2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.12.22.

A mai demokrácia kőkorszaki technológiára épül. Jöhet a blockchain

Szerző:

Kategóriák:

A kriptovaluták világa új utat nyithat a demokrácia számára is. Egyre több helyen kísérleteznek azzal, miképpen lehetne visszaadni a kontrollt a közösség számára a technológia segítségével. Hihetetlen, de olyan demokráciában élünk, ami a 15. századi információ-technológián alapul.

 

A blockchain átalakíthatja a szavazáson alapuló döntési rendszereket, pl. a közgyűléseket, a népszavazásokat, vagy az önkormányzati döntéshozatalt. Megnyílt a lehetőség, hogy minden szavazó saját maga ellenőrizhesse a szavazatok alakulását és azonnal láthassa annak végeredményét is. Feleslegessé válnak az exit poll felmérések és megszűnhet a választási csalások egy része is. Folytatjuk megkezdett bolyongásunkat a blockchain és a demokrácia határmezsgyéjén.

 

Nem segített eddig a digitalizáció a demokráciának

Az állampolgárok bevonása a helyi, vagy az országos szintű döntésekbe a digitalizáció ellenére is ugyanúgy történik, mint sok-sok évvel ezelőtt. Az e-voting rendszerek bár segítették a távollévők bevonását, gyorsították a szavazócédulák feldolgozását, a koncepció alapvetően nem változott. A digitalizáció nem érintette a választások struktúráját, azaz a szavazatok kezelése továbbra is centralizált módon, a résztvevők kihagyásával történt.

“Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy az állam és a társadalom új modellje felé haladunk. De teljességgel megfejthetetlen, mi ez a modell, vagy milyennek kellene lennie. Úgy látszik, beszélnünk kell arról, milyen a demokrácia manapság. Gondolkozzunk ezekről a következő módon: XXI. századi állampolgárok vagyunk, akik mindent megteszünk, hogy XIX. században létrehozott intézményekkel dolgozzunk, amelyek XV. századi információ-technológián alapulnak.”

– Pia Mancini a TED Talk konferencián “How to Upgrade Democracy for the Modern Era” című előadásából.

 

A blockchain megváltoztathatja a szavazáson alapuló döntéshozatalt

A demokrácia életképességének meghatározó eleme, hogy a döntéshozatalba bevont résztvevők szavazatait ne lehessen manipulálni. Amint felsejlik a szavazatok csalásának gyanúja, sérülnek a demokratikus elvek.

Eddig is léteztek digitális megoldások szavazások lebonyolítására, de ezek a rendszerek nem tudták kiküszöbölni a digitális tér egyik adottságát, azaz, hogy a digitális térben tárolt adatok, információk könnyen másolhatók, átalakíthatók. Ezt a prolémát képes megoldani az elosztott főkönyvi technológia (Distributed Ledger Technology – DLT) egyik megközelítése, a blokklánc, vagy ahogy talán többen is ismerik: a blockchain.

A blokkláncon mindenkinek a szavazata látható, így azt eltitkolni nem lehet. Idén év végén már elérhetővé válik a Sovereign blockchain alkalmazás, ami egy lépés lehet a demokratikus elvek hatékonyabb érvényesítéséhez,valamint a fiatalok hatékonyabb bevonásához a közösségi döntésekbe. Mert hiába a technológia, ha a szavazók távol maradnak a sorsukat érintő legfontosabb kérdésekben.

 

Az argentín blockchain demokrácia

Argentínában a Democracy Earth alapítvány néhány éve indította el a kezdetben open source alapú, – majd a blockchainre áthelyezett – DemocracyOS nevű megoldását (illetve hozzájuk kötődik az előbbi Sovereign is), aminek lényege, hogy a platformon keresztül a választópolgárok valós időben nyilváníthatják ki véleményüket a Kongresszus elé kerülő kérdésekben. A szavazók egyetlen érintéssel, szavazattal “elmondhatják”, hogyan szeretnék, ha az általuk megválasztott képviselő szavazna. Ha pedig olyan kérdésben kell véleményt nyilvánítani, amiben nem járatos a szavazó, szavazatát átadhatja másnak.

 

2015-ben a buenos aires-i választásokon a platform fejlesztői pártot alapítottak és azt vállalták, hogy a képviselőik úgy fognak szavazni, ahogy a DemocracyOS platformon az állampolgárok döntenek. Bár a Kongresszusba nem jutottak be, de a városlakók összes szavazatának 1.2 %-t elnyerték. A Kongresszus a választások eredménye nyomán elhatározta, hogy kísérletként három, az ország választó polgárainak széles körét érintő kérdésben (pl. városi tömegközlekedésben tervezett fejlesztés) ezt a platformot használják.

 

Blockchain a moszkvai döntésekben

Moszkva lehet az első nagyváros, amelyik blockchain alapokra helyezi a város elektronikus szavazati rendszerétjelentette be pár napja a város vezetése. Az Active Citizen program nem politikai választási rendszer, hanem a városlakókat érintő számtalan kérdésben – pl. kerékpárút létesítése, WIFI telepítésa lakosság véleményének teret adó platform.

A belépés egyszerű, a kézikönyv letöltése és a szoftver telepítését követően minden választópolgár egy „node” lesz a hálózatban és rögzítheti, tárolhatja a szavazatokat tartalmazó adatbázist. Szavazata egyben smart contract (okos szerződés) is, ami a meghatározott feltételek teljesülésével jogokat, kötelezettségeket léptet életbe. A lakosok figyelhetik a szavazatok alakulását, illetve ellenőrizhetik azok hitelességét.

Az Active Citizen program három évvel ezelőtti indulása óta közel 3000 kérdésben kérték ki a városlakók véleményét. Moszkva a blockchain alapú rendszer bevezetésétől a választók számának növekedését, a fiatal generációk elkötelezettségének növekedését várja.

blockchain szavazas demokracia

Címkék:
blank
blank