FinTechShow-7.0

Így leszel Te is fintech startupper, ha végigcsinálod! MIT Fintech kulisszatitkok

Szerző: | 2017. 02. 14. | Banki és fintech hírek, Digitális pénzügyek, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Legutóbb még arról számoltam be, hogy főként egyedi tanulással telik az idő, ráadásul magunk osztjuk be – a heti etapokon belül -, hogy mikor ismerkedünk a tananyaggal.

Persze megtanultam azt is, hogy ha 3 napig nem jelentkezem be az MIT oldalára, vagy nem posztolok, már jön is a telefon – az én esetemben Dél-Afrikából. A tanácsadóm aggódását és segítő szándékát fejezi ki a lehető legudvariasabban.  Érdemes tehát minden másnap legalább körülnézni az egyetemi tudásportálon, olvasni a posztokat, válaszolni rájuk 🙂

 

Az elmúlt hetek

Gyakorlati szakemberekkel – nem tankönyvízű és nem akadémikus hangvételű – folytatott beszélgetéseket hallgathattunk végig többek között piaci pozícionálás, piacralépési stratégiák, VC pitch excellence témakörökben.

Minden egyes videó interjú hiteles, sikeres szakemberekkel készült; megszólalt a Wells Fargo accelerátor vezetője, a CME Ventures befektetési cég vezetője, a CitiGroup egyik vezető szakembere, továbbá a már megismert sikeres startupok vezetői mellett pl.: David Haber, a Bond Street társalapítója. De természetesen a kezdetektől már megismert egyetemi oktatók, tanárok is segítenek abban, hogy felkészüljünk VC pitchekre, vagy akár a cégen belül felmerülő versenyhelyzetek, kihívások kezelésére.

 

Így építsd fel a fintech startup-odat!

Versenytárs elemzési módszerekről hallottunk, olvastunk, illetve a még nem is létező szolgáltatási piacokon az üzlet tervezés módszertanához kaptunk támpontokat, tapasztalatokon alapuló javaslatokat. Átfogóan foglalkoztunk a startup-ok elbukásának leggyakoribb okaival, mint pl.: az ügyfélszerzés költségeinek alulbecslésével.

entreprenuers-min

 

Megtudtuk mit keres pl.: a Wells Fargo, amikor a jelentkező startupokat meghallgatja. Vagy mit vizsgál a VC a pitchek közben. Nem meglepő módon a csapat összetétele, a csapattagok motivációi, gondolkodásuk az, amelyre  minden szakember, vezető figyel. Több szakember kiemelte, hogy számára a

csapat felkészültsége, lelkesedése, elkötelezettsége és a benne lévő kurázsi fontosabb, mint az adott ötlet nagyszerűségét.

 

Házi feladat: csináljunk egy fintech startup-ot! 

Megvolt a főpróba, ahol a team egy kiválasztott vállalkozást elemzett meghatározott szempontok szerint. A feladat lényege a korábban megtanult módszertanok használatának – éspersze  a kreativitásunk – tesztje volt.

Karácsony táján meghallgattunk 200-nál is több(!) pitchet (1 percesek), melyek mindegyike egy-egy projektötlet volt. A projekt lehetett egy szolgáltatás, egy üzleti modell részleteinek kidolgozása, egy stratégiai roadmap felvázolása is.

Szavazással választottuk ki, hogy melyek legyenek a második 6 hétben részletesen kidolgozandó projektekCAPSTONE projektek – alapötletei. Ha találtunk köztük egy nagyon izgalmasat, sietnünk kellett, mert hamar beteltek a helyek a tényleg ígéretes projektekben.

 

A hétre összeálltak a teamek, megismerkedtünk egymással és már le adtunk egy „pitch desk”-et. [megjegyz.: a megvalósítandó szolgáltatás és a piaci bevezetés koncepciója].

Már ebben a szakaszban meg kell tudnunk határozni a szolgáltatás értékajánlatát, a megoldandó problémát, a legvalószínűbb pénzügyi modellt, a várható piacméretet, a versenytársainkat stb.

 

Ezután jön majd a legizgalmasabb rész – 6 hét alatt MVP szintre kell eljuttatnunk a projektünket!

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!