2024.02.19.

Megérkezett a Raiffeisen Bank karbonlábnyom kalkulátora

Szerző:

A Finshape és a Raiffeisen Bank közös erőfeszítéseinek eredményeként a karbonlábnyom kalkulátor segítségével a bank ügyfelei könnyedén nyomon követhetik a kártyás vásárlásaik során keletkező szén-dioxid terhelést, közelebb hozva ezzel a fenntarthatóságot mindennapi pénzügyeikhez.

A Gránit Bank és az OTP Bank után a Raiffeisen Bank is karbonkalkulátor megoldást integrált a mobilbanki alkalmazásába.

Hogyan működik a karbonlábnyom kalkulátor?

A megoldás segítségével több mint 230 000 ügyfélnek nyílik lehetősége arra, hogy saját szén-dioxid-kibocsátásukat közvetlenül a Raiffeisen Bank mobilbanki alkalmazásán keresztül monitorozzák és csökkentsék.

Az innovatív megoldás révén a felhasználók könnyedén megtekinthetik havi CO2-kibocsátásukat, lehetőségük van az aktuális havi értékeiket összehasonlítani az előző hónapokéval. Emellett a rendszer lehetővé teszi számukra, hogy CO2-kibocsátásukat kiadási kategóriák szerint is részletesen lebontsák, így pontosabb képet kapva a karbonlábnyomuk mértékéről.

Ez nem csak a számokról szól

Az egyéni CO2-kibocsátás követése napjainkban kulcsfontosságú, mivel segít az egyéneknek tudatosabban és felelősebben kezelni mindennapi döntéseiket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az ilyen típusú követés lehetővé teszi az egyének számára, hogy lássák, milyen hatással van életmódjuk a környezetre és segít azonosítani azokat a területeket, ahol kisebb mértékű szén-dioxid-kibocsátás elérésére lehet törekedni.

Mindez által az egyének személyes szinten is hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, miközben szemléletváltást és fenntarthatóbb életmódot alakítanak ki.

Persze nincs eredmény rendszerszintű változtatás nélkül, a klímaváltozás elkerüléséhez nem elég a saját fogyasztásunkat csökkenteni.

A karbon lábnyom követése hosszútávon azonban nemcsak az egyéni felelősségérzetet növeli, hanem segít a társadalom szélesebb rétegeiben is kialakítani egy kollektív tudatosságot a fenntarthatóság iránt.

Ha többen követik és csökkentik saját lábnyomaikat, az hozzájárulhat egy olyan környezettudatos kultúra kialakulásához, amelyre az ipar és a kormányok is reagálhatnak, ösztönözve a fenntarthatóbb gyakorlatokat és politikákat.

Pénzügyek és fenntarthatóság

A pénzügyi szektor igyekszik felzárkózni a környezetvédelmi kihívásokra adott nemzetközi válaszokhoz.

A magyar bankok közül elsőként az OTP Bank már 2021-ben csatlakozott a Mastercard Priceless Planet Koalícióhoz. Ez egy olyan globális kezdeményezés, melynek szereplőinek célja, hogy öt év alatt 100 millió fa ültetésével járuljon hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A résztvevő partnerek – köztük az OTP Bank is – több országban kampányok segítségével mozgósítják a fogyasztókat a környezetvédelem érdekében. Az akciók során innovatív adományozási technológiákkal is támogatják az erdőfelújítási törekvéseket.

Világviszonylatban is elsők között vezette be a Gránit Bank a Mastercard Carbon Calculatort, melynek köszönhetően a kártyabirtokosok már 2021-ben nyomon követhették, hogy vásárlásaiknak milyen hatása van a környezetükre. A karbonlábnyom kalkulátort a Mastercard a svéd Doconomy-val közösen fejlesztette azzal a céllal, hogy így ösztönözze az éghajlat-tudatosabb vásárlási döntéseket.

A karbonkalkulátor szolgáltatás nemcsak automatikusan számolja és prezentálja a kártyás vásárlások széndioxid terhelését, hanem befektetési és adományozási javaslatokkal is segít azok ellensúlyozásában.

A DBS Bank által 2022 júniusában bevezetett mobilalkalmazás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy ne csak kövessék saját szén-dioxid-kibocsátásuk mértékét (Track Better), hanem részt vegyenek a károsanyag kibocsátás csökkentését célzó projektek finanszírozásában is.

[Forrás: LinkedIn] Címlapfotó forrása: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék: