2017.12.21.

Itt az új MNB rendelet: hamarosan a mobilszámunkkal is helyettesíthetjük a bankszámlaszámunkat

Szerző:

A bankkártya adatok, a bankszámlaszám megadása nélkül is fizethetjük számláinkat, vásárlásainkat 5 másodpercen belül az év bármely napján. Nem kell a szolgáltatóhoz eljuttatni a befizetési igazolásunkat, hogy visszakapcsolják a mobilunkat, a netet, az áramot. 2019. július 1. után a mobilszámunkkal is helyettesíthetjük a bankszámlaszámunkat.

 

Európa egyre több országában létrehozták és megnyitották az azonnali fizetés (instant payment vagy faster payment) néven ismert fizetési infrastruktúrát. Nem csak az átutalási idő csökken drasztikusan, de új szolgáltatások megjelenésére is számítani lehet. Lásd pl. a Google új mobilfizetési szolgáltatását, amit az azonnali fizetési infrastruktúrára húztak rá.

azonnali fizetés MNB rendelet

 

Minden hazai banknak kötelező a csatlakozás az új fizetési rendszerhez

Magyarországon – az eddigi európai gyakorlattal ellentétbenkötelező lesz a bankoknak az azonnali fizetési infrastruktúrához csatlakozni 2019. július 1-ig. A szabályozás a bankokat arra kötelezi, hogy a 10 millió forint alatti belföldi (egyedi, nem kötegelt) átutalásokat 5 másodperc alatt teljesítsék a nap 24 órájában, az év 365 napján.

Az új fizetési rendszer szolgáltatásait nem banki szolgáltatók, ún. harmadik feles szolgáltatók (pl. fintech startupok) is igénybe vehetik majd. A kötelezettség részletszabályait tartalmazza a minap kiadott MNB rendelet a pénzforgalom bonyolításáról.

A rendelet bevezeti a másodlagos azonosító használatának lehetőségét. A szabályozás elrendeli egy hiteles központi adatbázis létrehozását, amiben a bankok a bankszámlaszámokat a felhasználó által megadott – pl. mobiltelefonszám, adóazonosító jel, adószám, e-mail címazonosítókkal párosítja. Az adatbázisba az adatok a felhasználó felhatalmazásával kerülhetnek be, amiket csak az azonnali fizetési tranzakciókhoz használhatnak fel.

azonnali fizetés MNB rendelet

Forrás: Bartha Lajos, az MNB igazgatójának “A fintechen túl” c. konferencián tartott prezentációjából

 

Mobilszámmal, adószámmal is fizethetünk

Nem kell többé az anakronisztikus korszakból megörökölt, 24 számból álló számsorozattal (bankszámlaszámmal) bíbelődnünk, kikeresgélnünk, megjegyeznünk. Adásvételi szerződésekbe is bátran beírhatjuk a bankszámlaszám helyére a mobilszámunkat. Telefonszámunkkal, e-mail címünkkel és egyszer majd a gépkocsink rendszámával is fizethetünk; pl. gépjármű felelősségbiztosításunkat a rendszámunkkal, vagy tartozásunkat a barátainknak a mobilszámukra utalással.

Az MNB célja a másodlagos azonosítók bevezetésével, hogy lehetővé tegye a fizetési helyzethez legjobban illeszkedő, a felhasználó számára az adott helyzetben legegyszerűbben használható megoldás használatát. Továbbá, hogy ezzel is segítse az elektronikus fizetés terjedését.

azonnali fizetés infrastruktúra MNB rendelet

Forrás: Bartha Lajos, az MNB igazgatójának “A fintechen túl” c. konferencián tartott prezentációjából

 

Nincs többé elfelejtett számlafizetés

2019. július 1. után a közmű szolgáltatónk a mobiltelefonunkra küldhet egy üzenetet – fizetési kérelmet – , amiben megtaláljuk a fizetendő számla összegét (továbbá pl. a fogyasztási adatokat) és egy kattintással kifizethetjük azt. Nem kell keresnünk az e-mailjeink között az emlékeztetőt, nem kell többé átbogarásznunk a szolgáltató nehézkes és bonyolult honlapját, hogy befizethessük a számlánkat. Ez csak egy lehetőség abból a több tucatból, amin jelenleg is dolgoznak az MNB érintett munkacsoportjaiban.

 

Az MNB hivatkozott prezentációja itt érhető el:

Címkék: