2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2019.05.20.

Hamarosan bejelenti az OTP az Apple Pay indulását

Szerző:

Kategóriák:

Megjelentek az OTP új hirdetései Budapesten, amelyeket az Apple Pay indulásához készítettek elő. A Szifon.com szerint május 21-én jelenti be az OTP az Apple Pay indulását.

A múlt héten számoltunk be arról, elindult az Apple Pay tesztelése Magyarországon, illetve bemutattuk az OTP SmartBank applikációban – rövid időre – megjelent Apple Wallet funkciót. Az Apple oldalán élesítették a magyar nyelvű leírást is, miképpen lehet az iPhone-on beállítani az Apple Pay-t.

Elindult az OTP kampánya

Az elmúlt napokban többen is megosztották a Szifon.com közösségben azokat a Budapesten (és Szegeden) kihelyezett OTP-s utcai hirdetéseket, amelyeken az alábbi szerepel:

„Sokféleképpen fizethetünk már, de valami még mindig hiányzik. Az OTP Bank hamarosan elhozza!”

Az egyik fórumozó készített egy montázst is, hogy szemléltesse, mi kerülhet majd a plakáton megjelenő bankkártya köré (a fotó nem valódi):

A Szifon.com a fórumon osztotta meg, hogy erre a hétre sajtómeghívást kaptak az OTP-től „egy nagyobb sajtóeseményre”, majd azt, hogy várhatóan május 21-én elindul a szolgáltatás.

Miért akkora a várakozás az Apple Pay-jel kapcsolatban?

Idén januárban jelent meg, hogy az aktív iPhone-ok száma kb. 900 millió darab és ebből 318 millióan Apple Pay felhasználók is – a Statista szerint. Az előbbi számok alapján az iPhone tulajdonosok 43%-a adta hozzá a bankkártyáját az Apple Wallethez, ami nagyon magas aránynak számít.

Igaz, az Apple nem közöl hivatalos információkat arról, mennyien és milyen gyakorisággal használják iPhone készüléküket érintéses mobilfizetésre, mindenesetre a szakértői becslések alapján a magasabb vásárlóerőt képviselő iOS felhasználók nagyobb arányban használják mobiltelefonjukat fizetésre, mint Androidos társaik.

A minap a Revolut a RevRally-n mutatta be a Google Pay-jel kapcsolatos használati adataikat, amiből az derült ki, hogy a Google Pay-be beregisztrált Revolut kártyákat a felhasználók 30%-kal többször használták fizetésre, mint a plasztik bankkártyájukat.

Magyarországon eddig csak az Androidosok használhatták a telefonjukat érintéses mobilfizetésre, ha Mastercard bankkártyával rendelkeztek az alábbi bankok valamelyikénél: GRÁNIT Bank, Budapest Bank, MKB Bank, OTP Bank, K&H Bank, Erste Bank. 2018-ban az összes érintéses mobilfizetési tranzakció alig 0,7%-át tette ki az összes érintéses bankkártyás fizetésnek, ami elenyészőnek tekinthető.

Az Apple Pay megjelenése – függetlenül attól, hogy kevesebben vannak az iOS felhasználók, mint az Androidosok – lökést adhat a hazai érintéses mobilfizetésnek, és várhatóan:

  • az indulást követő hetekben, hónapokban arányaiban több iPhone felhasználó fogja virtualizálni a bankkártyáját,
  • arányaiban többen fognak fizetni és gyakrabban a mobiljukkal, mint az Androidosok.

Miért érheti meg a bankoknak az Apple Pay integráció, hogyan tudják monetizálni az Apple Pay-ben rejlő közvetlen és közvetett lehetőségeket, ezekről a PayTechShow-n hallhatunk majd.

Cover fotó forrása: Szifon.com, készítette gborz nevű felhasználó. A fotó illusztráció.

Címkék: