2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2017.08.07.

Mire jó a Bitcoin és az Ethereum?

Szerző:

Kategóriák:

Bolyongásunk – a kriptovaluták és a blockchain titokzatos világában – a bitcoin és az ethereum  misztériumaiban folytatódik. Miképpen juthatunk kriptovalutához és hol használhatjuk azokat? Mitől lesz okos egy szerződés és miért fogadnak egyre többen az Etherre? Alaptábor azoknak, akik most kezdtek ismerkedni a blockchain világával!

 

Melyik micsoda: bitcoin, ethereum és ether

A bitcoin egy digitális fizetőeszköz. Az ethereum fizetőeszköze, avagy kriptovalutája az ether, ami szintén alkalmas fizetések lebonyolítására. Az ethereum azonban a smart contract (okos szerződés) funkció segítségével nem csak pénz, de többek között tulajdonjog, vagy részvény cseréjét is megvalósíthatja. Gyakorlatilag csak a fejlesztők fantáziája szab határt annak, hogy milyen blockchain alapú tranzakciók automatizált lebonyolítását teszik lehetővé alkalmazásaikon keresztül.

Smart Contract

A kriptovilágban “köttetett” szerződéssel meghatározott adatok kapcsolatát lehet kriptografikus kódok segítségével leprogramozni, nyilvántartani, kezelni. A smart contract egy olyan virtuális token, amely felek közötti megállapodást reprezentál.

A smart contract funkcionálhat például úgy, mint egy többes aláírással rendelkező számla, amikor a fedezet elköltése csak a “szerződésben” résztvevők meghatározott százalékának egyetértése esetén lehetséges (ami egy kicsit hasonlít a banki világban rendelkezőkezelésként ismert szolgáltatással).

A smart contract továbbá kezelhet megállapodást felek között, például biztosítás vásárlása esetén, vagy tárolhat meghatározott szolgáltatás igénybevétellel, vagy értékkel bíró eszközzel kapcsolatos információt is.

Hogyan juthatsz bitcoinhoz, etherhez?

A bitcoin-ok és az ether-ek számossága limitálva van. A bitcoin esetében maximum 21 millió bitcoin lehet a rendszerben, amelynek több, mint a felét mára már kibányászták. A ether esetében még jobban állunk, azt becsülik, hogy 2021-re fogjuk elérni a bányászható ether-ek felét.

Kriptovalutád kétféleképpen lehet: “bányászol”, vagy vásárolsz. A megszerzett kriptovalutádat tárcában tudod tárolni.  A bányászok (“miners”) a feldolgozott blokkokért kriptovalutát kapnak díjazásként. Bitcoin esetében a jutalom jelenleg 12,5 bitcoin, az értéke azonban kb. 4 évente feleződik (2020-ra várhatóan 6,25 bitcoin lesz). Az ether esetében 5 ether jár egy feldolgozott blokkért.

A kriptovaluta bányászatához komoly számítási kapacitással rendelkező számítógép szükséges. A hétköznapi használatra vásárolt PC-det inkább ne próbáld bitcoin bányászatra használni. Nem elég erős a kapacitása ahhoz, hogy nyereségesen tudj kriptovalutát bányászni, és még ha fel is “turbózod”, a fizetendő áramszámla komoly kihívást jelenthet.

Kriptovalutát számos befektetési brókereken keresztül – pl. amit mi is kipróbáltunk és leteszteltünk itthon, a Mr.Coin-on keresztül – tudsz vásárolni, banki átutalással vagy akár bankkártyával. Sőt! Ahogy nemrég írtuk, ősztől egy újabb magyar fecske – a Bitinsist – is várható a kriptovaluták földjére, aminek szolgáltatáscsomagja nem csak vásárlási lehetőséget fog tartalmazni!

Mire használható a kriptovaluta?

Bitcoin-nal ma már minden olyan tranzakció elvégezhető, ami egy bankkártyával. Vehetünk fel készpénzt ATM-ből, akár Budapesten is! Vásárolhatunk online, vagy fizethetünk fizikai kereskedőknél is (az Egyesült Királyságban pl. élelmiszer üzletben, étteremben, vagy könyvesboltban).

Igaz, itthon az elfogadó helyek száma még csekély, de tudtad, hogy a taxi számládat 2016. február óta fizetheted bitcoin-nal a Budapest Taxinál? Az Anker Klubban és az AnKER’T-ben pedig az esti sörözésnél is felvághatsz a bitcoin tárcáddal.

Továbbá a minap Japánban indított szolgáltatás, a Sobit segítségével 136 ország, több, mint 600 mobiloperátorának pre-paid telefonkártyája is feltölthető bitcoin tárca terhére.

Hogy mindez lufi-e, vagy a digitális kor új valósága, még nehezen eldönthető. Mindenesetre mi folytatjuk a bolyongásunkat a kriptovaluták és a blockchain titokzatos világában. Addig is itt egy kis összegzés a Magyarul Balóval című műsorból a bitcoinról.

Címkék: