2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.04.27.

Mastercard: Újabb kihívást kapott a pénzügyi szektor! A fiatalok a környezet- és társadalomtudatos szolgáltatókat választják

Szerző:

Kategóriák:

“Az azonnali fizetés, a kártyás fizetés, de összességében minden fizetési megoldás a választásról szól. Arról, hogy a fogyasztó az adott pillanatban a számára leginkább megfelelő módon fizethessen” – mondta előadásában Paul Francis Walvik-Joynt (Senior Vice President Commercialization Bill Pay at Mastercard) a PayTechShow-n.

Napról napra új fizetési megoldások jelennek meg miközben a fizetés egyre inkább összefonódik a pénzügyi szolgáltatásokkal.

A fogyasztói igények, preferenciák változása és ezzel párhuzamosan az új technológiák terjedése egyre nagyobb sebességgel írja át az üzleti modelleket, és egy sor más szabályt a digitális ökoszisztémákban.

Alapvető változáson megy át a fizetési iparág. A siker kulcsa azonban változatlanul a fogyasztóknál van.

A fiatalok preferenciái és döntési szempontjai alapjaiban különböznek az idősebb generációkétól, mely új kihívások elé állítja a szektort.

A fiatalabb generációk a környezetbarát szolgáltatókat választják

A fogyasztói társadalom alappillérei inognak meg.

A fogyasztás definíciója világszerte óriásit fordult nagy nyomást helyezve ezzel a gazdaságra, különösen a pénzügyi, a szolgáltatói és kereskedelmi szektorokra.

A változást a fiatalabb generációk indították és táplálják azzal, hogy figyelmük a környezet, a föld erőforrásaival való takarékosság felé fordult és életmódjuk kialakításában meghatározó szerepet kapott a mindennapi tevékenységeik környezetre gyakorolt hatásának felmérése.

Napi döntéseik során tudatosan a környezetre kevésbé káros lehetőségeket választják, így például repülőgép helyett vonattal utaznak, hiszen a vasúti közlekedés széndioxid lábnyoma kisebb, mint a légiközlekedésé. Olyan ruhákat, kiegészítőket vásárolnak, amelyek környezettudatos eljárással/anyagból készültek.

“Egyszerűen így érzik magukat jobban!“

– emelte ki előadásában Paul Francis Walvik-Joynt.

Paul Walvik-Joynt, Mastercard, PayTechShow-2023

Fotón: Paul Francis Walvik-Joynt (Senior Vice President Commercialization Bill Pay at Mastercard) a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A Mastercard DNS-nek része a természetes környezet védelme. A megoldások kidolgozása során törekednek arra, hogy az adott szolgáltatás hozzájáruljon a széndioxid kibocsátás csökkenéséhez. A környezettudatos gazdaságot segíti a Carbon Calculator megoldás, mely megmutatja az adott fogyasztó tevékenységének gazdasági-, környezeti hatását.

A szolgáltató, vagy kereskedő választásánál egyre jelentősebb szempont az adott vállalkozás viszonya a környezethez

– tette hozzá a Mastercard szakértője.

A fiatalok értik a digitális tárcát, de nem értik a pénzügyeket, a gazdaságot

Egyes szakmai vélemények szerint 2025-re elérjük azt a szinten, hogy a föld lakosságának fele valamilyen tárcaszolgáltató megoldását használja.

A Mastercard szakértője szerint ezt az arányt gyorsabban fogjuk elérni.

A mai fiatalok, tinédzserek azonnali világban nőnek fel.

A szolgáltatások fogyasztásához elég egy kattintás, a “telefonba nézés” és már használható is a termék. A digitális tárca koncepció ezt biztosítja számukra.

A kockázatot az hordozza, hogy nem értik a mögöttes gazdasági folyamatokat, így túl könnyen vágnak bele pl. halasztott fizetési megoldás választásába.

Paul Walvik-Joynts, Mastercard, PayTechShow 2023
Fotón: Paul Francis Walvik-Joynt (Senior Vice President Commercialization Bill Pay at Mastercard) a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A kulcs továbbra is a bizalom

A fogyasztók bizalmát elnyerni egyre nehezebb, elveszteni ugyanakkor nagyon könnyű.

Az összekapcsolt pénzügyi szolgáltatások (connected finance) terjedésének sebessége a fogyasztó bizalmának elnyerésétől függ.

A világon számos nyílt bankolási (open banking) kezdeményezés van, melynek eredményessége jórészt a fogyasztók nyitottságától függ, attól, hogy számlaadataikat megosztják-e a szolgáltatókkal.

Első kérdés, hogy a szolgáltatás értékajánlata elég vonzó-e, de az igazi döntés a bizalmon múlik, vagy annak hiányában rejlik.

Az Egyesült Államokban például az emberek számlaadataikat csak olyan vállalkozásnak szeretik megadni, amelyek nekik rendszeres, jó minőségű szolgáltatást nyújtanak – pl. közüzemi szolgáltatóknak – és azzal elégedettek.

A folyamatos, rendszeres jó minőségű szolgáltatás az alapja a bizalomnak, mely nélkül nincs adatmegosztás.

Egyre több e-kereskedőnél látjuk a fizetési és a pénzügyi szolgáltatások összekapcsolását, például az áruvásárlás checkout folyamatában biztosítási, vagy részletfizetési szolgáltatás ajánlását.

A trend erősödése vezet el a nyílt pénzügyek világához, amelyben komplex szolgáltatási ökoszisztémák épülhetnek a fogyasztói igények köré.

Paul Walvik-Joynt, Mastercard, PayTechShow 2023
Fotón: Paul Francis Walvik-Joynt (Senior Vice President Commercialization Bill Pay at Mastercard) a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A tokenizációs technológia terjedése forradalmi változásokat hoz

Az új pénzügyi megoldások gyors és széleskörű megjelenése, a digitális felhasználási esetek bővülése mögött a tokenizációs technológia és annak robbanásszerű terjedése áll.

A tokenizációs technológia a következő 5-10 évben minden értékesíthető, beazonosítható eszközosztályban forradalmi változásokat eredményez, és a gazdaság egyre több területén beépül a digitális megoldásokba.

Ilyen felhasználási eset például Norvégiában a teljes földhivatali nyilvántartás tokenizációs technológiával, blockchain alapokon történő működtetése.

A programozható pénz már itt van, de még nem tudjuk biztosan, mire használjuk. Napjainkban 114 központi bank foglalkozik aktívan digitális jegybankpénzzel (CBDC) a világon.

A folyamatban lévő projektek azt keresik, milyen esetekben, milyen felhasználási esetekben használható jól, hatékonyan a pénz digitális formája.

A digitális jegybankpénz terjedéséhez a legfontosabb feltétel a társadalom, a lakosság és a vállalkozások bizalmának megteremtése a fizetési eszköz iránt. A bizalom kialakítása hosszú idő, ráadásul a CBDC új, még szakmai körökben sem teljesen megértett és elfogadott fizetési eszköz.

A kripto és a fizikai világ egy ponton összeér, azaz minden olyan megoldás, ami a kripto világban működik, annak meglesz a lába a valódi, fizikai világban is.

A kripto alkalmazások fejlődése és terjedése lassabb, mint ahogy egyes szakértői becslések jósolták;

kevés az olyan blockchain alapú megoldás, ami hatékonyan, valós felhasználói esetet/problémát oldana meg.

Paul Walvik-Joynt, Mastercard, PayTechShow 2023
Fotón: Paul Francis Walvik-Joynt (Senior Vice President Commercialization Bill Pay at Mastercard) a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)
Címkék:
blank
blank