Nem helyettesítheti a készpénzt a digitális euró – vélik a pénzügyminiszterek

írta | 2023. 01. 19. | Blockchain, Összes hír, Szabályozás, web3

PayTechShow 4.0

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport (Eurogroup) úgy véli, „a digitális eurónak kiegészítenie, nem pedig helyettesítenie kell a készpénzt.” Kihangsúlyozták, meg kell fontolni a törvényes fizetőeszköz státuszának megadását is. Ezenkívül a digitális eurónak biztosítania kell a magas szintű adatvédelmet, a könnyű és kényelmes használatot, valamint a széleskörű hozzáférhetőséget– olvasható az Eurócsoport minap kiadott hivatalos közleményében.

2021. októbere, a digitális euró lehetséges kibocsátásával kapcsolatos vizsgálat elindítása óta az Eurócsoport rendszeres eszmecserét folytat a digitális euró kulcsfontosságú politikai dimenzióiról. Az Eurócsoport a 2023. január 16-án kiadott közleményében kiemeli,

„a digitális euró kialakítása, bevezetése és terjesztése politikai döntéseket igényel, amelyeket politikai szinten kell megvitatni és meghozni.”

europai kozponti bank digitalis euro

Az Európai Központi Bank a digitális euró bevezetéséről | 2020.10.06.

Az Európai Központi Bank (EKB) október 2-án tette közzé a digitális euróról szóló jelentését. A jelentés azt a kérdést járja körül, hogy az eurorendszer szempontjából milyen hatásokkal járna a központi banki digitális pénz, közkeletű nevén a digitális euro kibocsátása.

Kiemelt szempont a magánélet védelme

A közleményben hangsúlyozzák, a siker érdekében a digitális eurónak közös európai projektnek kell lennie, amelyet az európai közvélemény támogat, és szilárd demokratikus alapokon nyugszik. Kialakításától függően a digitális euró kulcsszerepet játszhat az egyre jobban digitalizálódó gazdaságban és elősegítheti a pénzügyi szektor innovációját is.

A siker érdekében a digitális eurónak biztosítania kell és fenn kell tartania a felhasználók bizalmát a magánélet védelmén keresztül. Azt is hozzátették, a digitális eurónak meg kell felelnie más szakpolitikai céloknak is, mint például a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló rendelkezéseknek, vagy az adózással kapcsolatos előírásoknak. Ezt a kettősséget, a magánélet védelmét és a szakpolitikai céloknak való megfelelést a kockázatalapú megközelítéssel lehet biztosítani – tették hozzá.

Az Eurócsoport támogatja az offline funkció alkalmazását is, ami megkönnyíti a digitális euró használatát különböző élethelyzetekben. Ez szintén hozzájárulhat digitális euró széleskörű elterjedéshez. Emellett fontosnak tartják a környezetre gyakorolt hatások (szerk.: fenntarthatósági, energiahatékonysági) vizsgálatát is.

A jövő fizetési megoldásainak alapköve lehet a digitális euró

A digitális euró a legkorszerűbb fizetési megoldások jövőbeli architektúrájának építőköve lehet. Ebből a célból lehetővé teheti a fizetések automatikus kezdeményezését az előre meghatározott feltételek teljesülése esetén – ami azt jelenti, hogy a felhasználók programozhatják a kifizetéseket.

Pénzként azonban mindenkor – és az egész euróövezetben – átválthatónak kell lennie az euró egyéb formáira, például bankjegyekre, számlapénzre, kereskedelmi bankbetétre. 

Megfelelő szabályozási intézkedéseket kell megfontolni, ideértve a digitális euró törvényes fizetőeszköz státuszának megadását annak érdekében, hogy biztosítsák a készpénzzel való összhangot, és hogy a digitális központi banki pénz (CBDC) széles körben hozzáférhetővé váljon.

Ezenkívül interoperabilitásnak kell lennie más központi banki digitális valutákkal.

2023 őszén döntenek a digitális euró megvalósítási szakaszáról

A közlemény végén hozzáteszik, kíváncsian várják az Európai Központi Bank által végzett prototípus-tesztek eredményeit. Továbbá üdvözlik az Európai Bizottság azon szándékát, hogy 2023 első felében olyan jogalkotási javaslatot terjeszt elő, amely – a társjogalkotók döntésétől függően – létrehozná a digitális eurót és szabályozná annak főbb jellemzőit.

Végül megjegyzik, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa 2023 őszén felülvizsgálja a vizsgálati szakasz eredményét, és ennek alapján dönt arról, áttér-e a megvalósítási szakaszra. A digitális euró esetleges kibocsátására csak egy későbbi szakaszban kerülhet sor.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

europai kozponti bank digitalis euro

Ők készítik a digitális euró prototípusait | 2022.09.26.

Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly nyáron jelentette be, elindítja a digitális euró projekt vizsgálati szakaszát, amely a tervek szerint 24 hónapig tart és a végén döntés születhet a digitális jegybankpénz megvalósításáról. A vizsgálati szakasz részeként idén áprilisban az EKB felhívást tett közzé a prototípus elkészítésére, mellyel célja a különböző felhasználási esetek feltárása és a felhasználási esetekhez kapcsolódó fizetési tranzakciók végponttól végpontig történő tesztelése.
[Forrás: Az Európai Unió Tanácsa] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!