BankTechShow

Így leszel Te is fintech startupper, ha végigcsinálod! MIT Fintech kulisszatitkok

Szerző: | 2017. 02. 14. | Banki és fintech hírek, Digitális pénzügyek, Összes hír

Legutóbb még arról számoltam be, hogy főként egyedi tanulással telik az idő, ráadásul magunk osztjuk be – a heti etapokon belül -, hogy mikor ismerkedünk a tananyaggal.

Persze megtanultam azt is, hogy ha 3 napig nem jelentkezem be az MIT oldalára, vagy nem posztolok, már jön is a telefon – az én esetemben Dél-Afrikából. A tanácsadóm aggódását és segítő szándékát fejezi ki a lehető legudvariasabban.  Érdemes tehát minden másnap legalább körülnézni az egyetemi tudásportálon, olvasni a posztokat, válaszolni rájuk 🙂

 

Az elmúlt hetek

Gyakorlati szakemberekkel – nem tankönyvízű és nem akadémikus hangvételű – folytatott beszélgetéseket hallgathattunk végig többek között piaci pozícionálás, piacralépési stratégiák, VC pitch excellence témakörökben.

Minden egyes videó interjú hiteles, sikeres szakemberekkel készült; megszólalt a Wells Fargo accelerátor vezetője, a CME Ventures befektetési cég vezetője, a CitiGroup egyik vezető szakembere, továbbá a már megismert sikeres startupok vezetői mellett pl.: David Haber, a Bond Street társalapítója. De természetesen a kezdetektől már megismert egyetemi oktatók, tanárok is segítenek abban, hogy felkészüljünk VC pitchekre, vagy akár a cégen belül felmerülő versenyhelyzetek, kihívások kezelésére.

 

Így építsd fel a fintech startup-odat!

Versenytárs elemzési módszerekről hallottunk, olvastunk, illetve a még nem is létező szolgáltatási piacokon az üzlet tervezés módszertanához kaptunk támpontokat, tapasztalatokon alapuló javaslatokat. Átfogóan foglalkoztunk a startup-ok elbukásának leggyakoribb okaival, mint pl.: az ügyfélszerzés költségeinek alulbecslésével.

entreprenuers-min

 

Megtudtuk mit keres pl.: a Wells Fargo, amikor a jelentkező startupokat meghallgatja. Vagy mit vizsgál a VC a pitchek közben. Nem meglepő módon a csapat összetétele, a csapattagok motivációi, gondolkodásuk az, amelyre  minden szakember, vezető figyel. Több szakember kiemelte, hogy számára a

csapat felkészültsége, lelkesedése, elkötelezettsége és a benne lévő kurázsi fontosabb, mint az adott ötlet nagyszerűségét.

 

Házi feladat: csináljunk egy fintech startup-ot! 

Megvolt a főpróba, ahol a team egy kiválasztott vállalkozást elemzett meghatározott szempontok szerint. A feladat lényege a korábban megtanult módszertanok használatának – éspersze  a kreativitásunk – tesztje volt.

Karácsony táján meghallgattunk 200-nál is több(!) pitchet (1 percesek), melyek mindegyike egy-egy projektötlet volt. A projekt lehetett egy szolgáltatás, egy üzleti modell részleteinek kidolgozása, egy stratégiai roadmap felvázolása is.

Szavazással választottuk ki, hogy melyek legyenek a második 6 hétben részletesen kidolgozandó projektekCAPSTONE projektek – alapötletei. Ha találtunk köztük egy nagyon izgalmasat, sietnünk kellett, mert hamar beteltek a helyek a tényleg ígéretes projektekben.

 

A hétre összeálltak a teamek, megismerkedtünk egymással és már le adtunk egy „pitch desk”-et. [megjegyz.: a megvalósítandó szolgáltatás és a piaci bevezetés koncepciója].

Már ebben a szakaszban meg kell tudnunk határozni a szolgáltatás értékajánlatát, a megoldandó problémát, a legvalószínűbb pénzügyi modellt, a várható piacméretet, a versenytársainkat stb.

 

Ezután jön majd a legizgalmasabb rész – 6 hét alatt MVP szintre kell eljuttatnunk a projektünket!

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!