BankTechShow

Összegyűjtöttük, mit csinál a mesterséges intelligencia a bankban

Szerző: | 2018. 11. 15. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, mesterséges intelligencia, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

A mesterséges intelligencia terén a pénzintézetek érdeklődése korábban a chatbotokra korlátozódott. Napjainkra viszont már egyre több területen alkalmazzák a gépi tanulást. Összegyűjtöttük az újabb példákat.

JP Morgan: csalásfelderítés, működési hatákonyság

A gépi tanulás (machine learning) az élő munkaigényes, jól definiálható szabályokon alapuló feladatok teljesítésében mutat ígéretes eredményeket. Ilyen terület például a szerződések adatainak összegyűjtése, elemzése, az eredmények vizualizálása. Az emberi beavatkozás nélküli adatgyűjtés, a szerződések automatizált vizsgálata növelik a működés hatékonyságát, kiküszöbölik az emberi hiba lehetőségét. A valós idejű adatokat is feldolgozni képes prediktív elemzések pedig segítik a döntések megalapozását.

A JP Morgan 2016 óta teszteli a kereskedelmi hitelmegállapodások és egyéb jogi dokumentumok felülvizsgálatát, elemzését biztosító gépi tanulást. A bank saját felhőjében futó COiN (Contract Intelligence) platform akár 150 különféle attribútum vizsgálatára képes. Az elemzésekhez a szerződésekből automatikusan gyűjti össze és dolgozza fel a szükséges adatokat, szerződéses feltételeket – mindezt néhány másodperc alatt. A pilot eredménye 12.000 szerződés felülvizsgálata során 360.000 élő munkaóra megspórolása.

A JP Morgan a csalásfelderítés, a csalásmegelőzés, illetve a kibertámadások elleni védekezésben is használja a mesterséges intelligenciát. Legújabb kutatási területük a robotika és a gépi tanulás kombinációjával az arcmimika elemzése és abból a várható ügyfélreakciók feltérképezése.

Wells Fargo: pénzügyi tudatosság fejlesztése, valós idejű döntéstámogatás

A chatbotok, a virtuális asszisztensek képesek egy időben nagytömegű ügyfelet kiszolgálni, az ügyfélszolgálati kommunikációt gyorsabbá tenni és a kommunikáció során gyűjtött adatokat azonnal feldolgozni, hogy a bank testre szabott ajánlattal „lephesse meg” ügyfeleit.

A Wells Fargo banknál a mesterséges intelligencia fejlesztések fókuszába a pénzügyi tudatosság növelése is bekerült. Ennek keretében elemzik az ügyfelek múltbeli – és a beütemezett jövőbeli – számlatranzakcióit, amelyek alapján 50 különböző esetben küld figyelmeztetést és „pénztárca-barát” javaslatot.

A Facebook Messengeren a banki chatbot figyelmezteti az ügyfelet, ha a csoportos beszedés meghaladja a szokásos összeget. Amennyiben az ügyfél költései – az asszisztens számításai alapján – előreláthatóan a hó végére kimerítik a folyószámlahitel keretet, akkor javaslatot tesz a megtakarítások optimális felhasználására. Ugyanakkor, ha a hónap végén a szokásosnál nagyobb pénzösszeg marad az ügyfél számláján, akkor személyre szabott megtakarítási lehetőségekkel áll elő a robot.

Bank of America: helyes döntések a mindennapi pénzügyekben

A bank 2018 márciusában vezette be 25 millió ügyfele számára a virtuális személyi asszisztenst, amit júniusra már több mint 1 millióan használták napi szinten.

A felhasználók a bank mobilbanki alkalmazásában hanggal, szövegesen és kézmozgással is kérdezhetnek Erica-tól. Az asszisztens – a szokásos tájékoztató funkciók mellett – a felhasználók pénzügyi döntéseit segíti a múltbeli tranzakcióik és vásárlási szokásaik elemzésével, de arra is felhívja a figyelmet, hogyan lehet a hitelkártya büntető kamatait elkerülni. Megmutatja továbbá az aktuális hitelképességünket és ha szükséges, akkor javaslatokat fogalmaz meg annak javítására.

Előzetesen tájékoztatja az ügyfeleket a várható számlafizetési kötelezettségeikről, és segít – a felhasználó likviditásának megfelelően – azok befizetésében. Megtakarítási és befektetési tanácsokat kínál, ha előretekintő elemzése ezt célszerűnek látja.

Citi: biztonságos pénzügyek

A Citibank az online fizetések során előforduló csalás kísérletek megelőzésére prediktív adatelemzéssel foglalkozó fintech cég, a Feedzai megoldását használja. A Feedzai megoldásait kifejezetten a banki, e-kereskedelmi területeken előforduló csalások valós idejű felderítésére fejlesztette ki.

A cég megoldása elemzi a tranzakciókat és a vásárlók folyószámlája feletti irányítás átvételét célzó támadásokat. A Feedzai megkülönböztető értéke, hogy nem csupán megakadályozza a csalásokat, hanem a feltárt csalási kísérletről az érintett felhasználót azonnal, az általa választott digitális csatornán, az adott szegmens számára érthető nyelven tájékoztatja. Az érthető kommunikáció hitvallásuk szerint elősegíti a felhasználók bizalmát, segíti a pénzügyeik intézésében a felhasználók magabiztosságának kialakulását.

Az MKB Fintechlab 2018. november 30. – december 2. között fejlesztői hackathont rendez, melynek célja olyan gépi tanuláson, mesterséges intelligencián alapuló megoldások felkarolása, amelyek a felhasználók mindennapi pénzügyeit biztonságosabbá teszik. A biztonság mellett fontos a felhasználók pénzügyi tudatosságának növelése, mindennapi pénzügyi döntéseik támogatása. Az MKB Fintechlab Hackathonról további információk itt.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!