2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.01.22.

Megkérdeztük, hogyan változtatja meg a kriptopiacot az amerikai tőzsdefelügyelet legújabb döntése. Jöhetnek a bitcoin ETF-ek

Szerző:

Kategóriák:

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) januárban jóváhagyta azokat a tőzsdén kereskedett alapokat (ETF), amelyek lehetővé teszik a bitcoin befektetéseket eszközkezelők segítségével. Ez a döntés forradalmi lehet a kriptovaluta-ipar számára, ami több mint egy évtizede próbálkozik piacra dobni hasonló terméket.

A kriptopiac jövőjét meghatározó hírről Mogyorósi Attilát, a CoinCash társalapítóját kérdeztük.

2013 óta több vagyonkezelő is nyújtott be kérelmet bitcoin ETF-ek létrehozására de a SEC piaci manipulálhatóság kockázata miatt elutasította azokat.

Augusztusban azonban hatalmas fordulat állt be, ugyanis a bíróság megállapította, hogy a SEC tévedett, amikor ellenezte a Grayscale Investments bitcoin ETF kérelmét. A Tőzsdefelügyelet kénytelen volt újragondolni álláspontját.

A hazai piacon a legnagyobb kriptovaluta váltó szereplő, a CoinCash társalapítója, Mogyorósi Attila szerint is érdemes a hírt nem csak önmagában vizsgálni, hanem akár több éves kontextusban felmérni jelentőségét.

,,Az ETF elfogadás egy több, mint 10 éves folyamat eredménye, hiszen a Winklevoss testvérek először 2013 júliusában kérvényezték a Winklevoss Bitcoin Trust létrehozását. Azóta számtalan újabb próbálkozás került elutasításra, rengetegen keltették a bitcoin és a kriptovaluták “halálhírét”, nevezték lufinak, érték nélküli befektetésnek. És mégis, egy bizonytalan szabályozói környezetben, többnyire szkeptikus vagy negatív médiavisszhangban a bitcoin bizonyította ellenállóképességet.”

– mondta Mogyorósi Attila.

CoinCash - Mogyorosi Attila - PayTechShow

Fotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Az ETF-eket a Nasdaqon, a NYSE-n és a CBOE-n jegyzik. Eszközeik kriptotőzsdékről vásárolt fizikai bitcoinokból állnak és olyan letétkezelőkön keresztül tárolják őket, mint a Coinbase Global. A termékek egy bitcoin benchmarkot követnek. Néhányan a CF Benchmarks, a Kraken kriptotőzsde leányvállalata által biztosított indexet követik, amely a nagy kriptopénz-tőzsdék által működtetett több Bitcoin-USD piac kereskedési adatait összesíti.

Különösen érdekes az a tény, hogy a tőzsdei kereskedés világában szokatlan az olyan eszköz, amelynek mennyisége technológiai okból véges 21 millió bitcoin kibányászása után nem fog több keletkezni. Természetesen ez még nagyon messze van, de azért a befektetési cégek feje attól is fájhat, hogyan vásárolhatnak nagy mennyiségben bitcoin-t, hiszen várhatóan nem saját bányászatra fogják alapozni a befektetési termékeket.

,,Az első két nap kereskedési egyenlege nettó 800 millió dolláros beáramlást hozott, magas érdeklődés mellett. Rövidtávon – véleményem szerint – várható egy korrekció, hiszen az elmúlt hónapokban felfokozott érdeklődés kísérte az ETF elfogadását és tavaly a bitcoin 2,5-szörözte az árfolyamát, így várható, hogy ezeket a profitokat a befektetők realizálni szeretnék (“sell the news event”).”

– mondta a CoinCash társalapítója.

Fő cél a kockázat minimalizálása

Persze a SEC manipulációval kapcsolatos aggodalmai továbbra is validak lehetnek, éppen ezért a Nasdaq és a CBOE piacfelügyeleti mechanizmust hozott létre a legnagyobb amerikai kriptovaluta tőzsdével, a Coinbase-el.

A bitcoin ETF lehetővé teszi a befektetők számára, hogy a bitcoin árfolyamának való kitettséget a kriptovaluta közvetlen birtoklásával járó bonyodalmak és kockázatok nélkül szerezzék meg. Ilyen típusú kockázatok közé tartozik akár a kriptotárcák és a kriptotőzsdéken vezetett számlák létrehozása is, amelyek közül valljuk be, néhánynak nem megfelelő a kibervédelmi felkészültsége és ügyfelei hackelések áldozatai lehetnek.

Az iparág sem mentes a botrányoktól, gondoljunk csak az FTX kriptotőzsde összeomlására vagy arra, hogy a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje nemrég bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosás elleni törvények megsértésében, majd ikonikus vezetője, Changpeng Zhao távozott pozíciójából. Mindezen nagy iparági szereplők viszontagságai megrángatják a piacot és továbbra is óvatosságra intik a befektetőket.

Ezzel szemben az ETF-eket szigorúan szabályozott tőzsdéken jegyzik, ezért a lakossági befektetők meglévő brókerszámláin keresztül érhetők el, amelyeket szintén szigorúan felügyelnek. Az ETF-struktúra emellett növeli a bitcoin hozzáférhetőségét az intézményi befektetők számára is, akik közül néhányan nem fektethetnének be közvetlenül alternatív eszközökbe.

A SEC 2021-ben jóváhagyta a bitcoin határidős ETF-et, amely nyomon követi a bitcoin vásárlására vagy eladására vonatkozó megállapodásokat előre egyeztetett áron. De ezek a termékek nem követik pontosan az ármozgásokat és a határidős szerződések meghosszabbításának költségei felemésztheti a hozamokat.

Most vegyünk bitcoint vagy már lemaradtunk a lényegről?

Nincs vita abban, hogy egy-egy bitcoint érintő hír kapcsán a közbeszéd egyből az árfolyamot vizsgálja. A CoinCash társalapítója szerint az árfolyam rövidtávon várhatóan nyomás alatt lesz, de az ETF megjelenése összességében jó beszállót biztosíthat azoknak, akik hisznek a bitcoinban.

,,Hosszútávon joggal lehet óriási emelkedésre számítani. Becslések szerint csak az első évben 50-100 milliárd dollár nettó beáramlás várható az alapokba. Ezzel az árfolyam megközelítheti a 100.000 dolláros álomhatárt, de vannak, akik szerint akár a 200.000 dollárt is elérheti a következő években.”

– nyilatkozta Mogyorósi Attila.

Mogyorósi Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy az ETF-ek kibocsátói (BlackRock, Fidelity stb.) a világ legnagyobb alapkezelői, amelyek most a teljes marketing gépezetüket mozgásba hozták annak érdekében, hogy a konzervatívabb befektetőket is rávegyék a kriptovalutába történő invesztálásra.

Persze nem „csak” a marketing gépezet felelős a kripto világ iránti bizalom kialakításában, hanem a szabályozás is.

Európában tavaly például elfogadásra került egy teljeskörű és átfogó szabályozási csomag, ami a MiFID mintájára készült és MiCA (Markets in Crypto Assets) névre hallgat. Ez a direktíva szabályozza és keretek közé foglalja a kriptovalutákkal való kereskedés, tárolás, kibocsátás szabályait és teljeskörű befektető védelmet nyújt azoknak, akik a jövőben szabályozott intézményektől vásárolnak digitális fizetőeszközöket.

Ennek várhatóan lesz egy nagy piactisztító hatása és ez Európában is fellendítheti a konzervatívabb befektetők érdeklődését az eszközosztály iránt.

,,Továbbá szerintem nagyon valószínű, hogy az átfogó szabályozás égisze alatt a tradicionális pénzügyi szereplők is belépnek erre a piacra. Ilyen példa, hogy a Raiffeisen bécsi központjában a bank ügyfelei már közvetlenül vehetnek euróból bitcoint a megszokott bankjukon keresztül.”

– mondta Mogyorósi Attila.

Kis lépés az embernek, nagy lépés a kripto világnak?

Európai ETF már tavaly augusztus óta elérhető professzionális befektetőknek (Jacobi Bitcoin ETF – Euronext Amsterdam) de lényegesen kisebb érdeklődést váltott ki, mint a nagy amerikai testvérek bevezetése. A mai napig összesen csak 42 BTC-t halmoztak fel benne, ami kevesebb mint 2 millió dollár.

,,Így ahogy korábban is említettem, nagyon sokat számít, hogy “ki mondja”, a bitcoin jó befektetés. És ha az a világ legnagyobb alapkezelője, akkor a hosszútávon bitcoin befektetők joggal számíthatnak újabb árfolyam csúcsokra a következő egy-két évben.”

– nyilatkozta a CoinCash alapítója.

Mogyorósi Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy közeleg a bitcoin felezés, illetve a várható kamatcsökkentési ciklus. Ezek mind-mind olyan fontos makro tényezők, amelyek a bitcoin malmára fogják hajtani a vizet a közeljövőben.

Az ETF elfogadása kétségtelenül egy fontos történelmi pillanat. Az intézkedés nem csak legitimálja a bitcoint, hanem megnyithatja az utat újabb – pl. Ethereum alapú – ETF-ek, befektetési lehetőségek és új alkalmazási területek előtt, mint például tradicionális eszközök tokenizálása blokklánc alapon.

[Forrás: Reuters] | Címlapfotó: Stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank