BankTechShow

Mesterséges intelligencia a Fintechlab Hackathonon

Szerző: | 2018. 11. 12. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Ki védi meg az adatainkat, pénzünket a digitális térben a csalókkal szemben? Miért megy a biztonság az ügyfélélmény rovására? Hogyan lehetne a mesterséges intelligenciával nagyobb biztonságban a pénzünk, a személyazonosságunk, a digitális lábnyomunk? A fintech hackathonon most ezzel a kihívással is megküzdhetnek a 2-4 fős csapatok 2018. november 30. – december 2. között. Aktuális infok, hasznos tudnivalók a fintech hackathonra készülőknek a “Mesterséges intelligencia és a biztonságos pénzügyek” témában.

KIHÍVÁSOK

2018. november 30. – december 2. között kerül megrendezésre a Fintechlab Hackathon, ahol a csapatoknak 30 óra alatt kell lefejleszteniük demonstrálható megoldást a meghirdetett négy kihívás valamelyikére. Az idei évi kihívások:

#1

Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

#2

AI és biztonságos pénzügyek

#3

Azonnali
fizetési megoldások

#4

Környezet-tudatosság és nyílt bankolás

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

#2

mesterséges intelligencia és biztonságos pénzügyek

A nyílt adatok világában az adatok biztonsága egyre fontosabbá válik. A pénzügyi világban az ügyfelek pénzügyi vagy személyes adatainak biztonsága nem kockáztatható. A következő években még jobban felértékelődik a biztonságosabb hozzáférés-kezelést, ügyfélazonosítást, a személyes adatok védelmét biztosító megoldások szerepe.

Ugyanakkor a biztonság nem mehet az ügyfélélmény rovására, így egyre nagyobb kihívást jelent a kettő közötti egyensúly megtalálása. 

Miképpen lehet egyre kevesebb személyes adat, információ bekérése mellett biztosítani a maximális biztonságot úgy, hogy közben ne sérüljön a szolgáltatások ügyfélélménye?

A lehetséges megoldás várhatóan a gépi tanulásban, a mesterséges intelligenciában rejlik, amihez az út a nyílt adatokon, a nyílt API hozzáféréseken és a digitális lábnyomelemzésen keresztül vezet majd.

Pénzmosás- és csalásmegelőzés: az online onboarding esetében a potenciális ügyfél csaláselkövetési kockázati valószínűségének elemzése rendkívül fontos. A valós idejű, friss adatokon alapuló kockázatelemzés nem csak az onboardingnál, hanem a teljes működés során elengedhetetlen.

A gépi tanuláson alapuló megoldások nemcsak az onboarding esetén, hanem a különböző online tranzakciók során lehetséges visszaélések kiszűrésében és megakadályozásában is hatékonyak lehetnek. Ezek a megoldások képesek lehetnek valós időben kielemezni az ügyfelek digitális lábnyomát, valamint az online viselkedési mintázataikat.

A Fintechlab Hackathonon a csapatok a számlainformációkat összesítő, valamint a fizetéskezdeményezési API-khoz és tesztadatokhoz hozzáférést kapnak, amelyeket felhasználhatnak a gépi tanuláshoz, a mesterséges intelligencia alapú megoldások fejlesztéséhez. A sikeres felkészülés érdekében javasoljuk az API szabványok* és az alábbi oldalak áttekintését:

The Berlin Group

OpenBanking.org

MKB Bank Sandbox

MILYEN PROBLÉMÁRA KERESÜNK MEGOLDÁSOKAT?

Becslések szerint az online bűnözéssel kapcsolatos károk éves szinten a 6 000 milliárd dollárt is elérhetik 2021-re. Ezenkívül a második pénzforgalmi irányelv, a PSD2 szabályozás, valamint a nyílt bankolás (open banking) szabályozói és piaci lépései is növelhetik a kiberbiztonsági kockázatokat.

A következő években várhatóan tovább nő az adatlopások, a botnet és a zsarolóvírus támadások száma. Ezzel párhuzamosan növekszik az internethez csatlakozó eszközök száma és ezáltal a felhasználók kiberkockázatokkal szembeni kitettsége

A hackathon célja olyan gépi tanuláson, mesterséges intelligencián alapuló megoldások felkarolása, amelyek a felhasználók mindennapi pénzügyeit biztonságosabbá teszik. A biztonság mellett ugyanilyen fontos a szolgáltatás egyszerűsége, élményszerűsége.

Van ötleted, csapatod?

  • Hogyan lehet az ügyfelek pénzügyi és/vagy személyes adatainak biztonságát növelni?
  • Hogyan lehet a hozzáférés-kezelést (login), az ügyfélazonosítást még biztonságosabbá tenni?
  • Hogyan lehet a pénzügyi szolgáltatások ügyfélélményét és biztonságát növelni úgy, hogy minél kevesebb személyes adatot kelljen bekérni az ügyfelektől?
  • Milyen további algoritmusokkal lehet a csalásgyanús tranzakciókat kiszűrni, a visszaéléseket megakadályozni?

A helyszínen a 2-4 fős csapatok az MKB Bank API sandboxán keresztül érhetik el a tesztelésre kialakított számlainformációkat összesítő, valamint a fizetéskezdeményezési API hozzáféréseket és tesztadatokat. A csapatokat a 30 órás fejlesztői verseny alatt a Fintechblocks fejlesztői, illetve a hackathon szakmai és üzleti mentorai segítik majd.

Ha a Fintechlab Hackathon felhívást keresed, vagy a csapatotok készen áll a jelentkezésre, akkor kattints az alábbira:

Példák és háttéranyagok

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ígéretes kezdeményezést, illetve a felkészülést segítő összefoglaló írást a témában. Ha kérdésed van, akkor keress minket bátran a hello@fintechlab.hu e-mail címen.

feedzai

BehavioSec

Trulioo

PatternEx

ComplyAdvantage

TOVÁBBI KIHÍVÁSOK

#1

Nyílt bankolás és pénzügyi tudatosság

#3

Azonnali fizetés és kiegészítő szolgáltatások

#4

Környezet-tudatosság és nyílt bankolás

Fintechlab Hackathon

MKB Bank, MKB Fintechlab

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!