FinTechShow-7.0

Nagy előrelépés a nyílt bankolásban Magyarországon

Szerző: | 2021. 03. 26. | API bankolás, Hazai digitális bankolás, Open banking, Összes hír, PSD2

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A kereskedők számára a költséges bankkártya-elfogadást kiváltó, elektronikus fizetési megoldásának fejlesztése keretében sikeres utalási tranzakciókat bonyolított le a GRÁNIT Bank két másik bank PISP API- ján keresztül. A GRÁNIT Bank új fizetési megoldása az egyik első olyan innovatív szolgáltatás Magyarországon, amely az Európai Unió 2. pénzforgalmi irányelve, a nyílt bankolást elindító PSD2 lehetőségeire alapoz.

A digitális pénzügyi szolgáltatások fejlesztését szolgáló, 2019 szeptemberében hatályba lépett PSD2 irányelv lehetőségeit még kevéssé használták ki Magyarországon, ezért is jelentős a GRÁNIT Bank által sikeresen végrehajtott PISP (fizetés-kezdeményezési) tranzakció, amelyre a GRÁNIT Bank folyamatban lévő többlépcsős FairPay projektje keretében került sor.

A GRÁNIT FairPay az Azonnali Fizetési Rendszer lehetőségeire alapozó olyan fizetési megoldás, amelyet banktól függetlenül minden online bankoló használhat.

A GRÁNIT Bank új elektronikus fizetési megoldása, a GRÁNIT FairPay is bemutatkozik május végén a PayTechShow 2.0 online konferencián.

GRÁNIT FairPay: új elektronikus fizetési megoldás a kiskereskedőknek

A Bank FairPay projektjének első üteme egy olyan QR-kód generáláson és beolvasáson alapuló fizetési megoldás, amelynek előnye a kiskereskedelemben mutatkozna meg, ugyanis jóval kisebb díjakkal terhelné a kereskedőket a jelenleg elsődleges – bankkártya-használaton alapuló – elektronikus fizetési megoldáshoz képest.

A FairPay fizetési megoldásban rejlő potenciált jelzi, hogy a PSD2 által kínált lehetőségekre építve már több hasonló fizetési szolgáltatással találkozni Európában, amelyek piaci megjelenésüket követően erős ütemben terjedtek, egyes esetekben – mint például Hollandiában az iDeal – az online fizetések már több mint 50 százalékát is kiteszik volumenüket tekintve.

A banki API-kon keresztül végrehajtott sikeres tranzakció létrejötte több piaci szereplő fizetési és technikai megoldásának, felületének, monitoring rendszerének egyesítését és auditját követelte meg, így többek között banki sandboxokét és éles banki rendszerekét, elszámolásokat menedzselő kereskedői online felületekét, banki adminisztrátori felületét.

A GRÁNIT Bank fejlesztése fontos lépés az OpenBanking (PSD2) által megnyíló lehetőségek kiaknázása terén.

Kutatás-fejlesztési projekt keretében jött létre az új fizetési megoldás

A GRÁNIT Bank a felhasználóbarát fizetési megoldás létrehozására 380.773.576 forint vissza nem térítendő támogatást kapott tavaly az összesen 783.172.416 forint összköltségű projekthez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) által meghirdetett 2019-1.1.1 számú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázat keretében, miután pályázatát az NKFI támogatásra érdemesnek minősítette.

Tovább emel a projekt előremutató jellegén, hogy a projekten megoldandó egyedi feladatokra használt big data elemzések és mesterséges intelligencia algoritmusok miatt a projektet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is kutatási-fejlesztési projektnek minősítette.

Címlapfotó forrása: Jonathunder,  Wikipedia. Licence: CC BY-SA 3.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!