BankTechShow

Online igényelhető a Zöld Otthon Lakáshitel a GRÁNIT Banknál

Szerző: | 2021. 10. 28. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

“A GRÁNIT Bank digitális megoldásokkal teszi kényelmessé a Zöld Otthon Lakáshitel felvételét” – tette közzé a minap a bank. Leteszteltük, mit jelent ez a gyakorlatban és hogyan lehet online igényelni a piacon a jelenleg legolcsóbbnak számító zöld lakáshitelt a GRÁNIT Banknál.

Október elején elstartolt a Zöld Otthon Program, amellyel a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a zöld szempontok is érvényesüljenek a lakáshitelpiacon. A program keretében az MNB nulla százalékos kamat mellett biztosít forrást a hitelintézeteknek, amelyet maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére.

A zöld lakáshitel a GRÁNIT Banknál 1,99%-os kamattal érhető el, ami jelenleg a legalacsonyabbnak számít, mivel a versenytárs bankok jellemzően a kamatmaximumon, 2,5%-os kamat mellett biztosítják az új lakáshitelt. Ugyanakkor sokak számára valószínűleg az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a hiteligénylés folyamata közel 100%-ban online intézhető a GRÁNIT Banknál.

Napjainkban a társadalom jelentős része készség szinten használja a digitális eszközöket, videóhívásokat bonyolítanak le és ahol csak lehet, digitális megoldásokkal teszik hatékonyabbá az ügyintézést. Szerencsére már vannak olyan bankok Magyarországon, amelyek felismerték, a digitális csatornák, a videóbankolás képes kiváltani a bankfióki látogatást és hatékonyabbá tenni az ügyintézést.

Ebben tölt be meghatározó szerepet a GRÁNIT Bank, amelyik digitális bankként úgy alakította ki folyamatait, hogy minden pénzügyi szolgáltatást 100%-ig online lehessen intézni, ahol erre a szabályozó lehetőséget biztosít. Megnéztük, mit jelent ez a gyakorlatban a zöld lakáshitel igénylése során.

Kulcsszó: Digitális Ügyfélfiók

A jelzáloghitel igénylést a többség körülményes folyamatnak tekinti az amúgy sem stresszmentes ingatlanvásárlás során. Sokak számára szakértői segítség, bankfióki látogatás nélkül nehezen megugorható a hozzá kapcsolódón ügyintézés, így felértékelődnek azok a digitális megoldások, amelyek mankóként, iránytűként segítségünkre lehetnek.

Az egyik legnagyobb kihívás a temérdek dokumentum határidőre történő hiánytalan összegyűjtése és bemutatása a bankfiókban. Ha a dokumentum kupac nem teljes, vagy formailag hibás, akkor újabb bankfióki látogatásra számíthatunk. Ha pedig nem vagyunk biztosak abban, melyik dokumentumot, hogyan lehet a legegyszerűbben beszerezni, akkor ismét mehetünk a fiókba, vagy próbálhatjuk telefonon elérni a hitelreferenst.

A GRÁNIT Bank ezt a körülményes és macerás folyamatot terelte digitális útra a személyes tanácsadással együtt. A megoldás a Digitális Ügyfélfiók, amelyen keresztül benyújthatjuk az összes dokumentumot online, és ha elakadunk, akkor személyes segítségre is számíthatunk.

A Digitális Ügyfélfiók ismerős lehet azok számára, akik korábban olvasták a “Babaváró kölcsönt igényeltünk online, videóbankolással” címmel megjelent tesztelésünket. (megjegyz.: Fontos tudni, hogy a zöld hitelhez új Digitális Ügyfélfiókot kell létrehozni függetlenül attól, ha már a babaváró kölcsönhöz kapcsolódóan létrehoztunk egyet.)

A teljes folyamat a Digitális Ügyfélfiókon keresztül menedzselhető. Itt követhetjük nyomon a hitelfelvétel lépéseit, itt találhatjuk meg a kitöltendő nyilatkozatokat, dokumentumokat, illetve tölthetjük fel az összes dokumentumot – beleértve a személyes okmányainkról készített fotókat is – és itt nyújthatjuk be a hiteligénylésünket. Végül, de nem utolsó sorban itt érhető el a személyes hiteltanácsadónk is, aki telefonon vagy e-mailban, de akár videóbankon keresztül is a rendelkezésünkre áll.

granit bank online zold lakashitel

Fotó: GRÁNIT Bank

Zöld hitel online lépésről-lépésre

#1 Jogosultság ellenőrzése

1-2 perc alatt ellenőrizhetjük (itt az „Ellenőrzöm” gombra kattintva), hogy az NHP Zöld Otthon Lakáshitel feltételeit teljesítjük-e; ha az ingatlan vásárlásunk nem befektetési célú, az ingatlan új építésű, mi leszünk az első tulajdonosa, BB energetikai besorolású és az éves energia fogyasztása a 90 kWh/m2 alatti és magyar állampolgárok vagyunk, akkor jogosultak vagyunk a zöld lakáshitelre és folytathatjuk a folyamatot a kalkulációval.

#2 Gyors kalkuláció és előzetes hitelbírálat elvégzése

Egy rövid online kérdőív kitöltését követően pár perc alatt azt is megtudhatjuk, hogy a tervezett hitelösszeget várhatóan megkapjuk-e. Itt láthatjuk azt is, mekkora havi törlesztőrészletre számíthatunk.

A folyamat végén elmenthetjük az előzetes hitelbírálat eredményét, és regisztrálhatunk egy Digitális Ügyfélfiókot, ha megadjuk az e-mail címünket és mobilszámunkat. Az e-mail címünkre fogjuk megkapni a Digitális Ügyfélfiók aktiválásához szükséges linket, az ügyfélfiókban pedig nemcsak a már elkészített előzetes hitelbírálatunkat találhatjuk meg, hanem további kalkulációt is végezhetünk, majd a továbbiakban onnan intézhetjük online a hiteligénylésünket is. A Digitális Ügyfélfiók létrehozása nem jár semmiféle későbbi kötelezettséggel az érdeklődő esetében.

#3 Digitális Ügyfélfiók: dokumentumok összegyűjtése, feltöltése a Digitális Ügyfélfiókba

A hiteligényléshez szükséges valamennyi dokumentumot letölthetjük és kitöltés után online benyújthatjuk a GRÁNIT Bankhoz. Elegendő a dokumentumok befotózása és feltöltése a Digitális Ügyfélfiókba.

#4 Hiteligénylés benyújtása a Digitális Ügyfélfiókon keresztül

A bank a benyújtott dokumentumokat ellenőrzi és hiánytalan kérelem esetén értesítést kapunk a befogadásról és kötelező érvényű ajánlatot kapunk a GRÁNIT Banktól.

#5 Szerződés aláírása a GRÁNIT Bank központjában

A szerződést a közösen egyeztetett aláírás időpontja előtt minimum 3 nappal megkapjuk. A szerződéskötés – jogszabályi előírások miatt – személyesen, a GRÁNIT Bank központjában történik. Ekkor kell magunkkal vinni a hiteligénylés eredeti dokumentumait. A szerződéseket közjegyzői okiratba szükséges foglalni, aminek a lebonyolításában szintén segít a bank.

Pár hasznos tipp a dokumentumok beszerzéséhez:

  • A kitöltendő nyilatkozatok, dokumentumok megtalálhatók a Digitális Ügyfélfiókban. Ezeket le kell töltenünk, aláírni, majd befotózni és feltölteni az Ügyfélfiókba.
  • A személyes okmányainkat elegendő befotózni és feltölteni az Ügyfélfiókba.
  • A jövedelemigazoláshoz kapcsolódóan pár hasznos tipp: az utolsó 6 havi bankszámlakivonatot letölthetjük a netbankunkból.
  • Ha a jövedelmünk nem bankszámlára érkezik, vagy vállalkozásból származó jövedelmünk van, akkor 30 napnál nem régebbi NAV által kiállított jövedelemigazolásra és köztartozás mentes igazolásra is szükségünk lesz. Szerencsére a NAV-nál a magánszemélyek is intézhetik ügyeiket online, amihez mindössze ügyfélkapus hozzáférésre (KAÜ-azonosításra) van szükségünk. További részletek a NAV oldalán itt.
Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb, ha bármikor elakadunk, kérdésünk van, akkor a személyes hiteltanácsadónk neve és közvetlen elérhetősége megtalálható a Digitális Ügyfélfiókban, kérdés esetén segíteni tud.

További részletek a GRÁNIT Bank oldalán.

Mi a Zöld Otthon Lakáshitel?

A piacon jelenleg a zöld lakáshitel tekinthető a legolcsóbbnak, amelyet a Magyar Nemzeti Bank NHP Zöld Otthon Programja keretében legfeljebb évi fix 2,5 százalékos kamattal, 25 évre és maximum 70 millió forintig lehet egy alkalommal igénybe venni. A zöld lakáshitel közel nulla energiaigényű (BB energiahatékonyság), 90 kWh/m2 alatti éves energia fogyasztású, új építésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.

A hitelt azok igényelhetik, akik az ingatlan első tulajdonosai lesznek és a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban élnek. A korábbi kedvezményes lakáshitelekkel szemben ennél a hitelnél nem feltétel a házastárs vagy gyermek megléte vagy vállalása. A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás is igénybe vehető és akár 15 millió forint hitel is felvehető kamatmentesen a futamidő végéig.

További részletek az MNB oldalán: NHP Zöld Otthon Program

A cikk a GRÁNIT Bank támogatásával készült.

Címlapfotó forrása: GRÁNIT Bank

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!