2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.12.27.

Mi adja a bitcoin értékét?

Szerző:

Kategóriák:

Az elmúlt hetekben a Kiszámoló pénzügyi blog feltette a kérdést: mi adja a Bitcoin értékét. A bejegyzés hatására többen is billentyűt ragadtak, hogy cáfolják, vagy megerősítsék az abban leírtakat. Íme egy lehetséges válasz arra, mi adhatja a kriptovaluta értékét.

 

Mi a bitcoin?

A bitcoin egy decentralizált – peer to peer elektronikus fizetési rendszer, ami elosztott főkönyvre, kriptográfiára és hálózati konszenzusra épül – a bitcoint leíró ún. white paper szerint. Maga a bitcoin (BTC) az elszámolási egység az elektronikus fizetési rendszeren belül. A fizetési rendszer „feltörhetetlen”, „hamisíthatatlan” és korlátos (maximum 21 millió darab bitcoin lesz forgalomban).

Mire jó a bitcoin mögötti rendszer?

A fizetési rendszer a jelenlegi pénzküldésre és fogadásra szolgáló rendszereket „gyúrja egybe” (mint pl. a Bankközi Klíring Rendszert, a Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszert, SWIFT/BIC, Target, SEPA stb.) Egészen pontosan nem is egybegyúrja, hanem válasz(oka)t ad az azokat érintő kihívásokra a saját keretein belül.

Nagy előnye tud(na) lenni, hogy globális, azonnali és decentralizált (közvetítő nélküli). (Ne menjünk most bele a hálózat áteresztőképességébe, a tranzakciók költségébe, a bányászok hatalmi törekvéseibe.)

hogyan műkődik a bitcoin

 

Mi adja a készpénz, vagy az internet értékét?

Mielőtt visszatérünk az eredeti kérdésünkhöz, azaz, hogy mi adja a bitcoin értékét, érdemes egy kis kitérőt tenni az alábbi két kérdés mentén: mi adja a készpénz értékét? Mi adja az internet értékét?

Az elsőre kérdésre a bizalom lehet a válasz. Azért fogadjuk el a 20.000 forintos bankjegyet 20.000 forintnak, mert bizalmunk van benne, hogy más is ennyinek fogja elfogadni, miközben az előállítási költsége mondjuk 80 forint. Másfelől a készpénznek nincsen nyoma, tehát növekszik a rendelkezési jogunk az értéket képviselő eszköz kapcsán.

Az internet értéket az adhatja, hogy képes az igényeinkhez, preferenciánkhoz illeszkedő szolgáltatásokat nyújtani. Segít művelődni, ismereteket szerezni, ügyeket intézni, kíváncsiskodni, szépelegni, közösségi „médiáskodni” stb. És mindenkinek bírja a bizalmát is, mint rendszer.

 

Mi adhatja a bitcoin értékét?

Visszakanyarodva a bitcoinhoz, annak az értékét – legalábbis számomra biztosan – annak a „programozhatósága” jelenti. Magában rejti a programozható gazdaság ígéretét, amiben benne vannak az okos szerződések és a tokenek is.

Emellett magában hordozza – a tokenekkel és az okos szerződésekkel együtt – a mindenféle kifizetések, letétek, levonások (adó), származtatott jogok és termékek, számlák stb. automatizálását és decentralizálását is. (Automatizált adózás, illetékek, kártérítések, kifizetések kezelése, decentralizált tőkebevonás, mikro-fizetések, adományozás, közpénzek nyomon követése, gépek közötti fizetések stb., avagy minden, amibe „logikát lehet ültetni”.) Persze azt is látni kell, hogy a blokkláncon (blockchain technológián), decentralizált fizetési rendszeren alapuló digitális szolgáltatások egy jelentős része még nincs is kifejlesztve.

Összességében a bitcoin a (1) digitális, programozható pénz, a (2) decentralizált, programozható gazdaság, valamint a (3) digitális „kormányzat” ígéretét hordozza magában, amelyek értékkel ruházhatják fel a kriptovalutát.

Ráadásként itt egy másik megközelítés (infografika) arról, hogy mi adhatja a kriptovaluta értékét:

mi adja a bitcoin értékét?

 

Az eredeti cikk a digitalcash.hu oldalon jelent meg “Mi adja a bitcoin értékét?” címmel. További cikkek a szerzőtől a FinTechZone-on:

Címkék: