BankTechShow

MNB a digitális jegybankpénzről, a pénz 21. századi forradalmáról

Szerző: | 2021. 07. 12. | Fintech kitekintő, Hírzúzda, Összes hír

A digitalizáció kétségkívül felforgatja a pénzügyi rendszert és kihívások elé állítja a piac minden szereplőjét, a jegybankokat és a nemzeti fizetőeszközöket is. A hagyományos pénzrendszerrel szemben a piacra újonnan belépő globális technológiai vállalatok jelentenek alternatívát, akik saját digitális fizetőeszközökkel a nemzeti valuták „digitális versenytársait” hozhatják létre. A pénz digitalizációjának kihívásaira a jegybankoknak is válaszolniuk kell.

A pénzügyi forradalom évtizedében a jegybankok már világszerte vizsgálják a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét. Néhányan – például a kínai People’s Bank of China vagy a svéd Riksbank – már előrehaladott projekteket is folytatnak.

Ezek a fejlesztések több előremutató célt szolgálhatnak: segíthetnek bekapcsolni a banki szolgáltatásokhoz hozzá nem férőket a pénzügyi vérkeringésbe, támogathatják a készpénz visszaszorítását, illetve annak kiszorulása esetén is széleskörben elérhető fizetőeszközt biztosíthatnak.

A pénzhez való hozzáférés így olcsóbbá, gyorsabbá és még biztonságosabbá válhat, és minden eddiginél gyorsabban mozoghat határokon át.

Tanulmánykötet: Egy új kor hajnalán – Pénz a 21. században

Az MNB csatlakozni kíván a digitális jegybankpénz-kutatások terén élenjáró jegybankokhoz, melynek első lépéseként egy átfogó tanulmánykötetet publikál Egy új kor hajnalán – Pénz a 21. században címmel.

A jegybank tanulmánykötetében összegzi a digitális jegybankpénzhez kapcsolódó elméleti megfontolásokat, a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, az innovatív eszköz esetleges létrehozása mögött álló motivációkat és az új pénzforma adta lehetőségeket.

A tanulmánykötet nemzetközileg is egyedülálló, hiszen a digitális jegybankpénz lehetséges formáinak koncepcionális, tervezési megfontolásai mellett kitér azok monetáris politikai, pénzügyi stabilitási és pénzforgalmi hatásainak, illetve infrastrukturális megvalósítás kérdéseinek bemutatására is.

A tanulmánykötet tartalma:

 1. Globális készpénz-alternatívák és hatásuk a monetáris politikai implementációra
 2. A digitális pénzek pénzelméleti és nemzetközi spillover aspektusai
 3. Digitális renminbi: szintlépés az USA-Kína geopolitikai versengésben?
 4. A digitális jegybankpénz koncepcionális keretei
 5. Digitális fordulat a monetáris politikában? – A digitális jegybankpénz monetáris politikai vetületei
 6. A digitális jegybankpénz lesz az új készpénz? – A digitális jegybankpénz helye a pénzrendszerben
 7. A digitális jegybankpénz bevezetésének pénzügyi stabilitási szempontjai
 8. A digitális jegybankpénz pénzforgalmi hatásai
 9. A digitális jegybankpénz főbb megvalósítási kérdései az infrastruktúra és a működés tükrében
 10. A lakosság pénzügyi bevonódásának erősítése a digitális jegybankpénz alkalmazásával – Lakossági számlavezetés és az ezen túli lehetőségek
 11. A kkv-k finanszírozási lehetőségeinek kiterjesztése a digitális jegybankpénz segítségével
A témában javasoljuk még a Magyarország elektronikus fizetési térképe c. kiadványban a „A digitális jegybankpénz kapujában” és a „Szuperplatformoktól a szuperpénzig” c. szakértői cikkeket. A pénzügyi iparág új digitális transzformációs irányait pedig 2021. október 7-én a FinTechShow 5.0 konferencián vesszük górcső alá.

Címlapfotó: Photo by Alesia Kozik from Pexels

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!