Miért fizetnek olyan nehezen a biztosítók? Lehet másképp is csinálni

Szerző: | 2018. 08. 17. | Insurtech, Összes hír

PayTechShow 4.0

A biztosítóknak gyakorlatilag minden ki nem fizetett kár profitot növelő tényező. Ezt az ellenérdekeltséget oldanák fel újszerű, társadalmilag igazságosabb működésükkel az insurtech startupok. Lehetne másképp is csinálni, de kérdés, megéri-e. Megvizsgáltuk közelebbről az egyik insurtech startup, a Lemonade új megközelítését.

A napokban megnéztem a kislányommal a Hihetetlen Család első részét, amiben Mr. Irdatlant (aki a privát életében kárügyintézőként dolgozik egy biztosítónál) leteremti a főnöke az alábbi monológ keretében:

„Engem nem érdekel mijük van biztosítva, nem vagyok rá kíváncsi. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogyan fog ez a cég profitot termelni, ha maga csekkeket állít ki minden Peches Paulnak és Megható Meséjű Marynek, aki csak felhívja telefonon.”

Van ebben valami, hiszen a biztosítóknak minden ki nem fizetett kár gyakorlatilag profitot növelő tényező. (Ugyanakkor hosszútávon nem jó üzenet, ha a biztosító nem fizeti a károkat, mert egy ponton elveszíti az ügyfeleit.)

A dilemma feloldása: új érdekeltségi rendszer

A legismertebb insurtech startupnál, a Lemonade-nél továbbgondolták a fenti dilemmát és az alábbi „érdekeltségi” rendszert alakították ki:

  • A befizetett díjból 20%-ot vonnak le a működési költségekre. Ebből fedezik a működésükön túl a nyereségüket is.
  • A maradék 80%-ból intézik a károk rendezését, aminek egy részéből viszontbiztosítást vásárolnak, illetve ún. „rainy-day” alapot képeznek a sürgősségi kifizetésekre.
  • A befizetett díj 40%-a ún. visszatérítési alapot is képez. Mindenkinek meg kell határoznia a szerződés megkötésekor, hogy mely non-profit szervezetnek szeretné adni majd a díjvisszatérítést (ha alacsony lesz a kárhányad), és az azonos célt megjelölőkből virtuális közösséget építenek („kohorszt”). Ezzel próbálják azt elérni, hogy mindenki tudja:

ha visszaélést követ el, akkor igazából az általa preferált non-profit szervezetet rövidíti meg, nem a biztosítót.

Ebben a modellben sikerült feloldaniuk Mr Irdatlan dilemmáját – ha a Lemonade-nél dolgozna, akkor bátran rendezhetné a károkat, mivel az insurtech startup csak a működési költségek lefaragásában érdekelt, nem pedig a károk kifizetésének elutasításában. Megéri ez a működési modell a Lemonade-nek?

Veszteség ellenére is volt díjvisszatérítés

Daniel Schreiber, a Lemonade alapítója blogbejegyzésében hosszasan részletezte, mik sújtották 2017-ben a biztosítókat az Egyesült Államokban. Hurrikán pusztított Texasban, Kaliforniát óriási tűzvész sújtotta, amelyek az insurtech startupra is jelentős hatást gyakoroltak, mivel ez a két legnagyobb állam a Lemonade lefedettségén belül.

Lemonade insurtech startup

A startup állta a próbát és a legnehezebb időszakban is az átlagos kárrendezési idő kevesebb mint 24 óra volt. Az ügyfelek ezt úgy hálálták meg, hogy a biztosítói ügyfélelégedettségi felmérésen az első helyet szavazták meg a Lemonade-nek (a USAA-vel együtt).

A gyors teljesítésen túl betartották a díjvisszatérítési ígéretüket is annak ellenére, hogy veszteséggel zárták a tavalyi évet. Azoknál a kockázati közösségeknél, ahol alacsony volt a kárhányad, kifizették a díjvisszatérítési alapban felhalmozódott összeget a megjelölt non-profit szervezeteknek.

Arányaiban többet ad a Lemonade

A tavalyi eredmények alapján összesen 46 millió forintnak megfelelő összeget (162.135 dollárt) fordított a Lemonade jótékony célokra, ami a tavalyi teljes díjbevételük 1,6%-a. Ez nem tűnik óriásinak, ám ha megnézzük a Fortune100-as cégek jótékonysági számait, – a CECP jelentése szerinta bevételük alig 0,08%-át fordították jótékonysági célokra. A Lemonade aránya gyakorlatilag 20-szorosa a Fortune100-as cégek átlagának.

Pár érdekesség, hogy mely csoportok (vagy ahogy a Lemonade hívja a csoportokat: „kohorszok”) járultak hozzá a legnagyobb értékben a kiválasztott szervezet támogatásához:

  • a Teach for America Los Angeles-i kohorszának jó éve volt, mindössze 1%-os kárhányadot produkáltak, így befizetéseik 39%-át, összesen 8 millió forintot (28.289 dollárt) adományozásra fordíthattak.
  • A queensi kohorsz tagjainak alig 3%-os volt a kárhányada, így a befizetésük 37%-a, 8,2 millió forint (29.084 dollár) az éhezőkön segítő Robin Hood Alapítványnak került átutalásra.
  • Brooklynban a Breast Cancer Research Foundation (Tüdőrák Kutató Alapítvány) a kohorsz tagjaitól 2,1 millió forintot (7.477 dollárt) kapott, mivel mindössze 3%-os kárhányadot produkáltak. A pénzt rákkutatásra, valamint a megelőzésre felhívó kampányok, illetve a kezelés finanszírozására fordítják.
  • New Yorkban a diszkrimináció ellen küzdő szervezet (ACLU) 2,6 millió forintot (9.290 dollárt) kapott az alig 6%-os kárhányadot elérő kohorsztól.

A fentieken kívül még az alábbiak is megvalósultak az alacsony kárhányadnak köszönhetően:

insurtech startup Lemonade

Felmerül a kérdés, hogy fenntartható lesz-e a Lemonade üzleti modellje, illetve képes lesz-e nyereséget termelni. Ezt ma még nehéz lenne megmondani a mindössze 2 éve debütált biztosítóról, mindenesetre legalább már vannak kísérletek arra, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, másképp is lehet(ne) csinálni.

Az insurtech trendekről, startupokról, működési modelljükről, a biztosítási iparág digitális kihívásairól bővebben a Finspire! TOP10 InsurTech eseményünkön hallhatnak az érdeklődők.

Az eredeti írás a szerző saját blogján jelent meg. A szerző további írásai a FinTechZone-on itt.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

SZOTA SZABOLCS

Anno nem volt felvétel a mekiben, így Szabolcs a biztosítási szektorban kötött ki. Kijárta a ranglétrát, és manapság mindent megtesz azért, hogy felrázza az alvó biztosítási szektort. Figyelemmel kíséri a nemzetközi #insurtech trendeket, a bíztató kezdeményezéseket, valamint ő maga is aktív innovátor. #insurtech

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!