2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2021.07.12.

MNB a digitális jegybankpénzről, a pénz 21. századi forradalmáról

Szerző:

Kategóriák:

A digitalizáció kétségkívül felforgatja a pénzügyi rendszert és kihívások elé állítja a piac minden szereplőjét, a jegybankokat és a nemzeti fizetőeszközöket is. A hagyományos pénzrendszerrel szemben a piacra újonnan belépő globális technológiai vállalatok jelentenek alternatívát, akik saját digitális fizetőeszközökkel a nemzeti valuták „digitális versenytársait” hozhatják létre. A pénz digitalizációjának kihívásaira a jegybankoknak is válaszolniuk kell.

A pénzügyi forradalom évtizedében a jegybankok már világszerte vizsgálják a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét. Néhányan – például a kínai People’s Bank of China vagy a svéd Riksbank – már előrehaladott projekteket is folytatnak.

Ezek a fejlesztések több előremutató célt szolgálhatnak: segíthetnek bekapcsolni a banki szolgáltatásokhoz hozzá nem férőket a pénzügyi vérkeringésbe, támogathatják a készpénz visszaszorítását, illetve annak kiszorulása esetén is széleskörben elérhető fizetőeszközt biztosíthatnak.

A pénzhez való hozzáférés így olcsóbbá, gyorsabbá és még biztonságosabbá válhat, és minden eddiginél gyorsabban mozoghat határokon át.

Tanulmánykötet: Egy új kor hajnalán – Pénz a 21. században

Az MNB csatlakozni kíván a digitális jegybankpénz-kutatások terén élenjáró jegybankokhoz, melynek első lépéseként egy átfogó tanulmánykötetet publikál Egy új kor hajnalán – Pénz a 21. században címmel.

A jegybank tanulmánykötetében összegzi a digitális jegybankpénzhez kapcsolódó elméleti megfontolásokat, a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, az innovatív eszköz esetleges létrehozása mögött álló motivációkat és az új pénzforma adta lehetőségeket.

A tanulmánykötet nemzetközileg is egyedülálló, hiszen a digitális jegybankpénz lehetséges formáinak koncepcionális, tervezési megfontolásai mellett kitér azok monetáris politikai, pénzügyi stabilitási és pénzforgalmi hatásainak, illetve infrastrukturális megvalósítás kérdéseinek bemutatására is.

A tanulmánykötet tartalma:

 1. Globális készpénz-alternatívák és hatásuk a monetáris politikai implementációra
 2. A digitális pénzek pénzelméleti és nemzetközi spillover aspektusai
 3. Digitális renminbi: szintlépés az USA-Kína geopolitikai versengésben?
 4. A digitális jegybankpénz koncepcionális keretei
 5. Digitális fordulat a monetáris politikában? – A digitális jegybankpénz monetáris politikai vetületei
 6. A digitális jegybankpénz lesz az új készpénz? – A digitális jegybankpénz helye a pénzrendszerben
 7. A digitális jegybankpénz bevezetésének pénzügyi stabilitási szempontjai
 8. A digitális jegybankpénz pénzforgalmi hatásai
 9. A digitális jegybankpénz főbb megvalósítási kérdései az infrastruktúra és a működés tükrében
 10. A lakosság pénzügyi bevonódásának erősítése a digitális jegybankpénz alkalmazásával – Lakossági számlavezetés és az ezen túli lehetőségek
 11. A kkv-k finanszírozási lehetőségeinek kiterjesztése a digitális jegybankpénz segítségével
A témában javasoljuk még a Magyarország elektronikus fizetési térképe c. kiadványban a “A digitális jegybankpénz kapujában” és a “Szuperplatformoktól a szuperpénzig” c. szakértői cikkeket. A pénzügyi iparág új digitális transzformációs irányait pedig 2021. október 7-én a FinTechShow 5.0 konferencián vesszük górcső alá.

Címlapfotó: Photo by Alesia Kozik from Pexels

Címkék: