a központi banki digitális pénz (CBDC) kibocsátásának lehetséges hatásait. Továbbá megfogalmazta a digitális euróval szembeni általános követelményeket,
és foglalkozott a megvalósulás lehetséges formáival is.

A jelentés kiadását követően további elemzések, felmérések történtek, valamint kísérletek zajlottak az alábbi négy fő területen: (1) digitális euró főkönyv, (2) magánélet védelme és pénzmosás elleni küzdelem, (3) a forgalomba kerülő digitális euró esetleges limitációi, (4) a végfelhasználói hozzáférés az internetkapcsolat hiányában, illetve megfelelő eszközökkel a lehető legszélesebb körű felhasználói bázis elérése.

A kísérletek során a TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) – amely az eurórendszer azonnali fizetési infrastruktúra szolgáltatása -, és az olyan alternatívák, mint a blokklánc képesnek bizonyultak több mint 40 ezer tranzakció feldolgozására másodpercenként. Továbbá a kísérleti eredmények arra is rámutattak, hogy a centralizált és decentralizált elemeket kombináló architektúrák is elképzelhetők egy esetleges megvalósítás során.

A kísérleti szakaszt követően tavaly július közepén az EKB Kormányzótanácsa úgy döntött, hogy elindítja a digitális európrojekt vizsgálati szakaszát, amely 24 hónapig tart.

​„Munkánk célja annak biztosítása, hogy a digitális korban a polgárok és a vállalkozások továbbra is hozzáférjenek a pénz legbiztonságosabb formájához, a jegybanki pénzhez”

– nyilatkozta a vizsgálati szakasz indításakor Christine Lagarde, az EKB elnöke.

europai kozponti bank digitalis euro

Az Európai Központi Bank a digitális euró bevezetéséről | 2020.10.06.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020. október 2-án tette közzé a digitális euróról szóló jelentését. A jelentés azt a kérdést járja körül, hogy az eurorendszer szempontjából milyen hatásokkal járna a központi banki digitális pénz, közkeletű nevén a digitális euro kibocsátása.

A vizsgálati szakasz célja

A projekt vizsgálati szakasza alapvetően fókuszcsoportos kutatásokat, koncepciók kidolgozását és prototípusok készítését foglalja magában. Azokat a felhasználási eseteket keresik, amelyet a digitális eurónak kiemelten biztosítani kell.

Ezen szakasz során meghatározzák továbbá azokat a rendszertervezési opciókat, amely mellett megvalósulhat a digitális jegybankpénz kockázatmentes, könnyen hozzáférhető és hatékony formája a magánélet védelmének egyidejűleg biztosításával.

A vizsgálati szakasz részeként tette közzé idén tavasszal az EKB a felhívását, amelyben fizetési szolgáltatók, bankok, illetve egyéb érintett társaságok jelentkezését várta a digitális euró projekthez kapcsolódó fizetési megoldások végfelhasználói prototípusának elkészítésére.

Ezt a közös prototípus-készítési szakaszt az eurórendszer egyfajta együttműködési gyakorlatnak szánja a kiválasztott szolgáltatókkal, jövőbeni kötelezettség nélkül. Minden fél ellentételezés nélkül viseli a saját oldalán felmerülő költségeket.

5 felhasználói esetre 5 kiválasztott

Az EKB a kiválasztási kritériumokat alapvetően két csoportra osztotta. Alapvető képességek, amelyek meglétét KO (knock-out) kritériumként kezelték és az a szolgáltató, amely nem teljesítette az összes alapvető képességet, kizárásra került a folyamatból. Speciális képességek, amelyeket a szolgáltatók az alapvető képességeken felül képesek biztosítani.

Az összes jelentkezőből 54 szolgáltató teljesítette valamennyi alapvető képességet. Ezen szolgáltatók közül pedig – figyelembe véve a prototípus-készítési gyakorlatba beválasztott felhasználási eseteket – a speciális képességek alapján választották ki végül azt az ötöt, akikkel az EKB leszerződött.

A prototípus-készítési gyakorlat egyik célja a végponttól végpontig terjedő tranzakciótesztelés, kezdve a végfelhasználóknak szóló (front-end) prototípustól, amit a kiválasztott szolgáltatók fejlesztenek, az interfészen át a háttér infrastruktúráig, melyeket az eurorendszer biztosít.

Az öt kiválasztott szolgáltató mindegyike más-más felhasználási esetre fogja a végfelhasználóknak szóló prototípust elkészíteni:

  • Személyek közötti online fizetés: CaixaBank
  • Személyek közötti offline fizetés: Worldline
  • Fizetés az értékesítés helyén, a fizető fél által kezdeményezve: EPI
  • Fizetés az értékesítés helyén, a kedvezményezett által kezdeményezve: Nexi
  • E-kereskedelmi fizetés: Amazon

A következő lépések

A szerződés aláírását követően a kiválasztott szolgáltatók részletes leírást kaptak az eurórendszer háttérrendszeri és interfész prototípusáról, amely alapján megkezdhetik a saját részük, a végfelhasználói prototípus fejlesztését.

A munka során a szolgáltatóknak lehetőségük lesz rendszeresen kapcsolatba lépni az eurórendszerrel technikai egyeztetések, támogatás és az integrációs elvárások összehangolása érdekében. A szolgáltatókat a végfelhasználói prototípus elkészítése mellett felkérték arra is, hogy az eurórendszer magas szintű követelményeit betartva tegyenek javaslatot értéknövelt szolgáltatásokra vonatkozóan.

A fejlesztés során a szolgáltatóknak lehetőségük lesz visszajelzést adni az eurórendszer interfészéről és a háttér-infrastruktúráról. Az eurórendszer fejlesztőcsapata a visszajelzések alapján folyamatosan igyekszik végrehajtani a változtatásokat, ezzel is segítve, hogy a prototípus-készítés elérje célját.

A prototípus elkészítése után a részletes specifikációt az EKB közzéteszi, így kíván egyenlő feltételeket teremteni a vizsgálati szakasz folytatása esetén.

A szolgáltatók a vizsgálati szakaszban jelentést készítenek az EKB-nak, amely tartalmazza a főbb tanulságok leírását az alábbiakra kiterjedően:

  • az adott tranzakció típus végponttól végpontig terjedő teljes folyamata,
  • a funkciók eloszlása a végfelhasználói prototípus, az eurórendszer interfésze és a háttér infrastruktúra között, illetve
  • magának az interfésznek a funkcionalitása.

A prototípus szakasz várhatóan 2023 első negyedévében fejeződik be, amelyről az EKB közzéteszi megállapításait.

digitális jegybankpénz bevezetése

A digitális jegybankpénz lehet a 21. századi bankrendszer építőköve | 2020.08.24.

A technológia fejlődésével elhárultak az akadályok a digitális jegybankpénz széleskörű kibocsátása elől, ami a pénzfejlődés egy következő szakaszát jelentheti. A pénztárcánkban lapuló papírpénzeket fokozatosan felváltják a készpénz-helyettesítő megoldások, ugyanakkor a jövő bankrendszerének alapjait nem a BigTech, hanem a digitális jegybankpénz biztosít(hat)ja majd.

[The PayPers, Cointelegraph, ECB] | Címlapfotó: Európai Központi Bank, flickr.com

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!