2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2023.01.19.

Nem helyettesítheti a készpénzt a digitális euró – vélik a pénzügyminiszterek

Szerző:

Kategóriák:

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport (Eurogroup) úgy véli, „a digitális eurónak kiegészítenie, nem pedig helyettesítenie kell a készpénzt.” Kihangsúlyozták, meg kell fontolni a törvényes fizetőeszköz státuszának megadását is. Ezenkívül a digitális eurónak biztosítania kell a magas szintű adatvédelmet, a könnyű és kényelmes használatot, valamint a széleskörű hozzáférhetőséget– olvasható az Eurócsoport minap kiadott hivatalos közleményében.

2021. októbere, a digitális euró lehetséges kibocsátásával kapcsolatos vizsgálat elindítása óta az Eurócsoport rendszeres eszmecserét folytat a digitális euró kulcsfontosságú politikai dimenzióiról. Az Eurócsoport a 2023. január 16-án kiadott közleményében kiemeli,

„a digitális euró kialakítása, bevezetése és terjesztése politikai döntéseket igényel, amelyeket politikai szinten kell megvitatni és meghozni.”

europai kozponti bank digitalis euro

Az Európai Központi Bank a digitális euró bevezetéséről | 2020.10.06.

Az Európai Központi Bank (EKB) október 2-án tette közzé a digitális euróról szóló jelentését. A jelentés azt a kérdést járja körül, hogy az eurorendszer szempontjából milyen hatásokkal járna a központi banki digitális pénz, közkeletű nevén a digitális euro kibocsátása.

Kiemelt szempont a magánélet védelme

A közleményben hangsúlyozzák, a siker érdekében a digitális eurónak közös európai projektnek kell lennie, amelyet az európai közvélemény támogat, és szilárd demokratikus alapokon nyugszik. Kialakításától függően a digitális euró kulcsszerepet játszhat az egyre jobban digitalizálódó gazdaságban és elősegítheti a pénzügyi szektor innovációját is.

A siker érdekében a digitális eurónak biztosítania kell és fenn kell tartania a felhasználók bizalmát a magánélet védelmén keresztül. Azt is hozzátették, a digitális eurónak meg kell felelnie más szakpolitikai céloknak is, mint például a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló rendelkezéseknek, vagy az adózással kapcsolatos előírásoknak. Ezt a kettősséget, a magánélet védelmét és a szakpolitikai céloknak való megfelelést a kockázatalapú megközelítéssel lehet biztosítani – tették hozzá.

Az Eurócsoport támogatja az offline funkció alkalmazását is, ami megkönnyíti a digitális euró használatát különböző élethelyzetekben. Ez szintén hozzájárulhat digitális euró széleskörű elterjedéshez. Emellett fontosnak tartják a környezetre gyakorolt hatások (szerk.: fenntarthatósági, energiahatékonysági) vizsgálatát is.

A jövő fizetési megoldásainak alapköve lehet a digitális euró

A digitális euró a legkorszerűbb fizetési megoldások jövőbeli architektúrájának építőköve lehet. Ebből a célból lehetővé teheti a fizetések automatikus kezdeményezését az előre meghatározott feltételek teljesülése esetén – ami azt jelenti, hogy a felhasználók programozhatják a kifizetéseket.

Pénzként azonban mindenkor – és az egész euróövezetben – átválthatónak kell lennie az euró egyéb formáira, például bankjegyekre, számlapénzre, kereskedelmi bankbetétre. 

Megfelelő szabályozási intézkedéseket kell megfontolni, ideértve a digitális euró törvényes fizetőeszköz státuszának megadását annak érdekében, hogy biztosítsák a készpénzzel való összhangot, és hogy a digitális központi banki pénz (CBDC) széles körben hozzáférhetővé váljon.

Ezenkívül interoperabilitásnak kell lennie más központi banki digitális valutákkal.

2023 őszén döntenek a digitális euró megvalósítási szakaszáról

A közlemény végén hozzáteszik, kíváncsian várják az Európai Központi Bank által végzett prototípus-tesztek eredményeit. Továbbá üdvözlik az Európai Bizottság azon szándékát, hogy 2023 első felében olyan jogalkotási javaslatot terjeszt elő, amely – a társjogalkotók döntésétől függően – létrehozná a digitális eurót és szabályozná annak főbb jellemzőit.

Végül megjegyzik, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa 2023 őszén felülvizsgálja a vizsgálati szakasz eredményét, és ennek alapján dönt arról, áttér-e a megvalósítási szakaszra. A digitális euró esetleges kibocsátására csak egy későbbi szakaszban kerülhet sor.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

europai kozponti bank digitalis euro

Ők készítik a digitális euró prototípusait | 2022.09.26.

Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly nyáron jelentette be, elindítja a digitális euró projekt vizsgálati szakaszát, amely a tervek szerint 24 hónapig tart és a végén döntés születhet a digitális jegybankpénz megvalósításáról. A vizsgálati szakasz részeként idén áprilisban az EKB felhívást tett közzé a prototípus elkészítésére, mellyel célja a különböző felhasználási esetek feltárása és a felhasználási esetekhez kapcsolódó fizetési tranzakciók végponttól végpontig történő tesztelése.
[Forrás: Az Európai Unió Tanácsa] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.
Címkék: