BankTechShow

A mai demokrácia kőkorszaki technológiára épül. Jöhet a blockchain

Szerző: | 2017. 12. 22. | Blockchain, Összes hír

A kriptovaluták világa új utat nyithat a demokrácia számára is. Egyre több helyen kísérleteznek azzal, miképpen lehetne visszaadni a kontrollt a közösség számára a technológia segítségével. Hihetetlen, de olyan demokráciában élünk, ami a 15. századi információ-technológián alapul.

 

A blockchain átalakíthatja a szavazáson alapuló döntési rendszereket, pl. a közgyűléseket, a népszavazásokat, vagy az önkormányzati döntéshozatalt. Megnyílt a lehetőség, hogy minden szavazó saját maga ellenőrizhesse a szavazatok alakulását és azonnal láthassa annak végeredményét is. Feleslegessé válnak az exit poll felmérések és megszűnhet a választási csalások egy része is. Folytatjuk megkezdett bolyongásunkat a blockchain és a demokrácia határmezsgyéjén.

 

Nem segített eddig a digitalizáció a demokráciának

Az állampolgárok bevonása a helyi, vagy az országos szintű döntésekbe a digitalizáció ellenére is ugyanúgy történik, mint sok-sok évvel ezelőtt. Az e-voting rendszerek bár segítették a távollévők bevonását, gyorsították a szavazócédulák feldolgozását, a koncepció alapvetően nem változott. A digitalizáció nem érintette a választások struktúráját, azaz a szavazatok kezelése továbbra is centralizált módon, a résztvevők kihagyásával történt.

„Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy az állam és a társadalom új modellje felé haladunk. De teljességgel megfejthetetlen, mi ez a modell, vagy milyennek kellene lennie. Úgy látszik, beszélnünk kell arról, milyen a demokrácia manapság. Gondolkozzunk ezekről a következő módon: XXI. századi állampolgárok vagyunk, akik mindent megteszünk, hogy XIX. században létrehozott intézményekkel dolgozzunk, amelyek XV. századi információ-technológián alapulnak.”

– Pia Mancini a TED Talk konferencián „How to Upgrade Democracy for the Modern Era” című előadásából.

 

A blockchain megváltoztathatja a szavazáson alapuló döntéshozatalt

A demokrácia életképességének meghatározó eleme, hogy a döntéshozatalba bevont résztvevők szavazatait ne lehessen manipulálni. Amint felsejlik a szavazatok csalásának gyanúja, sérülnek a demokratikus elvek.

Eddig is léteztek digitális megoldások szavazások lebonyolítására, de ezek a rendszerek nem tudták kiküszöbölni a digitális tér egyik adottságát, azaz, hogy a digitális térben tárolt adatok, információk könnyen másolhatók, átalakíthatók. Ezt a prolémát képes megoldani az elosztott főkönyvi technológia (Distributed Ledger Technology – DLT) egyik megközelítése, a blokklánc, vagy ahogy talán többen is ismerik: a blockchain.

A blokkláncon mindenkinek a szavazata látható, így azt eltitkolni nem lehet. Idén év végén már elérhetővé válik a Sovereign blockchain alkalmazás, ami egy lépés lehet a demokratikus elvek hatékonyabb érvényesítéséhez,valamint a fiatalok hatékonyabb bevonásához a közösségi döntésekbe. Mert hiába a technológia, ha a szavazók távol maradnak a sorsukat érintő legfontosabb kérdésekben.

 

Az argentín blockchain demokrácia

Argentínában a Democracy Earth alapítvány néhány éve indította el a kezdetben open source alapú, – majd a blockchainre áthelyezett – DemocracyOS nevű megoldását (illetve hozzájuk kötődik az előbbi Sovereign is), aminek lényege, hogy a platformon keresztül a választópolgárok valós időben nyilváníthatják ki véleményüket a Kongresszus elé kerülő kérdésekben. A szavazók egyetlen érintéssel, szavazattal „elmondhatják”, hogyan szeretnék, ha az általuk megválasztott képviselő szavazna. Ha pedig olyan kérdésben kell véleményt nyilvánítani, amiben nem járatos a szavazó, szavazatát átadhatja másnak.

 

2015-ben a buenos aires-i választásokon a platform fejlesztői pártot alapítottak és azt vállalták, hogy a képviselőik úgy fognak szavazni, ahogy a DemocracyOS platformon az állampolgárok döntenek. Bár a Kongresszusba nem jutottak be, de a városlakók összes szavazatának 1.2 %-t elnyerték. A Kongresszus a választások eredménye nyomán elhatározta, hogy kísérletként három, az ország választó polgárainak széles körét érintő kérdésben (pl. városi tömegközlekedésben tervezett fejlesztés) ezt a platformot használják.

 

Blockchain a moszkvai döntésekben

Moszkva lehet az első nagyváros, amelyik blockchain alapokra helyezi a város elektronikus szavazati rendszerétjelentette be pár napja a város vezetése. Az Active Citizen program nem politikai választási rendszer, hanem a városlakókat érintő számtalan kérdésben – pl. kerékpárút létesítése, WIFI telepítésa lakosság véleményének teret adó platform.

A belépés egyszerű, a kézikönyv letöltése és a szoftver telepítését követően minden választópolgár egy „node” lesz a hálózatban és rögzítheti, tárolhatja a szavazatokat tartalmazó adatbázist. Szavazata egyben smart contract (okos szerződés) is, ami a meghatározott feltételek teljesülésével jogokat, kötelezettségeket léptet életbe. A lakosok figyelhetik a szavazatok alakulását, illetve ellenőrizhetik azok hitelességét.

Az Active Citizen program három évvel ezelőtti indulása óta közel 3000 kérdésben kérték ki a városlakók véleményét. Moszkva a blockchain alapú rendszer bevezetésétől a választók számának növekedését, a fiatal generációk elkötelezettségének növekedését várja.

blockchain szavazas demokracia

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!