2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.26.

Ők készítik a digitális euró prototípusait

Szerző:

Kategóriák:

Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly nyáron jelentette be, elindítja a digitális euró projekt vizsgálati szakaszát, amely a tervek szerint 24 hónapig tart és a végén döntés születhet a digitális jegybankpénz megvalósításáról. A vizsgálati szakasz részeként idén áprilisban az EKB felhívást tett közzé a prototípus elkészítésére, mellyel célja a különböző felhasználási esetek feltárása és a felhasználási esetekhez kapcsolódó fizetési tranzakciók végponttól végpontig történő tesztelése. Az EKB végül 54 szolgáltató közül választotta ki azt az ötöt, akik lehetőséget kapnak a prototípus elkészítésére. A kiválasztottak az Amazon, a Nexi, a Worldline, a CaixaBank és az Európai Fizetési Kezdeményezés, az EPI.

A digitális euró projekt előzményei

Az EKB közel két évvel ezelőtt tette közzé a digitális euróról szóló jelentését, amelyben többek között kifejtette azokat a főbb indokokat, amelyek a digitális euró kibocsátását motiválhatják, valamint a központi banki digitális pénz (CBDC) kibocsátásának lehetséges hatásait. Továbbá megfogalmazta a digitális euróval szembeni általános követelményeket,
és foglalkozott a megvalósulás lehetséges formáival is.

A jelentés kiadását követően további elemzések, felmérések történtek, valamint kísérletek zajlottak az alábbi négy fő területen: (1) digitális euró főkönyv, (2) magánélet védelme és pénzmosás elleni küzdelem, (3) a forgalomba kerülő digitális euró esetleges limitációi, (4) a végfelhasználói hozzáférés az internetkapcsolat hiányában, illetve megfelelő eszközökkel a lehető legszélesebb körű felhasználói bázis elérése.

A kísérletek során a TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) – amely az eurórendszer azonnali fizetési infrastruktúra szolgáltatása -, és az olyan alternatívák, mint a blokklánc képesnek bizonyultak több mint 40 ezer tranzakció feldolgozására másodpercenként. Továbbá a kísérleti eredmények arra is rámutattak, hogy a centralizált és decentralizált elemeket kombináló architektúrák is elképzelhetők egy esetleges megvalósítás során.

A kísérleti szakaszt követően tavaly július közepén az EKB Kormányzótanácsa úgy döntött, hogy elindítja a digitális európrojekt vizsgálati szakaszát, amely 24 hónapig tart.

​„Munkánk célja annak biztosítása, hogy a digitális korban a polgárok és a vállalkozások továbbra is hozzáférjenek a pénz legbiztonságosabb formájához, a jegybanki pénzhez”

– nyilatkozta a vizsgálati szakasz indításakor Christine Lagarde, az EKB elnöke.

europai kozponti bank digitalis euro

Az Európai Központi Bank a digitális euró bevezetéséről | 2020.10.06.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020. október 2-án tette közzé a digitális euróról szóló jelentését. A jelentés azt a kérdést járja körül, hogy az eurorendszer szempontjából milyen hatásokkal járna a központi banki digitális pénz, közkeletű nevén a digitális euro kibocsátása.

A vizsgálati szakasz célja

A projekt vizsgálati szakasza alapvetően fókuszcsoportos kutatásokat, koncepciók kidolgozását és prototípusok készítését foglalja magában. Azokat a felhasználási eseteket keresik, amelyet a digitális eurónak kiemelten biztosítani kell.

Ezen szakasz során meghatározzák továbbá azokat a rendszertervezési opciókat, amely mellett megvalósulhat a digitális jegybankpénz kockázatmentes, könnyen hozzáférhető és hatékony formája a magánélet védelmének egyidejűleg biztosításával.

A vizsgálati szakasz részeként tette közzé idén tavasszal az EKB a felhívását, amelyben fizetési szolgáltatók, bankok, illetve egyéb érintett társaságok jelentkezését várta a digitális euró projekthez kapcsolódó fizetési megoldások végfelhasználói prototípusának elkészítésére.

Ezt a közös prototípus-készítési szakaszt az eurórendszer egyfajta együttműködési gyakorlatnak szánja a kiválasztott szolgáltatókkal, jövőbeni kötelezettség nélkül. Minden fél ellentételezés nélkül viseli a saját oldalán felmerülő költségeket.

5 felhasználói esetre 5 kiválasztott

Az EKB a kiválasztási kritériumokat alapvetően két csoportra osztotta. Alapvető képességek, amelyek meglétét KO (knock-out) kritériumként kezelték és az a szolgáltató, amely nem teljesítette az összes alapvető képességet, kizárásra került a folyamatból. Speciális képességek, amelyeket a szolgáltatók az alapvető képességeken felül képesek biztosítani.

Az összes jelentkezőből 54 szolgáltató teljesítette valamennyi alapvető képességet. Ezen szolgáltatók közül pedig – figyelembe véve a prototípus-készítési gyakorlatba beválasztott felhasználási eseteket – a speciális képességek alapján választották ki végül azt az ötöt, akikkel az EKB leszerződött.

A prototípus-készítési gyakorlat egyik célja a végponttól végpontig terjedő tranzakciótesztelés, kezdve a végfelhasználóknak szóló (front-end) prototípustól, amit a kiválasztott szolgáltatók fejlesztenek, az interfészen át a háttér infrastruktúráig, melyeket az eurorendszer biztosít.

Az öt kiválasztott szolgáltató mindegyike más-más felhasználási esetre fogja a végfelhasználóknak szóló prototípust elkészíteni:

  • Személyek közötti online fizetés: CaixaBank
  • Személyek közötti offline fizetés: Worldline
  • Fizetés az értékesítés helyén, a fizető fél által kezdeményezve: EPI
  • Fizetés az értékesítés helyén, a kedvezményezett által kezdeményezve: Nexi
  • E-kereskedelmi fizetés: Amazon

A következő lépések

A szerződés aláírását követően a kiválasztott szolgáltatók részletes leírást kaptak az eurórendszer háttérrendszeri és interfész prototípusáról, amely alapján megkezdhetik a saját részük, a végfelhasználói prototípus fejlesztését.

A munka során a szolgáltatóknak lehetőségük lesz rendszeresen kapcsolatba lépni az eurórendszerrel technikai egyeztetések, támogatás és az integrációs elvárások összehangolása érdekében. A szolgáltatókat a végfelhasználói prototípus elkészítése mellett felkérték arra is, hogy az eurórendszer magas szintű követelményeit betartva tegyenek javaslatot értéknövelt szolgáltatásokra vonatkozóan.

A fejlesztés során a szolgáltatóknak lehetőségük lesz visszajelzést adni az eurórendszer interfészéről és a háttér-infrastruktúráról. Az eurórendszer fejlesztőcsapata a visszajelzések alapján folyamatosan igyekszik végrehajtani a változtatásokat, ezzel is segítve, hogy a prototípus-készítés elérje célját.

A prototípus elkészítése után a részletes specifikációt az EKB közzéteszi, így kíván egyenlő feltételeket teremteni a vizsgálati szakasz folytatása esetén.

A szolgáltatók a vizsgálati szakaszban jelentést készítenek az EKB-nak, amely tartalmazza a főbb tanulságok leírását az alábbiakra kiterjedően:

  • az adott tranzakció típus végponttól végpontig terjedő teljes folyamata,
  • a funkciók eloszlása a végfelhasználói prototípus, az eurórendszer interfésze és a háttér infrastruktúra között, illetve
  • magának az interfésznek a funkcionalitása.

A prototípus szakasz várhatóan 2023 első negyedévében fejeződik be, amelyről az EKB közzéteszi megállapításait.

digitális jegybankpénz bevezetése

A digitális jegybankpénz lehet a 21. századi bankrendszer építőköve | 2020.08.24.

A technológia fejlődésével elhárultak az akadályok a digitális jegybankpénz széleskörű kibocsátása elől, ami a pénzfejlődés egy következő szakaszát jelentheti. A pénztárcánkban lapuló papírpénzeket fokozatosan felváltják a készpénz-helyettesítő megoldások, ugyanakkor a jövő bankrendszerének alapjait nem a BigTech, hanem a digitális jegybankpénz biztosít(hat)ja majd.

[The PayPers, Cointelegraph, ECB] | Címlapfotó: Európai Központi Bank, flickr.com

Címkék:
blank
blank