2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.10.28.

Online igényelhető a Zöld Otthon Lakáshitel a GRÁNIT Banknál

Szerző:

Kategóriák:

“A GRÁNIT Bank digitális megoldásokkal teszi kényelmessé a Zöld Otthon Lakáshitel felvételét” – tette közzé a minap a bank. Leteszteltük, mit jelent ez a gyakorlatban és hogyan lehet online igényelni a piacon a jelenleg legolcsóbbnak számító zöld lakáshitelt a GRÁNIT Banknál.

Október elején elstartolt a Zöld Otthon Program, amellyel a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a zöld szempontok is érvényesüljenek a lakáshitelpiacon. A program keretében az MNB nulla százalékos kamat mellett biztosít forrást a hitelintézeteknek, amelyet maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére.

A zöld lakáshitel a GRÁNIT Banknál 1,99%-os kamattal érhető el, ami jelenleg a legalacsonyabbnak számít, mivel a versenytárs bankok jellemzően a kamatmaximumon, 2,5%-os kamat mellett biztosítják az új lakáshitelt. Ugyanakkor sokak számára valószínűleg az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a hiteligénylés folyamata közel 100%-ban online intézhető a GRÁNIT Banknál.

Napjainkban a társadalom jelentős része készség szinten használja a digitális eszközöket, videóhívásokat bonyolítanak le és ahol csak lehet, digitális megoldásokkal teszik hatékonyabbá az ügyintézést. Szerencsére már vannak olyan bankok Magyarországon, amelyek felismerték, a digitális csatornák, a videóbankolás képes kiváltani a bankfióki látogatást és hatékonyabbá tenni az ügyintézést.

Ebben tölt be meghatározó szerepet a GRÁNIT Bank, amelyik digitális bankként úgy alakította ki folyamatait, hogy minden pénzügyi szolgáltatást 100%-ig online lehessen intézni, ahol erre a szabályozó lehetőséget biztosít. Megnéztük, mit jelent ez a gyakorlatban a zöld lakáshitel igénylése során.

Kulcsszó: Digitális Ügyfélfiók

A jelzáloghitel igénylést a többség körülményes folyamatnak tekinti az amúgy sem stresszmentes ingatlanvásárlás során. Sokak számára szakértői segítség, bankfióki látogatás nélkül nehezen megugorható a hozzá kapcsolódón ügyintézés, így felértékelődnek azok a digitális megoldások, amelyek mankóként, iránytűként segítségünkre lehetnek.

Az egyik legnagyobb kihívás a temérdek dokumentum határidőre történő hiánytalan összegyűjtése és bemutatása a bankfiókban. Ha a dokumentum kupac nem teljes, vagy formailag hibás, akkor újabb bankfióki látogatásra számíthatunk. Ha pedig nem vagyunk biztosak abban, melyik dokumentumot, hogyan lehet a legegyszerűbben beszerezni, akkor ismét mehetünk a fiókba, vagy próbálhatjuk telefonon elérni a hitelreferenst.

A GRÁNIT Bank ezt a körülményes és macerás folyamatot terelte digitális útra a személyes tanácsadással együtt. A megoldás a Digitális Ügyfélfiók, amelyen keresztül benyújthatjuk az összes dokumentumot online, és ha elakadunk, akkor személyes segítségre is számíthatunk.

A Digitális Ügyfélfiók ismerős lehet azok számára, akik korábban olvasták a “Babaváró kölcsönt igényeltünk online, videóbankolással” címmel megjelent tesztelésünket. (megjegyz.: Fontos tudni, hogy a zöld hitelhez új Digitális Ügyfélfiókot kell létrehozni függetlenül attól, ha már a babaváró kölcsönhöz kapcsolódóan létrehoztunk egyet.)

A teljes folyamat a Digitális Ügyfélfiókon keresztül menedzselhető. Itt követhetjük nyomon a hitelfelvétel lépéseit, itt találhatjuk meg a kitöltendő nyilatkozatokat, dokumentumokat, illetve tölthetjük fel az összes dokumentumot – beleértve a személyes okmányainkról készített fotókat is – és itt nyújthatjuk be a hiteligénylésünket. Végül, de nem utolsó sorban itt érhető el a személyes hiteltanácsadónk is, aki telefonon vagy e-mailban, de akár videóbankon keresztül is a rendelkezésünkre áll.

granit bank online zold lakashitel

Fotó: GRÁNIT Bank

Zöld hitel online lépésről-lépésre

#1 Jogosultság ellenőrzése

1-2 perc alatt ellenőrizhetjük (itt az “Ellenőrzöm” gombra kattintva), hogy az NHP Zöld Otthon Lakáshitel feltételeit teljesítjük-e; ha az ingatlan vásárlásunk nem befektetési célú, az ingatlan új építésű, mi leszünk az első tulajdonosa, BB energetikai besorolású és az éves energia fogyasztása a 90 kWh/m2 alatti és magyar állampolgárok vagyunk, akkor jogosultak vagyunk a zöld lakáshitelre és folytathatjuk a folyamatot a kalkulációval.

#2 Gyors kalkuláció és előzetes hitelbírálat elvégzése

Egy rövid online kérdőív kitöltését követően pár perc alatt azt is megtudhatjuk, hogy a tervezett hitelösszeget várhatóan megkapjuk-e. Itt láthatjuk azt is, mekkora havi törlesztőrészletre számíthatunk.

A folyamat végén elmenthetjük az előzetes hitelbírálat eredményét, és regisztrálhatunk egy Digitális Ügyfélfiókot, ha megadjuk az e-mail címünket és mobilszámunkat. Az e-mail címünkre fogjuk megkapni a Digitális Ügyfélfiók aktiválásához szükséges linket, az ügyfélfiókban pedig nemcsak a már elkészített előzetes hitelbírálatunkat találhatjuk meg, hanem további kalkulációt is végezhetünk, majd a továbbiakban onnan intézhetjük online a hiteligénylésünket is. A Digitális Ügyfélfiók létrehozása nem jár semmiféle későbbi kötelezettséggel az érdeklődő esetében.

#3 Digitális Ügyfélfiók: dokumentumok összegyűjtése, feltöltése a Digitális Ügyfélfiókba

A hiteligényléshez szükséges valamennyi dokumentumot letölthetjük és kitöltés után online benyújthatjuk a GRÁNIT Bankhoz. Elegendő a dokumentumok befotózása és feltöltése a Digitális Ügyfélfiókba.

#4 Hiteligénylés benyújtása a Digitális Ügyfélfiókon keresztül

A bank a benyújtott dokumentumokat ellenőrzi és hiánytalan kérelem esetén értesítést kapunk a befogadásról és kötelező érvényű ajánlatot kapunk a GRÁNIT Banktól.

#5 Szerződés aláírása a GRÁNIT Bank központjában

A szerződést a közösen egyeztetett aláírás időpontja előtt minimum 3 nappal megkapjuk. A szerződéskötés – jogszabályi előírások miatt – személyesen, a GRÁNIT Bank központjában történik. Ekkor kell magunkkal vinni a hiteligénylés eredeti dokumentumait. A szerződéseket közjegyzői okiratba szükséges foglalni, aminek a lebonyolításában szintén segít a bank.

Pár hasznos tipp a dokumentumok beszerzéséhez:

  • A kitöltendő nyilatkozatok, dokumentumok megtalálhatók a Digitális Ügyfélfiókban. Ezeket le kell töltenünk, aláírni, majd befotózni és feltölteni az Ügyfélfiókba.
  • A személyes okmányainkat elegendő befotózni és feltölteni az Ügyfélfiókba.
  • A jövedelemigazoláshoz kapcsolódóan pár hasznos tipp: az utolsó 6 havi bankszámlakivonatot letölthetjük a netbankunkból.
  • Ha a jövedelmünk nem bankszámlára érkezik, vagy vállalkozásból származó jövedelmünk van, akkor 30 napnál nem régebbi NAV által kiállított jövedelemigazolásra és köztartozás mentes igazolásra is szükségünk lesz. Szerencsére a NAV-nál a magánszemélyek is intézhetik ügyeiket online, amihez mindössze ügyfélkapus hozzáférésre (KAÜ-azonosításra) van szükségünk. További részletek a NAV oldalán itt.
Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb, ha bármikor elakadunk, kérdésünk van, akkor a személyes hiteltanácsadónk neve és közvetlen elérhetősége megtalálható a Digitális Ügyfélfiókban, kérdés esetén segíteni tud.

További részletek a GRÁNIT Bank oldalán.

Mi a Zöld Otthon Lakáshitel?

A piacon jelenleg a zöld lakáshitel tekinthető a legolcsóbbnak, amelyet a Magyar Nemzeti Bank NHP Zöld Otthon Programja keretében legfeljebb évi fix 2,5 százalékos kamattal, 25 évre és maximum 70 millió forintig lehet egy alkalommal igénybe venni. A zöld lakáshitel közel nulla energiaigényű (BB energiahatékonyság), 90 kWh/m2 alatti éves energia fogyasztású, új építésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.

A hitelt azok igényelhetik, akik az ingatlan első tulajdonosai lesznek és a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban élnek. A korábbi kedvezményes lakáshitelekkel szemben ennél a hitelnél nem feltétel a házastárs vagy gyermek megléte vagy vállalása. A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás is igénybe vehető és akár 15 millió forint hitel is felvehető kamatmentesen a futamidő végéig.

További részletek az MNB oldalán: NHP Zöld Otthon Program

A cikk a GRÁNIT Bank támogatásával készült.

Címlapfotó forrása: GRÁNIT Bank

Címkék:
blank
blank